ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Švec

Komplikace na železnici: na Pardubicku hodinová zpoždění, u Brna trať stála

  • 17
Dálkové vlaky na Pardubicku v úseku Choceň – Ústí nad Orlicí nabíraly v neděli ráno až 80 minutové zpoždění. Důvodem byl výpadek zabezpečovacího zařízení ve stanici Brandýs nad Orlicí. Dopoledne vlaky dle webu Českých drah měly kratší zpoždění. Problémy v dopravě byly v neděli ráno i u Modřic na Brněnsku, kde se zastavila z technických důvodů lokomotiva.

Provoz ve stanici Brandýs nad Orlicí byl podle Českých drah velmi omezen. Porucha se dotkla několika rychlíků na trase mezi Prahou a Bohumínem, ale také třeba spojů mezi Prahou a Slovenskem, Brnem nebo Zlínským krajem. Před jedenáctou hodinou se provoz postupně obnovuje.

K události došlo před šestou hodinou ranní.  Porucha zasáhla zhruba 15 spojů, z nichž některé byly v daném úseku odřeknuty a cestující mají jet jiným dálkovým vlakem.

Lokální spoje nyní po zmíněné trase nejezdí kvůli stavbám na trati. Od 4. května až do prosince je v úseku Choceň - Ústí nad Orlicí - Česká Třebová nahrazují autobusy.

U Modřic vlaky nejezdily tři hodiny

Na trati z Tišnova do Židlochovic od půl sedmé ráno skoro tři hodiny nejezdily vlaky. Lokomotiva mezistátního vlaku Slovenská strela musela za Modřicemi na Brněnsku z technických důvodů zastavit. Kvůli modernizaci se úsekem jezdí jen po jedné koleji, takže byla trať zablokovaná. Provoz byl obnoven v 9:10, řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

„Na trati pracujeme na odbočce Rajhrad, takže je v provozu jen jedna kolej. Poškozenou lokomotivu budeme stahovat do nejbližší stanice, poté bude provoz obnovený,“ řekla v 08:45 Pistoriusová.

Podle informací na webu Českých drah cestující z porouchaného vlaku přestoupili za asistence hasičů do autobusů náhradní dopravy. Některé další vlaky, například do Budapešti nebo do Prahy, jsou odřeknuté.

,