Když něco říkal, bylo to od srdce. Plzeň vzpomíná na rodáka Karla Gotta

  • 1
Plzeňská radnice vyvěsila na počest zesnulého zpěváka Karla Gotta černý prapor. V mázhausu budovy město zpřístupnilo kondolenční knihu, do níž mohou lidé napsat poslední vzkazy. Na umělce vzpomínají i v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku, kam Gott jezdíval k babičce.

Karel Gott byl díky svému neúnavnému úsilí a mimořádnému talentu jednou z nejvýraznějších osobností naší země. Plzeň si vždy vážila a bude vážit jeho úspěchů, svým dílem významně přispěl i prestiži našeho města. Zprávu o jeho úmrtí přijímám se zármutkem,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Kondolenční kniha v mázhausu plzeňské radnice je lidem k dispozici od patnácté hodiny.  

Jednou z prvních fanynek, která využila této příležitosti, byla Libuše Černá z Holýšova na Domažlicku.

Karel Gott (1939 - 2019)

„Karel Gott byl můj oblíbenec. Byl český fenomén, umělec. Když něco říkal, bylo to od srdce. Co slovo, to perla. Několikrát jsem ho slyšela mluvit v debatách, vždy měl světu co říct. Texty jeho písní člověka dojímají,“ řekla bezprostředně po zapsání vzkazu Libuše Černá.

Mázhaus bude dnes otevřený mimořádně do 21 hodin. „Kniha tam bude minimálně do konce týdne. Pokud bude zájem lidí velký, tak tam zůstane i příští týden,“ uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková.

Zájemci mohou do kondolenční knihy psát vzkazy rodině zesnulého zpěváka. Město také na obrazovce v mázhausu začne v příštích dnech promítat smyčku z fotografií z akcí v Plzni, jichž se Karel Gott zúčastnil.

Lidé se zapisují do kondolenční knihy na plzeňské radnici. (2. 10. 2019)

Lidé se na internetu svolávají, že ve čtvrtek v 18 hodin přijdou položit svíčky na náměstí Republiky.

Hokejisté HC Škoda Plzeň uctí památku Karla Gotta minutou ticha před nedělním zápasem.

V západočeské metropoli se na zpěváka ptají i němečtí turisté a zjišťují, kam mohou položit květiny a svíčky.

V Plzni na Slovanech žil oceňovaný zpěvák s rodiči do roku 1945, poté se rodina i s šestiletým Karlem přestěhovala do Prahy. Tím se ale Gottova vazba s plzeňským regionem nepřetrhala. Strávil tady část učňovských let, když se učil elektromontérem.

U lípy v Újezdě u Svatého Kříže na Rokycansku se objevují svíčky. Obec strom nechala zasadit v době, kdy Karel Gott onemocněl. (2. 10. 2019)

V listopadu 2009 získal Karel Gott čestné občanství Plzně a zároveň byl uveden do Dvorany slávy.

Snad více než Plzeň miloval Karel Gott Újezd u Svatého Kříže na Rokycansku, kam v mládí jezdíval na prázdniny k babičce.

Do vsi se vracel i v pozdějších letech. I proto, že na místním hřbitově má pochované oba rodiče i prarodiče.

„Vzpomínek na mistra máme spoustu. Na návsi jsme zasadili strom, když jsme se dozvěděli, že má rakovinu. U něj máme jeho podpis. Udělali jsme nový park, kde je kvíz o obci a jedna z otázek je věnována Karlu Gottovi. Je tam o něm krátká vzpomínka a jeho fotka,“ řekla starostka Újezdu u Svatého Kříže Alena Manková.

Úmrtí Karla Gotta

Popisovala umělce jako příjemného člověka.

„Není nijak namyšlený a je vidět, že ho těší se s námi potkávat. Je to opravdu lidový člověk,“ řekla před pěti roky starostka. Tehdy Karel Gott daroval vesničce repliku svého obrazu i s věnováním.

Gottova lípa v Újezdu u Svatého Kříže nyní opadává. Lidé v tom vidí symbol. Kromě lípy věnované mistrovi totiž obec vysadila ještě jednu, kterou věnovala dalšímu významnému rodákovi, cyklistovi Ondřeji Cinkovi. Zatímco ta je stále zelená, Gottova lípa už má žluté listy. Hoří u ní svíčka.

, ,