Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé na severním Plzeňsku mají drahou vodu, cenu přezkoumá úřad

  10:04
Severní Plzeňsko patří mezi regiony v České republice s nejdražší vodou. Její cena překračuje až o 13 korun takzvanou sociálně únosnou cenu, kterou pro jednotlivé regiony stanovil Státní fond životního prostředí. Cenu nyní bude přezkoumávat Specializovaný finanční úřad v Praze.
Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Státní fond životního prostředí stanovil cenu pro Plzeňský kraj na 141,77 korun na metr krychlový, což vychází z průměrného příjmu člena domácnosti.

„Jedná se o orientační hranici bez nároku na vymáhání, nicméně je stanovena a zejména po morální stránce by bylo žádoucí ji respektovat,“ uvedl krajský zastupitel a zastupitel Vejprnic Jiří Pek z Pirátů. Ten proto podal žádost o přezkum ceny ke Specializovanému finančnímu úřadu v Praze, který se kauzou bude dále zabývat.

Přezkum cílí na firmu Vodárenská a Kanalizační a.s. (VaK), do které vložilo vodárenskou infrastrukturu na 90 procent obcí ze severního Plzeňska. Odpověď od úřadu by měla dorazit zhruba do poloviny června.

„Pokud Specializovaný finanční úřad shledá nesrovnalosti, bude muset společnost znovu přepočítat cenu a zároveň dostane pokutu,“ sdělil Pek. Ten VaKu vyčítá, že nerozporoval kalkulaci ceny od Vodárny Plzeň, která od něj má vodárenskou síť pronajatou a do obcí dodává vodu.

90 procent obcí prodalo trubky VaKu

„Při porovnání kalkulačních položek za Plzeň-sever a Plzeň-město bije do očí například rozdíl ve mzdových nákladech, který je dokonce několikanásobný,“ upozorňuje Jiří Pek. „Může se tak stát, že jsou v kalkulaci ceny pro obyvatele okresu Plzně-sever zahrnuty i nenárokovatelné položky a VaK jako správce s tím aktivně nic nedělá. Myslím tím zejména zaměstnanecké benefity, mzdy, provozní náklady a další,“ dodává.

Mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá uvedla, že firma při stanovení ceny vodného a stočného postupuje dle platných právních předpisů. „V ceně jsou zahrnuty pouze ekonomicky oprávněné náklady, rozhodně odmítáme, že by tam byly zahrnuty zaměstnanecké benefity – tyto náklady hradí společnost ze svého zisku. Naopak mzdy a provozní náklady jsou samozřejmě v ceně započítány, protože to jsou ekonomicky oprávněné náklady,“ sdělila Veselá.

Jisté ale je, že kvůli drahé vodě by některé obce chtěly svoji infrastrukturu zpět, ale kvůli stanovám VaK je to obtížné. „Převod obecního majetku do akciové společnosti znamená pozbytí majetku ve prospěch akciovky v případě, že by z ní pak chtěla obec vystoupit,“ vysvětlil Pek.

Obce podle něj o stažení své infrastruktury uvažují hlavně proto, že VaK je jen jakýsi překupník vody. Trubky obcí jsou totiž po převedení na VaK stejně pronajaté Vodárně Plzeň. Ta se o ně stará, poskytuje vodu a VaKu platí nájemné.

Ve hře je soudní spor

VaK je tím pádem jen administrativní jednotkou, bez které, jak někteří starostové tvrdí, by se klidně obešli. Mohli by svoje trubky pronajmout Vodárně Plzeň přímo, bez prostředníka, který vodu zbytečně zdražuje.

Jednou z obcí, která by chtěla mít rozvody pod vlastní kontrolou, je Pernarec. „Na Plzni-severu je nejdražší voda v republice. My jako malý akcionář s podílem 0,6 procenta akcií VaK nemůžeme do ceny vody promlouvat,“ uvedl starosta Jan Balín.

Jak starosta upozorňuje, jediné štěstí pro místní je, že obec vlastní kanalizaci a určuje tedy stočné. Dále vlastní zhruba polovinu vodárenské infrastruktury, zbytek je ve VaKu. Cena vody vychází z vodného 84,70 korun s DPH účtovaného VaKem, k tomu se přidá stočné ve výši 33 korun a vychází 117,70 korun s DPH. Kdyby měla obec ve VaKu vloženou i kanalizaci, platili by místní o více než 37 korun víc.

„Bez VaKu bychom ale podle mých kalkulací měli vodu ještě levnější o dalších zhruba 30 korun. Je to jakýsi solidární poplatek, který místní platí kvůli tomu, aby v jiných obcích nebyla voda ještě dražší než dnes,“ nastínil Balín.

Vyvedení infrastruktury z VaKu by ale podle starosty znamenalo se o potrubí soudit. „To je těžké rozhodnutí, protože by obec musela platit soudní výlohy,“ říká starosta. „Musel by se tím zabývat správní soud. Spor by trval delší dobu, ale podle mých informací by obce nakonec vyhrály, protože pravidlo, podle kterého nemohou z akciové společnosti vystoupit se svým majetkem, ale jen bez něho, je šikanózní,“ radí Pek.

„Buď budou tiše mlčet a nic s tímto stavem nedělat, nebo se bránit. Já kdybych byl starostou obce, do soudního sporu bych šel. Zažádal bych o vrácení infrastruktury pod obec, která by díky tomu mohla vybírat nájem,“ sdělil Pek.

  • Nejčtenější

Nebylo to poprvé, plakala u soudu žena, které manžel strčil petardu do vaginy

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hledá se, kdo postaví neviditelný most u Plas. Bude nejvyšší v ČR

12. května 2024  8:27

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo soutěž na zhotovitele silničního mostu u Plas na Plzeňsku,...

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Koubek: Šulcův odchod? Jedině top pětka. Když někdo přijde, poblahopřeju

11. května 2024  19:11

Možná byl v posledních minutách trochu nervózní. Nakonec ale jeho svěřenci zvládli utkání strhnout...

Školy mají sice IT třídy za miliony, informatiku v nich ale často učí laici

16. května 2024

Premium Školy v Plzeňském kraji mají sice supermoderní učebny robotiky, ale žáky nemá kdo učit. Chybí totiž...

Policista si podle obžaloby nechal část peněz z pokut, dostal peněžitý trest

16. května 2024  14:19

Plzeňský okresní soud nepravomocně potrestal peněžitým trestem dopravního policistu Víta H. za to,...

Hostovi se nelíbil výběr hudby, na oslavě vytáhl nůž a zaútočil na ženu

16. května 2024  10:12

V Kralovicích na Plzeňsku se minulý týden zvrtla narozeninová oslava. Jeden z mužů tam kvůli výběru...

Oscarshow! Top výkon, krásný gól i chvála: Jeho nejhezčí střela za pět let

16. května 2024  6:49

Jestli od někoho nečekáte takovou gólparádu, tak od něj. Umí skoro všechno. Číst hru, odebírat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...