Na smíchovském břehu Vltavy cvičně vyrostly protipovodňové zábrany

  17:36aktualizováno  21. září 16:31
Zejména na smíchovském břehu Vltavy proběhl v sobotu nácvik stavby protipovodňových zábran. Cvičení Voda 2019 se kromě Prahy 5 dotklo i Prahy 1, 2, 3 a 4. Kvůli tomu jsou od rána až do půlnoci zavřeny některé komunikace, včetně stezek pro chodce a cyklisty.

Sobotní celodenní akci odstartoval test vrat na Čertovce, která by se jako první uzavřela i v případě reálných povodní. Součástí cvičení byla dále stavba mobilních zábran. Kromě Malé Strany a Kampy se akce týkala také Smíchova, Výtoně a Podolí.

„Povodeň je nejčastěji se vyskytující mimořádnou událostí v oblasti krizového řízení na území hlavního města. Proto je potřeba prověřit činnost všech složek a funkčnost a dostatečnost techniky,“uvedl primátor Zdeněk Hřib.

Cílem cvičení je vyzkoušet správnou montáž a demontáž protipovodňových prvků, zkontrolovat stav jejich stálých částí a odhalit všechny závady.

Tento rok podle Hřiba cvičení žádné závažné závady neodhalilo.

Zúčastnilo se ho na 300 členů bezpečnostních složek. „Testujeme, jak rychle jsme schopni postavit protipovodňové zábrany, jak je výkonná naše technika, jak fungují jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému, jak při této mimořádné události zvládáme komunikaci, nejen mezi sebou, ale i s veřejností,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubček.

Praha má 19,6 kilometrů protipovodňové ochrany, což zahrnuje mobilní i pevné zábrany. Délka mobilních zábran je téměř sedm kilometrů, při letošním cvičení postavili účastníci celkem necelý kilometr z nich.

Ocelová vrata jsou u vyústění kanálu Čertovka do Vltavy nainstalována od roku 2005 a zavírají se už v případě vyhlášení prvního povodňového stavu ze tří. Kampa je totiž nízko. Před uzavřením vrat o váze 45 tun je nutné, aby kolejnice na dně vyčistili potápěči. Poté se na vratech ještě staví mobilní hrazení.

Cvičení město organizuje každoročně zpravidla na podzim, kdy je nízké riziko povodní a ještě není tak chladno. Kromě stavby mobilních zábran městští zaměstnanci prověřují pevné součásti protipovodňové ochrany jako železobetonové stěny a valy. „Kdybychom stavěli všechny povodňové zábrany, tak bychom potřebovali přibližně 700 lidí,“ uvedl radní Petr Hlubuček (STAN), do jehož kompetencí protipovodňová ochrana metropole spadá.

Kudy se nedostanou auta, kola nebo chodci

  • Zavřená je ulice Bezová v úseku Nad Malým mýtem – NN5433, cyklostezka A22 v úseku podchodu pod ul. Modřanská, část podchodu pod ulicí Modřanská při zastávce TRAM „Přístaviště“ ve směru z centra, sjezd na náplavku z Rašínova nábřeží (NN 1941), stezka NN238, pravý jízdní pruh ulice Strakonická a Hořejší nábřeží v úseku Na Plzeňce – Na Bělidle ve směru do centra.
  • Dále pak Hořejší nábřeží v úseku Na Bělidle – Dienzenhoferovy sady, Nábřežní, Janáčkovo nábřeží v úseku Dienzenhoferovy sady – Petřínská, Kořenského u výjezdu na Janáčkovo nábřeží, Malátova u výjezdu na Janáčkovo nábřeží, sjezdy na Smíchovskou náplavku, stezka na Železničním mostě, parkovací plocha pod Karlovým mostem a sjezdem z ulice Na Kampě a slepá část ulice Cihelná.
  • Objízdná trasa vede přes ulice Na Bělidle, Svornosti, Lidická, Janáčkovo nábřeží, Lesnická, Zborovská, Dienzenhoferovy sady, Janáčkovo nábřeží, Dienzenhoferovy sady, Preslova, Elišky, Peškové, náměstí Kinských, Petřínská, Janáčkovo nábřeží.
  • Některé komunikace (zejména na Smíchově) budou otevřeny co nejdříve po uvolnění prostoru protipovodňových opatření.

Podle Martina Štěpánka, který se na magistrátu o protipovodňovou ochranu stará, se mobilní zábrany v metropoli staví do výšky od 0,6 do šesti metrů. Na Kampě a Malé straně podle něj činí výška 3,5 metru, což je projektováno na povodně z roku 2002 s rezervou.

Kromě zaměstnanců magistrátu a přilehlých městských částí se do cvičení zapojili zaměstnanci městské firmy Správa služeb hlavního města, která se o zábrany stará, strážníci, profesionální i dobrovolní hasiči, příslušníci aktivních záloh nebo policisté. Dorazili i zástupci Povodí Vltavy, Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) a Pražské vodohospodářské společnosti (PVS). S vodohospodáři je nutné spolupracovat kvůli prověření funkčnosti zpětných klapek, které při povodních zabraňují průtoku vody z řeky kanalizací.

Na Smíchově byly zábrany postaveny v úseku od železničního mostu přes Hořejší na Janáčkovo nábřeží. Jejich stavba zabrala asi dvě hodiny. Mobilní zábrany postavilo město i na pravém břehu, a to u podchodů pod tramvajovou tratí v Braníku.

Cvičně byly zábrany vztyčeny také v Praze 1, a to od Hergetovy cihelny k Mánesovu mostu a Strakově akademii. Tam měřily na výšku asi tři metry a jejich stavba trvala sedm hodin.

Ochrana centra města podél Vltavy se začala budovat na konci 90. let. Při povodních v roce 2002 ale voda prosakovala pod některými hrazeními, na dalších místech vůbec nebyla. Voda tehdy zatopila desítku čtvrtí, desítky tisíc lidí byly evakuovány. 

Pod vodou skončily stanice metra, část zoologické zahrady a voda poškodila řadu staveb a památek. Záplavy ve městě napáchaly škody zhruba za 27 miliard korun. Další velká povodeň přišla v roce 2013, kdy se z břehů vylily i menší vodní toky jako Botič či Rokytka. Škody tehdy dosáhly 2,2 miliardy korun.

Loni probíhalo protipovodňové cvičení v pražském Karlíně a Libni:

22. září 2018

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Olympiáda zahájena i v Praze. Petřínská rozhledna se zahalila do barev Francie

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení olympijských her, připojila se na dálku ke slavnostnímu ceremoniálu i Praha. Petřínská rozhledna se...

26. července 2024  22:50

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Parkovací reforma vázne. Aut by ubylo jen po násobném zdražení, říkají experti

Premium

Už je tomu více než půl roku, co náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) představil rozsáhlou parkovací novelu, která má přinést nejen řadu změn a novinek do fungování zón placeného stání, ale také...

26. července 2024

Opilá řidička v Praze nabourala zaparkovaná auta, nadýchala přes 2,5 promile

V ulici Lumírova v městské části Praha 2 – Podolí řešili v pátek policisté případ opilé řidičky, která bourala do zaparkovaných aut. Třiatřicetiletá žena podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny...

26. července 2024  15:53,  aktualizováno  16:24

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....