U D10 vzniká zábavní koncept za desítky milionů, ekologové kritizují kácení

  7:50aktualizováno  8:50
Letadlo, které „parkuje“ na odpočívadle u dálnice D10, prochází opravou. Chátrající letadlo a okolní pozemky koupil podnikatel František Vágner, který se objekt snaží přetvořit v zábavní park, který bude lákat nejenom nadšence do letadel. Součástí konceptu bude i restaurace. Opravu ale kritizují ekologové, kteří tvrdí, že během oprav dochází ke kácení vzrostlých stromů.

Ještě nedávno byl trup letadla vyveden v reklamních barvách Kofoly. Nový majitel jej přebarvil do trikolory. Uvnitř vznikne restaurace, u letadla bude posezení a občerstvení. | foto: Pavel Svačina, MF DNES

Je to nesmrtelná historka o Kubáncích, kteří byli v osmdesátých letech posilou československého národního hospodářství. Mnozí z nich pracovali například v mladoboleslavské automobilce. A také tehdy přibývalo konfliktů s místními obyvateli. Traduje se, že jednoho dne několik řidičů autobusů z povolání vymyslelo na kubánské dělníky promyšlený kanadský žert. Vzali městské autobusy a najeli s nimi před jejich ubytovnu v Mnichově Hradišti, kde překvapeným Kubáncům přečetli fiktivní dopis o tom, že je Fidel Castro volá domů, že na Kubě začala mobilizace. Každý si směl vzít jen jedno zavazadlo o váze maximálně deset kilo.

Rozespalí Kubánci

Silnice měli rozkopat v době odstávky Škodovky, zlobí se řidiči v Boleslavi

Rozespalí dělníci uprostřed noci vyslechli Fidelův rozkaz a nastoupili do autobusů, jež je měly dopravit na letiště. Ve skutečnosti ale zamířily k dopravnímu letounu IL-18D OK-WAJ, který už od roku 1987 stojí na odpočívadle u dálnice D10 nedaleko sjezdu na Bakov nad Jizerou, kde sloužil jako motorest. Kubánci tam měli čekat na posádku, která je dopraví do vlasti. Když se rozednívalo, pochopili, že tohle letadlo opravdu nikam nepoletí. Podvedení a rozzuření dělníci pak začali demolovat, co jim přišlo pod ruku. Zasahovat proti nim musela tehdejší Státní bezpečnost.

Zda se události seběhly, tak jak se traduje, se pamětníci neshodnou. Námět ale před několika lety použili například autoři snímku Prachy dělaj člověka. A slavné letadlo už odmala poutalo i podnikatele Františka Vágnera, který před časem zavřený a chátrající letoun i tamní pozemky odkoupil a nyní v lokalitě podle svých slov investuje desítky milionů korun do kompletní rekonstrukce. „Mým plánem je vrátit letadlu jeho lesk z dob prvního otevření,“ říká Vágner a vypráví, jak jako malý s rodiči jezdil kolem na chatu do Krkonoš a s nadšením se tam stavovali, aby se mohl podívat do kokpitu letadla.

Že by šlo o ziskovou investici, ale rovnou vyvrací. „Je to věc, kterou dělám jako místní srdcař. Co se týče ekonomiky, smysl to může mít až možná pro moje děti,“ vypočítává s tím, že návratnost odhaduje na 20 let.

Ojedinělý projekt

U dálničního odpočívadla tak brzy vznikne ojedinělý zábavní koncept, který má lákat nejen nadšence do letadel, ale hlavně děti a všechny, kteří si rádi sáhnou na kus historie. Již nyní se pracuje na rekonstrukci interiéru, ve kterém se znovu naplno otevře možnost „posezení v oblacích“. 

Fakta

Kde se vzalo letadlo?

Letadlo, které „parkuje“ na odpočívadle u dálnice D10, bylo původně funkční dopravní letadlo IL-18D OK-WAJ, které létalo pro ČSA od 21. července 1967 a vyřazeno bylo 25. října 1984, kdy mělo nalétáno 23 578 hodin. 

