Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Kladrubský konvent dostane barokní tvář, oprav se dočká i rajský dvůr

  9:43
Bývalý benediktinský klášter v Kladrubech na Tachovsku se dočká výrazné proměny. Rekonstrukcí projde nový i starý konvent a rajská zahrada. Národní památkový ústav, který objekt spravuje, věří, že opravy přilákají nové návštěvníky.

Majestátní palácový objekt navrhl slavný architekt a stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer. Zatím dojde na obnovu části severního křídla. Výrazná proměna se dotkne i starého konventu a rajského dvora. Zahájení projektu, jehož náklady se vyšplhají na 120 milionů korun, se však kvůli problémům s výběrovým řízením stále protahuje.

Už rok pracují tesaři na střeše a krovech staré prelatury. Loni na podzim se k nim přidali další řemeslníci, kteří postupně čistí stěny a klenby v chodbách od novodobých nátěrů a opravují omítky.

„Tohle je pouze doprovodná akce. Ta hlavní, na niž budeme čerpat z evropských fondů, ještě nezačala. První výběrové řízení jsme museli zrušit. Přihlásili se do něj pouze dva uchazeči. Jeden nepředložil reference, které jsme od něj žádali. Druhý zase přišel s nabídkou vyšší o padesát milionů korun. Proto vypíšeme nové, což nás zdrží o další dva až tři měsíce,“ nastínil kastelán Milan Zoubek.

Už původní časový harmonogram byl podle něj napnutý, teď bude Národní památkový ústav, který klášter spravuje, žádat o posunutí termínu dokončení rekonstrukce na rok 2022.

Návštěvníci se v současnosti mohou podívat pouze do kostela Nanebevzetí Panny Marie, za jehož velkolepou přestavbou ve stylu barokní gotiky stojí slavný architekt Jan Blažej Santini Aichel. Loni do prostor zavítalo 13 tisíc lidí.

V budoucnu se dočkají ještě dvou prohlídkových tras. První přiblíží život mnichů a bude ve starém konventu, kam dosud zájemci vůbec nesměli. Lákadlem se jistě stane místnost představující různé činnosti, kterým se benediktini věnovali.

„Dobové věci se sice nedochovaly, ale vzniknou jejich repliky. Ukážeme předměty spojené s vázáním knih, měřením času, kartografií a také botanikou. Budou tady grafické listy, plány, mapy, kůže, funkční přístroje, sušené květiny, tinktury a další,“ vyjmenoval Zoubek.

Chybět nebude ani učebna noviciátu, ilustrátor vytvoří na zeď stěžejní výjevy týkající se zasvěcování nováčka do řehole a fungování řádu. Naopak v dalším prostoru nalezli odborníci historické nástěnné malby.

„Jde o jediné místo, kde jsme našli fresku. Zatím nevíme, co na ní přesně je, ale částečně se odkrývají náboženské motivy, vidíme anděla. Mám z objevu radost,“ popsal kastelán.

Doplnil, že dříve šlo zřejmě o nemocniční kapli. Když totiž v roce 1775 vyrostl nový konvent, staré zázemí mniši opustili a využívali ho asi jako nemocniční křídlo nebo faru. Pokud by Josef II. klášter nezrušil, zřejmě by nástěnných maleb bylo daleko víc. Některé jsou totiž naznačené v kapli čtyřkřídlého palácového objektu, ale umělci už je nestihli dokončit.

Historie kláštera

  • klášter založil v roce 1115 kníže Vladislav I. pro benediktinský řád
  • na počátku 14. století patřil k nejbohatším klášterům v českém království
  • původní románskou baziliku v letech 1712-1726 přestavěl Jan Blažej Santini Aichel ve stylu takzvané barokní gotiky
  • v roce 1775 byla dokončena stavba nového konventu podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera
  • o 85 let později klášter zrušil Josef II., poslední kněží odcházejí 7. dubna 1786
  • následně prostor sloužil jako kasárna a poté invalidovna a muniční sklad
  • v letech 1825-1945 byl celý areál v majetku knížecího rodu Windischgrätzů, který si zde zřídil pivovar, později sem umístil rodovou knihovnu
  • po druhé světové válce v prostorách, které vlastnil stát, sídlily státní statky a lesy, zázemí se proměnilo v byty, sýpku obilí a traktorovou stanici
  • opravy odstartovaly v 80. letech minulého století

