Příští stanice Jičínská. Boleslav má díky 3D street artu svou stanici metra

  • 10
Při desátém ročníku akce Metalové sympozium v Mladé Boleslavi se letos už tradičně zrodila řada pouličních maleb. Návštěvníci města si ve čtyřech částech Boleslavi mohou prohlédnout práce českých i slovenských autorů. Mezi obrazy, jejichž vytváření zabralo několik dní, najdou třeba mořský svět nebo stanici metra Jičínská.

Hlavním cílem akce, která je součástí naučné stezky Metalová cesta Mladou Boleslaví, je rozšířit povědomí o městě prostřednictvím umělců, kteří své práce sdílejí na webech či sociálních sítích. Veřejné prostory se navíc pro turisty i občany stávají atraktivnějšími také vizuálně.

V předchozích letech tak na chodnících Mladé Boleslavi vznikaly například 3D obrazy Skalního města v Českém ráji před nákupním střediskem Bondy Centrum, výjevy z africké savany v podchodu na Krásné Louce nebo v předminulém roce džungle na tomtéž místě.

Mezi letošní umělce město vybralo Čechy Jana Jírovce, Jakuba Starka, Vladimíra Hirschera s uměleckým pseudonymem Caer8th a Slováka Lukáše Lukéra. Někteří z nich se účastnili už předchozích ročníků.

V rámci 10. ročníku Metalového sympozia se v Mladé Boleslavi zrodily zajímavé 3D malby. (23. června 2023)

Jan Jírovec se zhostil poutavého obrazu stanice Jičínská naproti budovy soudu. Malba má připomínat vstup do fiktivní metra. „Město mě kontaktovalo, letos šlo přímo o náš nápad malby. Metro je už náš pátý obraz v Boleslavi. Loni jsme malovali třeba před leteckým muzeem,“ vzpomíná na předchozí úspěšný ročník Metalového sympozia.

Streetartová prsa v Hradci zamalovaly aktivistky, autor dílo neobnoví

Jen samotná příprava návrhu podle Jírovce zabrala celý týden. „Skicu metra jsme s kolegou dělali ve 3D programu, takže šlo o návrh digitální. Samotné malování pak zabralo zhruba deset dní,“ říká. „Základem je fasádní barva, zbytek je malovaný akrylátovými barvami,“ komentuje použitý materiál.

Jak dlouho malba na zemi vydrží, závisí podle něj na podkladu. „Na betonových dlaždicích malba vydrží pár let. Postupně bude od spár v dlaždicích blednout, ochodí se, ale alespoň půl roku zůstane v dobré kondici,“ vysvětluje.

Líbí se vám streetartové malby v Mladé Boleslavi?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 30. června 2023. Anketa je uzavřena.

Streetartista Lukero v podchodu na Krásné louce výtvarně ztvárnil mořský svět. Lidé si tak zblízka mohou prohlédnout žraloka nebo korály.

V parkovacím domě Klaudiánovy nemocnice vytvořil malby na téma „Obloha - památky ve výšinách“ umělec Caer8th. Návštěvníci se tak podívají na liberecký Ještěd nebo českou stíhačku.

Stěnu školní jídelny u Základní školy Dr. Edvarda Beneše pak obrazem letících ptáků pomaloval Jakub Stark.

V rámci Metalového sympozia vzniká také několik děl sochařů a dřevořezbářů. O jejich konečném umístění bude město teprve jednat. Kovové sochy z předešlých ročníků sympozia město zkrášlují už nyní.