U dálnice stojí od podzimu 1986, v roce 1987 v něm byl otevřen motorest. Nový majitel František Vágner jej nyní opravuje a investuje i do celé lokality. Má to však zásadní háček, protože dálniční odpočívadlo má velmi špatně řešený sjezd z dálnice i následný nájezd bez dostatečných přípojných pruhů. 

„Snažíme se jednat s úřady a ŘSD, aby byla provedena nezbytná úprava s ohledem na bezpečnost provozu,“ říká Vágner.

„Hlavním cílem tohoto projektu je umožnit našim nejmenším zajít se podívat do letadla a prohlédnout si jeho kokpit, aniž by museli složitě řešit návštěvu samotného letiště. Plánovaná rekonstrukce se dotkne i onoho kokpitu, který bude interaktivní a děti si budou moci prohlédnout funkční tlačítka a budíky,“ vysvětluje Vágner. 

V samotném letadle pak má vzniknout restaurace. Kromě toho investor pracuje na kompletní rekonstrukci odpočívadla. Děravou vozovku nahradí nové parkovací plochy. „Cílem je, aby auta parkovala po levé straně u letadla a lidé už nemuseli chaoticky pobíhat mezi auty, která sjíždějí z dálnice,“ vysvětluje Vágner. Obnovy se dočkalo i oblíbené venkovní občerstvení. Stovky lidí tam denně jezdí například na točenou zmrzlinu. Ta bude nově dostupná také jako drive-in, tedy prodej přímo do auta.

Letadlo se nachází přímo na okraji lesa u turistické stezky na známý vrch Baba. Ekologové z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Klenice kritizovali, že v ochranném pásmu přírodní rezervace dochází ke kácení vzrostlých stromů, a podali kvůli tomu podnět k České inspekci životního prostředí. K zásahům je totiž nutný souhlas.

„Podle názoru ČSOP Klenice někdo narušil stanovené ochranné pásmo. Ve vyhlašovací dokumentaci k přírodní rezervaci je uvedeno, že je k úpravám nutný písemný souhlas krajského úřadu. Podle zjištění ČSOP Klenice nevydal stavební úřad v Bakově nad Jizerou ani odbor životního prostředí Krajského úřadu Středočeského kraje povolení k těmto úpravám,“ uvedl Ondřej Kořínek z ČSOP Klenice.

Sám Vágner podle svých slov vzrostlé stromy nekácel. Odstraněno prý bylo jen několik náletových dřevin a dlouhodobě dovážený odpad motoristy z pozemků, kde má vzniknout klidné přírodní posezení. 

„Víme ale o člověku, který už v minulosti v lokalitě kácel stromy a nyní využil situace, že tu dochází ke stavebním pracím, a kácel další. Dokonce si označil křížkem k pokácení i některé naše stromy. Z našeho pozemku jsem ho vyhodil,“ říká Vágner. Zároveň dodává, že část stromů u cesty je poničená tím, že do jejich kmenů v minulosti zarostlo oplocení, a jsou tak vážně poškozené.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Auto zastavilo, aby dalo chodcům přednost, policisté ve vedlejším pruhu projeli

11. března 2024  16:13

Video z palubní kamery osobního vozu, které zachycuje možný přestupek policejního auta, se objevilo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Kriminalisté vyšetřují vraždu ženy na Mělnicku, ve vazbě je její partner

18. března 2024  17:03

Kriminalisté vyšetřují vraždu v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Obětí je čtyřiačtyřicetiletá žena....

Policie hledá patnáctiletou dívku z Čelákovic, večer se nevrátila z Prahy

18. března 2024  16:17

Pražská policie od víkendu pátrá po patnáctileté Barboře z Čelákovic. Dívka v nedělních večerních...

Pražská Libuš se konečně dočká důstojného náměstí, vybuduje ho před radnicí

18. března 2024  15:45

Městská část Praha - Libuš plánuje vytvoření centra obce, které dosud chybí. Využije k tomu prostor...

Místo oběda myši a plísně. Pražské restaurace dostaly loni přes 500 pokut

18. března 2024

Premium V české metropoli se loni zvýšil počet restaurací a dalších stravovacích zařízení, ve kterých...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...