Pec vyhasla, trouba už buchtami nevoní. Přesto je znát, že ve věži žili lidé....

Pec vyhasla, trouba už buchtami nevoní. Přesto je znát, že ve věži žili lidé. Upomíná na ně otisk dětských nožiček na zdi (výřez). | foto: Tomáš Kubelka

Ve věži bohdanečského kostela žilo třináct lidí. I s kozou

  • 0
Raritou kostela v Lázních Bohdanči je místnost ve věži. Žila v ní rodina kostelníka. Komůrka má i své tajemství, kterým je otisk dětských nožiček.

Pohled bystrého návštěvníka bohdanečského náměstí jistě přitáhne nenápadný komín, vystupující ze střechy věže farního kostela svaté Máří Magdaleny kousek nad chrámovou lodí. Kdy se z něj naposledy kouřívalo, si už dnes vzpomenou možná jen ti nejstarší pamětníci.

"Komín odváděl kouř z kachlové pece nacházející se v malé místnosti pod hodinovým strojem," říká bohdanečský kronikář Miloš Charbuský a dodává, že v ní bydlela rodina kostelníka. "Někdejší kněz chtěl, aby měl kostelník kostel pod dohledem, a proto ho tam ubytoval."

Kde se obytná místnost nachází, napovídají malá okénka pod hodinovým ciferníkem. "Pokud bychom věž rozdělili na dvě poloviny, v té k radnici ještě na počátku minulého století bydlel s rodinou kostelník Vondráček a ve druhé polovině je přístupové schodiště pokračující výše k hodinovému stroji," popisuje místní duchovní správce Jiří Kváš.

V prostoru u starobylých dřevěných schodů se nachází i pozůstatek malého chlívku. "Pamětníci mi kdysi říkali, že kostelníkova rodina v něm pro mléko chovala kozu. Vždyť pan Vondráček přivedl s manželkou na svět jedenáct dětí a scházet denně dolů bylo náročné," říká páter Kváš.

Kostelníkova komůrka, rarita v širokém okolí, zeje prázdnotou mnoho let. Dodnes v ní ale najdeme kamna s pecí či fládrovené dveře. Má i své tajemství - otisk dětských nožiček kousek pod zdobeným trámovým stropem. Možná patří jednomu z oněch jedenácti potomků. Kdo ví.