Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze nejsou vše, zakázky musejí dávat smysl, říká šéf grafické firmy

  9:10
První zakázku získali Jakub Michl a Jan Beneš před deseti lety od Škody Holding. Nyní mají úspěšné grafické a webové studio. Web unasplzenchutna.cz byl letos oceněn v žebříčku WebTop100 v kategorii Gastronomie, webové stránky města Plzně zase získaly speciální cenu v soutěži .eu Web Awards 2015.

Jakub Michl (na snímku) s kamarádem Janem Benešem vytvořili během let úspěšné grafické a webové studio. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Mezi klienty grafického a webového studia Beneš & Michl patří Viktoria Plzeň, Cross Café i Australská florbalová asociace. První zakázku získala dvojice spolužáků před deseti lety od Škody Holding, vytvářeli pro ně webové stránky.

„Byli jsme tehdy hodně drzí. Já jsem měl za sebou jednu nějakou malou zakázku,“ líčí s úsměvem Jakub Michl.

Ve Škodovce byl Jakub během studií na brigádě, s nabídkou jej proto firma sama oslovila. „Já jsem ale věděl, že odjíždím na hory a nestihnu to. Potřeboval jsem najít někoho, kdo by mi s tím pomohl. Honzu jsem znal z vysoké, věděl jsem, že dělá grafiku, proto jsem mu navrhl, jestli by to se mnou nezkusil,“ vzpomíná Jakub Michl.

Jak výběrové řízení probíhalo?
Pamatuji si, že jsme se dostali do finále ještě s jednou firmou. Oni měli základní kapitál asi 15 milionů korun, proti nim jsme stáli my - firma založená na jeden živnosťák na baru v Hifi-klubu - a připravovali jsme se na finální výběrové řízení před celou radou Škodovky. My jsme měli jeden notebook a pár vytištěných papírů, abychom aspoň věděli, co budeme říkat. Oni přišli s obrovskými deskami, ve kterých měli spoustu materiálů.

Získali jste tu zakázku?
Nakonec jo. Ta druhá firma sice vyhrála, ale neshodli se pak na podmínkách. My jsme brali jakoukoliv zakázku, domluvili jsme se na lecčems. Za peníze z téhle první zakázky jsme vybavili kancelář a pokračovali jsme dál. Byli jsme hodně drzí.

Ale grafika nebo design váš obor nebyl, že?
Ne, nás to jen bavilo. Oba jsme s Honzou vystudovali na Fakultě aplikovaných věd softwarové inženýrství. Já jsem si dělal pro sebe webové stránky, Honza si grafikou přivydělával. Dávalo nám to smysl. A i můj oponent diplomky mi v posudku napsal, abych se raději držel té grafiky, že by to pro mě mohla být dobrá cesta.

Kdybych od vás chtěla udělat webové stránky, co bych potřebovala?
První věc, na kterou bychom se vás zeptali, by bylo, proč je chcete. Když přijde někdo, kdo chce stránky „jen aby je měl“ a nemá zájem je s námi vytvářet, raději mu doporučíme konkurenci, nebo jiné nástroje na tvorbu stránek. My se snažíme hledat zakázky, které nám budou dávat smysl. Je pro nás důležité, aby nás práce bavila. Pokud přijde někdo, kdo chce pomoci postavit nový brand, značku, má to hlavu a patu a my se v tom najdeme, začneme pracovat. Potřebujeme vědět, proč člověk ty stránky chce.

A nedávalo by vám to smysl, ani kdyby byla ta zakázka dobře zaplacená?
My se tomu bráníme. Třeba před dvěma měsíci jsme odmítli velkou zakázku, která by byla hodně dobře zaplacená. Ale věděli jsme, že bychom pod ní nemohli být podepsaní. V týmu jsme interně řešili, jestli do toho chceme jít nebo ne, a došli jsme k závěru, že to není to, co teď potřebujeme. Zakázky máme a snažíme se studio vést tak, aby naši lidé nebyli motivovaní jen platem, ale i tím, co dělají. V okamžiku, kdy práce pro peníze bude víc než té, která je baví, začnou nám lidé utíkat. Ano, nějaké takové zakázky máme, ale je jich do 15 procent a s tím jsme všichni smíření.

