Krajský úřad Plzeňského kraje.

Krajský úřad Plzeňského kraje. | foto: Jindra Radová

Piráti, kteří vypověděli koaliční smlouvy, vybrali vyjednávací tým

  • 5
Klub Pirátů v Zastupitelstvu Plzeňského kraje si ustanovil tříčlenný vyjednávací tým, který bude jednat o možné budoucí koalici v krajské samosprávě. Dosavadní koalici Piráti+STAN a ODS+TOP 09 v sobotu zbořili právě Piráti vypovězením koaliční smlouvy.

Ve čtvrtek Piráti kromě ustavení vyjednávacího týmu ve složení Rudolf Špoták, Pavel Hais a Jiří Pek pouze oznámili, že budou jednat se všemi stranami zastoupenými v krajské samosprávě kromě KSČM a SPD. Jak by si novou koalici představovali a s jakými podmínkami jdou do dalších jednání, Piráti nesdělili.

Vypovězení koaliční smlouvy Piráti zdůvodnili tvrzením, že ODS a TOP 09 prosazují své návrhy v radě silově bez ohledu na postoj koaličních partnerů. Nelíbilo se jim zvolení krajského místopředsedy ODS Romana Jurečka, kterého považují za kmotra, do představenstva Klatovské nemocnice a kritizovali souběh dvou uvolněných funkcí u Evy Trůkové (ODS) a Jana Šaška (ODS). 

Zvolení Romana Jurečka mohli Piráti zabránit použitím postupů zakotvených v koaliční smlouvě. Mohli přitom žádat, aby se v radě rozhodlo většinou šesti hlasů a vyvolat smírčí jednání. Neudělali to.

Šéf klubu zastupitelů ODS Pavel Karpíšek odmítl tvrzení, že ODS a TOP 09 v radě kraje postupují „na sílu“, jak tvrdí Piráti. „Není to pravda. Z více než 1200 hlasování v radě kraje pouze v několika případech nehlasovalo pro všech devět radních,“ sdělil Karpíšek.

Špoták a Hais chtějí zůstat náměstky

I po vypovězení koaliční smlouvy chtějí na postech náměstků hejtmanky zůstat Piráti Rudolf Špoták a Pavel Hais. „Chceme, aby případná jednání neměla vliv na realizaci řady důležitých projektů,“ řekl Pavel Hais.

Dnes mají o řešení rozpadu krajské koalice jednat zastupitelé ODS a TOP 09 i STAN. Situace v krajské samosprávě může vést k tomu, že se do vedení kraje dostane ANO.

Zejména v ODS po kroku Pirátů slábne vůle k další spolupráci s nimi. Navíc blok Piráti+STAN, který vznikl po volbách v roce 2020 zřejmě dnes v podstatě neexistuje. Krajský šéf STAN náměstek hejtmanky Pavel Čížek po vypovězení koaliční smlouvy Piráty uvedl, že jej to překvapilo.

Předpokládal, že Piráti budou chtít o svých výhradách v koalici jednat. Řekl také, že se nyní připravuje na to, že STAN skončí se svými sedmi mandáty v zastupitelstvu kraje v opozici. 

ANO spolu s nezávislými má celkem 16 lidí

Další dění může ovlivnit postoj ANO. To krajské volby vyhrálo, ale skončilo v opozici. Jeho pozice na krajské úrovni je dnes výraznější než dřív. Přispěla k tomu skutečnost, že se ke klubu zastupitelů ANO v poslední době přidali čtyři zastupitelé, kteří šli do voleb za jiné strany. Klub ANO+nezávislí má tak nyní celkem 16 lidí a je v krajské samosprávě nejsilnější. 

Krajský šéf ANO Roman Zarzycký prohlásil, že nikoho s nabídkou možné spolupráce neoslovil a sleduje vývoj mezi stranami bývalé koalice. Zarzycký řekl, že čeká, zda některá strana bude mít o spolupráci s ANO zájem. 

„Spor, který vznikl, není náš. My jsme jej očekávali. Koalice, která byla postavena proti vítězi krajských voleb, nebyla podle mého názoru správná a dlouhodobě funkční. To se potvrdilo,“ uvedl Zarzycký. 

Tvrdí, že v situaci kolem rozkolu koalice ANO nechce v této době žádnou roli. „Počkáme, až si to partneři vysvětlí a zda nás některý osloví,“ konstatoval.