Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Renesanční zámek v Litomyšli má novou střechu, opravu komplikuje dřevomorka

  12:09
První etapa velkorysé rekonstrukce litomyšlského zámku brzy skončí. Stavbaři během deseti měsíců stihnou opravit všechny střechy a krovy hlavní budovy památky UNESCO. V dalších letech přijde na řadu restaurování sgrafit a nová lunetová římsa.
Renesanční palác litomyšlského zámku má novou střechu.

Renesanční palác litomyšlského zámku má novou střechu. | foto: Národní památkový ústav

Z druhého zámeckého nádvoří litomyšlského zámku začíná pomalu mizet monstrózní lešení. Přitom ještě loni touto dobou nebylo jasné, zda se zámek zapsaný na seznamu UNESCO rekonstrukce dočká.

Hrozilo totiž, že památkáři kvůli odvolání jednoho z účastníků výběrového řízení nestihnou v termínu vyčerpat čtvrtmiliardovou evropskou dotaci.

Kdyby Národní památkový ústav akci nerozjel, hrozily další škody kvůli zatékání do střešní konstrukce.

„V poslední fázi už jsme museli na půdě poponášet různá vědra a vaničky, abychom do nich chytali dešťovou vodu, která přes krytinu protékala. Staré tašky byly na řadě míst vydrolené. Pochopitelně jsme každý rok opakovaně řešili dílčí opravy, ale do některých míst se pokrývači už nechtěli ani pouštět, aby nepoškodili to, co ještě drželo pohromadě,“ řekl kastelán zámku Petr Weiss, který o probíhající rekonstrukci promluvil při Světovém dni architektury.

Poslední rekonstrukcí zámek prošel na konci 80. let, stavební firma musela spěchat, aby splnila podmínky dotace a vše stihla za deset měsíců. „Na zámku to vypadá, jako když tam právě bouchla sopka. Ale budeme věřit, že se to všechno podaří. Za dva měsíce musí být hotovo,“ dodal Weiss k dokončení první fáze oprav.

Našlo se pětadvacet ložisek dřevomorky

Na dělníky na půdě čekalo překvapení. Harmonogram ohrozilo zejména pětadvacet ložisek dřevomorky, která od poslední rekonstrukce na půdě bujela pod vylitou betonovou podlahou. Stavbaři pochopitelně s určitým objemem poškození počítali, ale sondy všechno odhalit nedokážou.

„To bychom museli všechno rozkrýt a rozvrtat destruktivním způsobem. Podle původní projektové dokumentace měly být odstraněny jen části betonu, aby došlo k odvětrávání a zároveň se patky trámů zkontrolovaly. Po nálezu dřevomorky byl beton odstraněn z velké části, aby už nedocházelo ke kondenzaci vody,“ vysvětlil kastelán. Dřevomorka nadělala dost starostí i ve stropě 3. nadzemního podlaží.

Dřevokazné houbě neušla ani stropní konstrukce místnosti ve třetím nadzemním podlaží, která dosud sloužila jako depozitář obrazů. „Máme tady skupinu makedonských štukatérů, kteří jsou velice šikovní a v rekordním čase rákosový strop dali dohromady včetně štukové římsy,“ dodal Weiss.

Došlo i na krov, který byl na některých místech viditelně napaden dřevokazným hmyzem nebo hnilobou. Opravy se prováděly tzv. protézováním, při kterém se neodstraní původní trám, ale pouze se k němu připevní nová nepoškozená část.

Dobrou zprávou je, že obnova a zabezpečení výjimečné konstrukce krovů ze 30. let 17. století umožní jejich zařazení do prohlídkových okruhů. Památkáře také potěšilo, že ve východním křídle druhého patra se zachovaly fragmenty klasicistní výmalby z doby hrabat Valdštejnů, které procházejí restaurováním. Podle kastelána je v současné době střecha téměř dokončena. „Jsou asi jen dvě místa, kde nám chybí střešní krytina, neboť tam probíhá ještě restaurování komínů,“ dodal Weiss.

Kvůli zkrácenému termínu bylo nutné na západní a východní straně zámku postavit na velkých betonových základech dva mohutné jeřáby. „Čekali jsme, že s tím veřejnost bude mít problém, ale pak se nakonec ukázalo, že je to atrakce, kterou si fotí zejména tatínci. V létě bylo nad zámkem nakumulováno také více balonů,“ řekl kastelán.

Obnova sgrafitových psaníček potrvá až do roku 2027

Zahájena byla i druhá etapa za 425 milionů z národních zdrojů, při které se na zámku zdrží hlavně restaurátoři, a to až do roku 2027, kdy má být dokončena renovace venkovních sgrafit. Na mnohých místech již značně opadaná psaníčka mezi lety 1973 až 1989 restaurovala čtveřice předních českých výtvarníků – Václav Boštík, Zdeněk Palcr, Stanislav Podhrázský a Olbram Zoubek.

Oproti současnosti dojde i na stavbu nové lunetové římsy na severní straně zámku. To, co mnozí návštěvníci považují za neoddělitelnou a původní součást objektu, je ve skutečnosti ocelová konstrukce vyplněná železobetonovými skořepinami a zdobenou kompozicí, jejichž autorem je z převážné části Stanislav Podhrázský.

„Děláme to kvůli ochraně sgrafitové fasády ze severu, kde je nejvíc exponovaná. Římsa součástí historie zámku spíše nebyla, neboť po velkých požárech města spadla. Při její stavbě budeme postupovat po vzoru římsy z předrevolučních dob,“ sdělil Petr Weiss. Ve třetím nadzemním podlaží se opravují rovněž prostory, do kterých se vrátí městská galerie. Otevřít by mohla už příští rok na jaře.

Z výčtu nových expozic bude nejzajímavější část věnovaná fundusu historického divadla. Do dnešní doby se na zámku zachovalo přes dvacet kompletních sad divadelních kulis (palác, vězení, kavárna atd.), které se nacházejí v depozitáři.

„Nová stálá výstava tyto poklady z 18. století odhalí veřejnosti. Současně bude nevyužitá část souboru divadelních dekorací uložena v novém depozitáři s řízeným klimatem. Do této jinak střežené místnosti však budou moci příchozí nahlédnout díky proskleným dveřím přímo z divadelní expozice,“ doplnil kastelán. Změní se i zázemí pro návštěvníky. Dnešní pokladna dostane podobu moderního centra, v zámku přibude informační systém, nové budou i toalety.

Rozpadlý zámeček v Mirošovicích na Teplicku je po dvou letech opravený

16. července 2023

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Trapno je vtipné, někdy ho necítíme, říká divadelní režisérka

27. dubna 2024  10:08

Žádná řachanda, přesto je Kdo je tady ředitel v repertoáru Východočeského divadla komedií. Zaujme...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...