Může se stát, že zakázku odmítnete kvůli charakteru firmy?
To asi ne. Děláme třeba webovky pro jeden erotický obchod, ale vždycky záleží na lidech, kteří tu firmu vedou, na jejich přístupu. Tady nám dal majitel volnou ruku, nebrání se našim nápadům, má k nám důvěru. Pokud by nám někdo diktoval, jak máme co dělat, bereme zpátečku. Je dobré, když má klient nějakou svoji představu, ale neměl by třeba chtít na našem hotovém návrhu měnit barvu nebo logo posouvat. To se ale ukáže zpravidla během prvního měsíce.

Jak často zakázky odmítáte?
Za poslední měsíc jsme odmítli dvě. Ale předtím byly během roku tři nebo čtyři. Neodmítáme ani z časových důvodů, jen klientům řekneme, že se k zakázce dostaneme třeba až za několik měsíců.

Vraťme se k té tvorbě. Pokud se shodneme na tom, že pro mě stránky vytvoříte, jak se bude postupovat dál?
V začátku bychom museli hodně spolupracovat. Nejprve bychom si ujasnili, co přesně by mělo být obsahem vašich stránek. To bez klienta nezvládneme, každý má jiné požadavky. Může přijít někdo, kdo na trhu právě začíná, ale i někdo, kdo nezachytil nastupující trend. V takovém případě se díváme, co nabízí konkurence, jak to dělá konkurence. Tahle analýza může zabrat i polovinu zakázky. Naprogramovat stránky to už je víceméně rutina. Ale vymyslet, v čem ten web bude zajímavý, jak se bude u zákazníka prezentovat, to je nejdůležitější.

Jak dlouho byste to řešili se mnou jako klientem?
Většinou uděláme pěti až šestihodinový workshop, zapojíme naše kreativce, ale i vás, případně další lidi z týmu. To se odehrává přímo u vás ve firmě. Potřebujeme získat co nejkonkrétnější představu, jak to u vás vypadá a jak to chodí. Na konci workshopu bude stanovená cílová skupina, to, co tuto skupinu zajímá, i to, co by mělo být obsahem webových stránek.

Nad vizuální stránkou bychom také takto debatovali?
Nad grafikou hodně debatujeme v začátcích. Následně pak už vše zpracováváme sami. Většinou je to práce konkrétního člověka z našeho týmu. Vytipujeme si, komu by ta zakázka seděla. Někdo se zabývá raději byznys grafikou, někdo má raději kreativní zakázky. Máme tři webdesignéry, kteří dokáží udělat plnohodnotný web. Každý má jiný grafický styl a my se snažíme odhadnout, který se bude líbit i klientovi. Nicméně za těch devět let, kdy jsme na trhu, už víme, že grafika je sice to, co je na první pohled vidět, ale je jen jednou z částí. Z tříměsíčního projektu zabere měsíc a půl analýza, tvorba různých návrhů a náčrtků. Až poté se přechází k samotné grafice.

Za tři měsíce dokážete vytvořit webové stránky?
Ano, ty základní, ale je to vždy individuální. Kromě webových stránek vytváříme i celou grafickou identitu firmy. Ta může být hotová za dva měsíce, i půl roku. Nově budeme nabízet také vytváření celého brandu, značky. V lednu začínáme pracovat na jedné takové úplně nové značce a vše se bude spouštět až v dubnu 2017. Jedná se o hodně významnou záležitost, dotkne se spousty lidí v Plzeňském kraji, nemůžeme o tom ale zatím mluvit.

To je dosud největší zakázka?
To určitě ano. Kromě toho byla asi nejkomplexnější zakázka web města Plzně, redesign stránek Západočeské univerzity v Plzni, projekt unasplzenchutna.cz, který sjednotil vybrané plzeňské restaurace, jako Parkán, U Salzmannů či Na Spilce, nebo Fresh Festival, dříve Apetit Festival.

