TEST KEMPŮ: Zajímavostí Hracholusek jsou „hobití domky“, pivo si načepujete sami

  • 3
Hracholuská přehrada na řece Mži je obsypaná kempy, šance najít tu místo u širokých pláží je velká. Čím blíže k hrázi, tím čistější je voda. Okolí je vhodné pro cyklistiku a výlety za památkami. Podívejte se, jak to vypadá ve třech nejznámějších kempech.

Část 1/4

Transkemp Hracholusky

Transkemp poblíž hráze Hracholuské přehrady u Plzně. (15. 8. 2023)

Nejznámější kemp ležící těsně u hráze na jižní straně nádrže je zřejmě i největší na Hracholuskách. Vedle je velká veřejná pláž, takže okolí je více frekventované. Uvnitř kempu jsou dva kiosky s občerstvením a jednoduchými smaženými pokrmy, hned přes cestu je restaurace a o pár desítek metrů dál k hrázi druhá.

Z areálu také vyjíždí parník k plavbám po přehradě. Loď Plzeň má kapacitu až 150 cestujících a brázdí hladinu přehradní nádrže po 20 km dlouhé plavební dráze se šesti zastávkami. Zvláštností kempu je možnost ubytování ve zděné budově - penzionu a v turistické ubytovně.

Návštěvníci se ale mohou ubytovat i ve stanu, chatce, karavanu, obytném automobilu, k dispozici jsou také osmilůžkové bungalovy.

Cena ubytování za jednu noc pro dva dospělé a dítě s autem a stanem je od 516 do 546 korun, v chatkách se cena pohybuje od 1 500 do 3 200 korun. Na dovolenou si můžete s sebou vzít i svého zvířecího mazlíčka, za noc za něj zaplatíte 80 korun.

Ceny občerstvení

  • Gambrinus 10 45 Kč/0,5l
  • Fanta 45 Kč/0,33l
  • Smaž. kuřecí řízek 119 Kč
  • Pizza šunková 139 Kč
  • Šopský salát 99 Kč

Jak už bylo napsáno, areál Transkempu Hracholusky poskytuje několik možností stravování. K obědu si zde dáte například hovězí vývar za 55 korun, vepřové s knedlíkem a špenátem za 169 korun nebo pikantní kuřecí paličky za stejnou cenu.

Sportovně založení návštěvníci mohou vyzkoušet řadu aktivit na vodě i na břehu. K dispozici je hřiště na beachvolejbal, tenis, minigolf, půjčují tu paddleboardy, čluny i vodní lyže. V sousedství kempu je půjčovna šlapadel a oblíbená dráha na minikáry.

Hostům slouží společenská místnost, v nabídce jsou též varné plotýnky, lednice a pračka. Sociální zařízení je moderní a čisté, osprchovat se lze po vhození dvacetikoruny do automatu. Čisto a uklizeno je také po celém areálu kempu.

Část 2/4

Autokemp Radost

Autokemp Radost a atrakce kempu Kosatka na Hracholuské přehradě u Plzně. (15. 8. 2023)

Radost je vžitý název celé oblasti pod Rájovem, ale na místě je hned několik kempů a jiných ubytovacích možností. Nejblíže k vodě se stanem nebo karavanem se lze dostat v Autokempu Radost, který je poměrně jednoduše vybaven.

Jeho zákazníci i další hosté ale využívají restaurací a vodních atrakcí, především velkého toboganu, které patří ke kempu Kosatka, zaměřenému na ubytování v chatkách a pokojích. V místě je ještě třeba kemp Terasy nebo Azuro.

Na Radosti se lze ubytovat ve stanu, chatce, karavanu, maringotce či v obytném automobilu. Cena za noc pro dva dospělé, dítě, auto a stan je 500 korun. Přespání v chatce stojí 1 050 korun. Domácí zvíře vyjde na 50 korun.

