Železniční přejezdy na hlavním tahu ze Svitav na Hlinsko mají nejen nové závory, ale přibyly i konstrukce pro kamerový systém. | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Na řidiče u Svitav dohlédnou u přejezdů kamery, železničáři staví brány

  • 4
U některých železničních přejezdů v Pardubickém kraji se objevují kovové konstrukce, které vypadají jako zmenšeniny velkých mýtných bran známých spíše z dálnic. Železničáři na ně navěšují bezpečnostní kamery, jež budou dění u přejezdů monitorovat.

Svědkem montáže neobvyklých bran byl v těchto dnech každý, kdo přejížděl šest nově modernizovaných železničních přejezdů mezi Hlinskem a Svitavami na regionální trati Svitavy – Žďárec u Skutče.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) křížení trati a silnice I/34 totiž doplnila nejen novými závorami, ale odhodlala se kvůli bezpečnosti monitorovat přejezdy kamerami. Řidiče totiž rovný úsek silnice svádí k rychlé jízdě a ani blikající červená světla mnohé nepřiměla před zastavit.

„V obvodu dotčených přejezdů bude umístěn kamerový systém, a to vždy dvě kamery na dvou sloupech napojené do tras zabezpečovací kabelizace. Budou sloužit pro dohled nad dotčenými železničními přejezdy a jejich záznam může být SŽDC poskytnut i pro potřeby Policie České republiky,“ sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Železničáři jsou přesvědčeni, že kombinace závor a kamer největší hazardéry odradí.

„Riskovat a nedodržovat pravidla silničního provozu se řidičům nevyplácí. Vědí, že záznamy z kamer na přejezdech slouží jako data potřebná k řešení dopravního přestupku,“ dodal Illiaš.

Není však pravidlem, že by železničáři montovali kamery u každého modernizovaného přejezdu. Přihlíží se na počet a závažnost dopravních nehod a na hustotu dopravy.

Kamerový systém střeží v Pardubickém kraji deset železničních přejezdů, v celé České republice je takových míst 53. Před třemi lety zachytily i srážku polského kamionu s pendolinem ve Studénce na Ostravsku.

27. ledna 2016

Jaké kamery číhají na piráty silnic

Kamerový systém s místním záznamem

Obraz je kontinuálně zaznamenáván a ukládán na datovém úložišti. V případě potřeby je možné záznam okopírovat na místě a provést jeho následnou analýzu, například v případě vyšetřování mimořádné události.

Kamerový systém s místním záznamem a přenosem přes wi-fi

V systému je možné připojit se online na kamerový výstup prostřednictvím wi-fi komunikace a sledovat a zaznamenávat výstupy z kamer. Toho využívá v některých případech Policie České rpubliky při dopravních akcích.

Kamerový systém s místním záznamem a přenosem dat ke zpracovateli přestupkové agendy

Nejpokročilejší kategorie kamerových systémů, které umí detekovat automaticky registrační značku vozidla, pořídit fotodokumentaci přestupku a pořídit i krátké video. Kromě místního uložení předávají data automaticky ke zpracovateli přestupku.

Zdroj: Správa železniční dopravní cesty