Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není krásnější odchod ze života. U Gotta doma bylo veselo, řekla Špátová

  11:04aktualizováno  14:06
„Do poslední chvilky byl se svou rodinou. U něj doma bylo veselo,“ zdůraznila režisérka Olga Malířová Špátová, která s Karlem Gottem trávila poslední rok natáčením dokumentu. Na zesnulého nejvýznamnějšího českého zpěváka, mnohonásobného Zlatého a Českého slavíka dále ve studiu iDNES.cz vzpomněli hudební publicista Josef Vlček, zpěváci Hana Zagorová či Štefan Margita.

Hudební publicista Josef Vlček ve studiu iDNES.cz vzpomněl na ikonický moment, kdy se na balkóně Melantrichu objevil Karel Gott společně s Karlem Krylem a zazpívali hymnu. „Podle mne to bylo vyvrcholení sametové revoluce. Bylo to zjevení a poselství. ‚Když už i Gott, tak my taky,“ zauvažoval Vlček. „Byl to klíčový moment. Ale chápu Karla Kryla, že z toho měl občas deprese. Ale když se napil, sám říkal: ‚my jsme tu revoluci s Gottem udělali‘. Tohle byl prostě symbol,“ uvedl Vlček.

„Zpěv nebyl domluvený. Domluva vznikla až přímo tam, byla to improvizace. Tehdy ho přemluvili, aby šel zazpívat hymnu a pak k tomu připojili i Karla Kryla. Byla náhoda, že tam zrovna byli oba,“ řekl publicista.

„S Václavem Havlem se Gott setkal už několik týdnů před tím. Byl jsem u toho, šlo o výročí třiceti let Semaforu. Mluvili tam spolu, něco si špitali. Je dost možné, že tam klíčila nějaká vazba nebo spolupráce,“ zauvažoval publicista nad momenty sametové revoluce.

Na Karlu Gottovi ocenil jeho profesionalitu. „Byl vždy vstřícný. A opravdu četl naše články,“ řekl Vlček. To potvrdil i hudební redaktor MF DNES Jindřich Göth a vzpomněl, jak mu Gott kvůli vzpomínkám na výročí smrti Johna Lennona sám volal. „Byl perfektně připraven. Máte na mne čas? ptal se. Do telefonu pak pronesl perfektně připravenou řeč, kterou nebylo třeba upravovat,“ vzpomněl Göth.

Na Gottovu ochotu odpovídat zavzpomínala i vedoucí kulturní rubriky Mirka Spáčilová. „Nikdy nikoho neodmítl. Vždy byl připravený podesáté odpovídat na tu samou otázku, vždy si dal práci něco vymyslet, i kdyby ten novinář byl ze školního časopisu,“ vzpomínala novinářka na nekonečná Gottova vítězství v anketách TýTý či Český slavík. „Karel Gott byl úžasným důkazem rčení ‚věk osvobozuje‘. Čím byl starší, tím víc si ze sebe dokázal udělat legraci,“ zdůraznila.

„V šedesátých letech neuměl mluvit, ale s přibývajícím věkem se měnil v baviče. Dokázal být vtipný. Měl jemný humor,“ dodal k jeho vystupování Vlček. „Humor džentlmena,“ doplnila Spáčilová.

Hudební publicisté dále zdůraznili kouzlo Gottova hlasu. „Ten hlas přebije všechno. Je to hlas, který tady nebyl a nebude. Něco v něm je, co lze jen těžko popsat. Měl písně lepší i horší. Ovšem pořád tam byla devíza hlasu a snaha odevzdat maximum,“ řekl Göth. „Má za sebou tři sta desek, samozřejmě některé jsou lepší, některé horší. Ale tím hlasem tomu vždy něco dodal,“ souhlasil Vlček.

Šedesátá léta, kam patří i nezapomenutelný hit Trezor, oba hodnotí jako zpěvákovo nejsilnější období. „Fantastický comeback pak byla píseň Když muž se ženou snídá, kterou mu napsal Palo Habera,“ připomněl Göth hit ze začátku devadesátých let. Vlček zmínil i Gottův poslední singl, duet s dcerou Srdce nehasnou, jenž mu napsal Richard Krajčo. „Krajčo mi vyprávěl, že když píseň přehrával kolegům z kapely, říkali mu, že je okradl o hit,“ uvedl Vlček.

Publicista dále zdůraznil, že Gott měl okolo sebe vždy skvělé skladatele a autory. „Nejvíc mu samozřejmě napsal Karel Svoboda. Některé písně se neuchytily, ale celově měl tak šedesátiprocentní úspěšnost a to klobouk dolů,“ zauvažoval.

„Jdi za štěstím bylo jeho motto,“ uvedla pak ke zpěvákovu životu dokumentaristka Olga Malířová Špátová, která poslední rok chystala o Karlu Gottovi film a strávila s ním spoustu času. „Vždy mi říkal, že je důležité štěstí neustále čapat. On to uměl celý život a šel za ním. Vedle obrovského smutku tak cítím i radost a štěstí za to, jaký měl život. Šedesát let měl život zaplněný láskou, uměl ji i dávat,“ uvedla režisérka. „Léčil i tím, jak se choval. Proto ho máme tak rádi. Vyloženě se zastavil čas,“ řekla.

Karel Gott (1939 - 2019)

Snímek přijde do kin na jaře. „Naposledy jsme se s Karlem Gottem setkali před čtrnácti dny, kdy chtěl vidět materiál. Jeli jsme za ním s celou střižnou, nainstalovali ji u něj doma, pouštěli mu natočené záběry a on se koukal. Podle jeho reakcí jsem pochopila, jak to vnímá. Většinou byl šťastný a říkal, že jeho život nebyl nuda,“ vzpomněla režisérka na poslední setkání. „Do poslední chvilky byl se svou rodinou. Není krásnější odchod ze života. Holky mu dělaly obrovskou radost. U něj doma bylo veselo,“ zdůraznila Špátová.

Nejpopulárnější český zpěvák zemřel v noci v úterý 1. října. „S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ sdělila Ivana Gottová

Gott v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016, v listopadu předchozího roku mu lékaři diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin. 

Karel Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, a svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Populární je též v Německu či Rusku. Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé v roce 1963. 

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Letní slavnosti staré hudby budou snít. Uvedou i portugalské fado

24. dubna 2024  17:10

Festival Letní slavnosti staré hudby, jenž tradičně obohacuje nabídku klasické hudby v prázdninové...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Kdo je Český hrdina? Důchodce, co kácí stromy na trať? ptá se Dočolomanský

24. dubna 2024  11:23

Příběh důchodce Jaromíra Baldy, který před sedmi lety způsobil dvě železniční havárie, aby ve...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...