Ceny občerstvení

  • Smažený sýr, hranolky, tatarka 129 Kč
  • Špenátová polévka 55 Kč
  • Flíčky s okurkou 119 Kč

K občerstvení slouží přímo na Radosti kiosek, v těsném sousedství je restaurace. Ta je součástí sousedního kempu Kosatka. Ceny jsou průměrné až mírně nižší. Pro srovnání, v kiosku za smažený sýr s hranolkami a tatarkou zaplatíte 129 korun, v restauraci je k mání špenátová polévka za 55 korun, guláš s bramborovým knedlíkem za 189 korun a například zapečené flíčky s uzeninou a okurkou stojí 119 korun.

Děti i dospělí si užijí jízdu na velkém tobogánu, lze si půjčit šlapadla a paddleboardy. Ostatní sporty jsou tu dost omezené. V kempu je jen malé hřiště, kde jsou zdarma k dispozici míče a sítě.

Také tady je sociální zařízení upravené a čisté a sprchu lze použít na automat za dvacet korun. Kemp je celkově upravený a čistý. K dispozici je též pračka.

Část 3/4

Kemp Keramika

Kemp Keramika na Hracholuské přehradě u Plzně. (15. 8. 2023)

V odlehlejším kempu na levém břehu přehrady se snoubí větší klid s celkem bohatým zázemím a službami. Zajímavostí v nabídce ubytování jsou „hobití domky“ podobné vinným sklípkům. Je to ubytování pod živou zelenou střechou a v souladu s přírodou.

Hobití domky jsou vybaveny manželským lůžkem, elektrickou zásuvkou, světlem a teráskou s posezením pod velkým slunečníkem. Podle provozovatelů kempu ideální řešení pro ty, kdo chtějí být v kempu a nechtějí stavět stan.

V kempu Keramika je pěkná kvalitní restaurace, ale také například nový výčepní automat, kde lze s občankou a kreditní kartou koupit pivo, limo či prosecco 24 hodin denně za ceny nižší než v restauraci. Plocha kempu nabízí i stín stromů, které jinde v takové míře nejsou. Na Keramice má tradiční sídlo vodní záchranná služba.

Ubytovat se lze také ve stanu, chatce, karavanu, obytném automobilu a mobilheimu. Cena je pro dva dospělé, dítě, auto a stan 580 korun, v chatce se ubytujete na jednu noc od 2 110 do 3 110 korun. Noc v hobitím domku vyjde na 900 korun. Také sem mohou zvířecí mazlíčci, zaplatíte za ně sto korun.

Ceny občerstvení

  • Vývar s nudlemi 45 Kč
  • Kuřecí řízek, bramborový salát 159 Kč
  • Smažený sýr, brambor 169 Kč
  • Pečená vepřová žebra s chlebem 235 Kč

Kromě kiosku nabízí restaurace vnitřní i venkovní posezení. Ceny jsou tu průměrné až vyšší. Snídaně je za 120 korun, polévky od 45 do 55 korun, například bramborové knedlíky plněné uzeným masem, kysané zelí a smažená cibulka stojí 149 korun, konfitované kachní stehno, zelí a houskové knedlíky 195 korun.

Sportovně naladění návštěvníci mohou hrát stolní tenis, minigolf, plážový tenis, nebo si půjčit paddleboard a lodičky.

Každá chatka má své WC a sprchový kout, pro ubytované ve stanech je k dispozici jednoduché, buňkové a čisté sociální zařízení, sprcha funguje na automat za dvacet korun. V nabídce kempu je kuchyňka.

Ze všech tří kempů lze dojít na zříceninu hradu Buben, od Keramiky je to necelých osm kilometrů, z Transkempu pouhé tři kilometry. Nedaleký zámek Luhov láká na rozsáhlou sbírku historických bicyklů.

Zajímavostí v okolí je také Pňovanský železniční most. Mezi roky 2018 a 2019 probíhala jeho rekonstrukce a nyní mají turisté možnost most přejít po lávce.

Část 4/4

Hodnocení MF DNES

Transkemp Hracholusky čtyři hvězdičky

Autokemp Radost čtyři hvězdičky

Kemp Keramika pět hvězdiček

Pozn. red. Redakce MF DNES v hodnocení uděluje hvězdičky od jedné do pěti.

,

Test kempů