Kolik máte zhruba klientů?
Do padesáti. A musíme říct, že 90 procent jich je dlouhodobých. S některými pracujeme jednou za rok, s jinými jsme v kontaktu téměř každý den. Většinou to začne tím, že firmě uděláme webové stránky nebo grafiku, pak už přidáváme další činnosti. Teď například pro jednu firmu vytváříme stránku Kariéra, která bude sloužit k náboru nových zaměstnanců. Oni nemají představu, co vše by tam chtěli dát, my tedy plánujeme hloubkové rozhovory se zaměstnanci, které nám pomohou zjistit, co konkrétně ve firmě oceňují. Takto vytvoříme celý obsah stránky.

Kolik by mě stálo nechat si u vás udělat webové stránky?
Je pravda, že klienty moc často neodmítáme, cena ale mnohé odradí. Stránky vyjdou na 100 až 300 tisíc korun, grafická identita včetně loga a manuálu na 100 až 200 tisíc. Víme, že ve srovnání s pražskými studii jsme pořád výrazně levnější. A po pravdě máme v plánu se tomu trochu přizpůsobit. Dřív během studií jsme dělali logo za večer za pětistovku, dnes jsme ale mnohem dál. Dáváme firmě identitu, ovlivňujeme jejich směr, jejich nástup na trh. Ten grafický styl jim vydrží třeba deset let. Je to věc, kterou jejich zákazníci vnímají. To se nedá vytvořit za večer, to je záležitost několika měsíců. Navíc nás na zakázce pracuje vždy víc, v žádném případě to není tak, že ze 100 tisíc by 90 tisíc byl zisk.

Rok 2015 byl pro vás velmi úspěšný, získali jste několik ocenění. Vážíte si některého z nich víc?
My jsme za ně hrozně rádi, nevěřil bych, že něco takového zvládneme. Nicméně tím hlavním úspěchem je pro mě tým, který máme. Dávali jsme jej s Honzou Benešem dohromady devět let, za tu dobu se nám tu protočilo šedesát lidí. Beru jako obrovský úspěch, že tady máme rok a půl stabilní tým a vypadá to, že vydrží i nadále. Navíc nás společná práce baví.

Máte nějaký cíl do budoucna? V minulosti jste už spolupracovali i s Australskou florbalovou asociací, nechtěli byste tedy oslovit více klientů ze zahraničí?
Mimo Čechy se dostat chceme a konkrétně Austrálie nám dává smysl. Je ale pravda, že jako firma, která dělá jen webové stránky, nemáme šanci se tam dostat, mnohem větší potenciál má branding, tvorba značek. To byl i případ Australské florbalové asociace. Všechno jsme řešili po skypu. Sice jsme přišli o ten důležitý osobní kontakt, ale vznikalo to úplně od nuly, rešerše jsme jim posílali mailem, vše jsme konzultovali po síti. Pěkné je, že loni se konalo mistrovství světa ve florbale ve Švédsku a oni už do Evropy přicestovali s našimi dresy a naším logem.

  • Nejčtenější

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Koubek: Jásot po zápase? To kvůli koeficientu. V odvetě chceme hrát stejně

11. dubna 2024  22:08

Vteřinu po skončení zápasu mu ruce vylétly nad hlavu, pak si zapumpoval zaťatou pěstí. Až to...

Muž zkolaboval v podchodu zřejmě po fentanylu, je padesátkrát silnější než heroin

17. dubna 2024  15:35

Strážníci a záchranáři zachraňovali v pondělí muže, který zkolaboval v podchodu u centrálního...

Známá mu nechtěla dát pervitin na dluh, ubil ji tyčí. Recidivista dostal 22 let

17. dubna 2024  10:56

Bartolomej Horváth si už odseděl 14 let za pokus o vraždu starší ženy na Sokolovsku. Nyní mu soud...

Dýchací potíže miminka řešila podle internetu, za jeho smrt dostala šest let

17. dubna 2024  10:04

Krajský soud v Plzni poslal na šest let do vězení čtyřiadvacetiletou ženu, která podle verdiktu...

Luki, až se uklidníš, tak se vrať! A z Červa vyrostl válečník

17. dubna 2024  7:59

Je to rapl a neskrývá to. Poctivý, nesmlouvavý a někdy až nemilosrdný. Dejte mu úkol, splní ho:...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...