Součástí trasy se stane také rajský dvůr, který bude oproti současnému terénu o dva až tři metry výš. Rozdělen bude typicky do čtyř čtverců, kde bud zahrada plná bylin a zeleniny, dále stromy symbolizující ovocný sad a rostliny spojené s liturgií. Procházka pak skončí v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Mniši se v chrámu modlili pětkrát denně. „Ranní bohoslužba byla mezi čtvrtou a pátou hodinou. Dokud nestál nový konvent, kde byla kaple, chodili sem. V zimě s sebou nosili nahřáté kameny. Vkládali je do lavic, kde fungovaly jako vytápění,“ vysvětlila Silvie Strachotová, která má na starosti komunikaci s veřejností.

V mezičasech se věnovali vzdělání, meditaci a rovněž přidělené práci. Režim se v jednotlivých ročních obdobích lišil. „Zima byla poklidnější, mniši šetřili jídlem, takže vynechávali snídani. V létě byla hojnost, sklízeli v sadech a na zahradách,“ porovnala.

Druhá kratší prohlídková trasa je zaměřena na rod Windischgrätzů, kteří do Kladrub u Stříbra přišli v roce 1825, a nachází se v severním křídle nového konventu. Budovy nejdříve využívali jako hospodářské, šlechtici tu například zřídili pivovar.

„Pak vybudovali knihovnu, která je dodnes velmi dochovaná a čítá zhruba pětadvacet tisíc svazků. Po roce 1945 byli Windischgrätzové odsunuti,“ vyprávěl Zoubek.

V plánu jsou ale i další věci. Národní památkový ústav má totiž připravenu kompletní revitalizaci nového a starého konventu, včetně obnovy kaple. Součástí jsou i ubytovací prostory v bývalých celách a restaurace v někdejších stájích. „Podobný model mají třeba v Broumově a je velmi vydařený. Určitě by to přitáhlo další návštěvníky,“ myslí si kastelán.

  • Nejčtenější

Na dálnici D5 náhle zemřel řidič. Než zkolaboval, stihl zastavit

Ve středu odpoledne zasahovali záchranáři na 82. kilometru dálnice D5. Během jízdy zde náhle zkolaboval řidič osobního automobilu. Oživit se ho podle policejní mluvčí Hany Kroftové nepodařilo.

24. července 2024  17:07

U Postřekova hořela skládka pneumatik. Kolabovali hasiči, oheň už se nešíří

Hasiči kolem 15:30 lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a požár se rozšířil na okolní budovy, vzhledem k počtu...

21. července 2024  14:38,  aktualizováno  19:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší požár za poslední roky, řekli hasiči. U Postřekova jich několik zkolabovalo

Nedělní odpolední pohodu v Mlýnci u Postřekova narušil obří požár. Plameny podle svědků šlehaly do výšky 15 metrů. V obci shořelo několik nemovitostí. Nejvíce byla zasažena stodola, sousední dům byl...

21. července 2024  19:32

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachovska

Policisté pátrali po čtrnáctileté dívce z Tachovska, která v úterý před půlnocí odjela se svým známým do Německa. Kousek za hranicí údajně vystoupila z auta a tam její stopa končila. Policie o...

24. července 2024  14:59,  aktualizováno  25.7 7:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

Na Tachovsku je příliš propadlíků z řad cizinců, regionu teď pomůže stát

Zlepšit na Tachovsku výsledky ve vzdělávání má projekt s názvem Desegregace vzdělávání dětí a žáků se sociálním vyloučením. Příhraniční okres vybrala pro účast na projektu Agentura pro sociální...

26. července 2024  15:21

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Přívětivé náměstí v Plzni. Jeho podobu má určit architektonická soutěž

Architektonickou soutěž na úpravu náměstí Republiky vyhlásila plzeňská radnice. Zástupci města si od plánované úpravy slibují, že se náměstí, jehož dominantou je katedrála svatého Bartoloměje, stane...

26. července 2024  9:28

Plzeňští hokejisté vstoupili na led. Chystá se s nimi i pětice nováčků

Ve čtvrtek se sešli k prvnímu společnému tréninku v hale hokejisté plzeňské Škody. Na ledě nechyběla ani pětice nových tváří. K týmu se tento týden na zkoušku připojili čtyři hráči, kteří zabojují o...

26. července 2024  7:59

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....