Terasa na střeše „zlaté“ Masaryčky bude, Praha 1 se dohodla s developerem

  • 1
V létě se pro veřejnost otevře terasa s kavárnou na střeše vyšší z nových budov u Masarykova nádraží, přestože městská část Praha 1 se záměrem původně nesouhlasila a proti byl i Klub za starou Prahu. Nyní Praha 1 oznámila, že uzavřela smlouvu s developerem o podmínkách provozu terasy. Ta bude vybavena toaletami, bezbariérovým přístupem a občerstvením.

Městská část si proti projektu původně podala odvolání, při kontrole postupů a stanovisek dotčených orgánů však bylo potvrzeno, že je projekt v souladu s právními předpisy.

Praha 1 si vyžádala i dodatečná stanoviska od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a odboru památkové péče. Záměr podpořilo 80 % respondentů průzkumu veřejného mínění, který se konal v listopadu 2023.

Praha 1 nechce na střeše „zlaté“ Masaryčky terasu. Nebude vidět, oponuje developer

Až po uvážení všech zjištění uzavřela Praha 1 smlouvu s developerem o podmínkách provozu terasy. Ta bude vybavena toaletami, bezbariérovým přístupem a občerstvením.

„Spolupráce s investorem, občany a dotčenými orgány ukázala, že lze najít řešení, která vyhovují všem stranám. Projekt nyní efektivně využívá danou lokalitu a zohledňuje potřeby obyvatel. Ostudné prostranství hyzdící město bylo rekultivováno a došlo ke zvýšení kvality veřejného prostoru. Jde i o bezpečí a komfort kolemjdoucích,“ uvedla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská.

Zlatý plášť na budovách u Masarykova nádraží se už leskne, stál půl miliardy

„Jsem rád, že projekt Masaryčka, který přináší moderní architektonický přístup a zároveň respektuje historické a kulturní hodnoty naší městské části, postupuje podle plánu,“ dodal radní Karel Grabein Procházka.

Urbanistickou studii zástavby rozsáhlého brownfieldu u Masarykova nádraží od studia Zaha Hadid Architects představila Penta v květnu 2016, stavba dvou zlatých budov byla dokončena v říjnu 2023.

Kromě městské části Praha 1 nástavbu kritizoval i Klub za starou Prahu, podle kterého by budova výrazně převyšovala okolní zástavbu a narušila panorama.