Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Na samotě září vánoční světelné městečko, má i pohyblivé postavy

  12:06
Kostel, větrný mlýn, kovář, který hýbe rukou a tluče do kovadliny, nebo dva chlapíci řezající dřevo. To je jen zlomek výjevů, které tvoří světelné městečko, jež v těchto dnech ožívá vždy v 17 hodin na rozlehlé zahradě Miloše Pokorného ve Džbánově na Orlickoústecku.

Kdo se vypraví do Džbánova načerpat vánoční atmosféru do osvětleného království Miloše Pokorného a jeho partnerky, musí si dát pozor na dvě věci: na Orlickoústecku jsou totiž vesnice tohoto jména hned dvě, takže si musí vybrat Džbánov u Voděrad. Navíc pohádkový výjev je tak trochu skrytý. Není vidět ze silnice, je lehce skrytý v kopečku na samotě za kostelíkem, ale to překvapení a úžas, když se na planině náhle rozsvítí tisíce zlatých a stříbrných světel, je jako by se člověk dostal do jiného světa.

Na dlani má malé městečko, které ožívá se setměním. Návštěvníci, kteří sem proudí, jako by se s tmou proměnili v upozaděné figury. Ty hlavní, neživé, jsou nasvícené a v životní velikosti.

Světelné městečko na rozlehlé zahradě Miloše Pokorného ve Džbánově na Orlickoústecku. (12. 12. 2023)

Pokorný začínal s výzdobou před deseti lety několika stromečky, které si s rodinou ozdobil. Další rok už na zasněženém dvorku zářili sobi zapřažení v saních. A každý rok něco přidá. Ne moc. Dobrého přibývá soustavně, ale pomálu. Pravidelní návštěvníci ale novinky poznají.

„Stále se snažíme držet dekorace ve stříbrných a zlatých barvách,“ říká Miloš Pokorný. Z domku bývalé vodárny vytvořil kostelík, který obklopují Tři králové a betlém. V duchovní části hrají muzikanti.

LED království ve velkém polyká množství elektřiny, Pokorný to ale příliš neřeší. „Někdo pije, někdo kouří, my si svítíme. Každý koníček něco stojí, ale není to nic zásadního,“ říká Pokorný.

Diody ani kilometry světelných řetězů nepočítá. „Kdyby jich byl potřeba milion, bude jich tu milion, kdyby pětadvacet a bude to pěkné, tak jich tu bude přesně tolik,“ říká.

Pořád má nápady, co přidat. Zahrada je dost velká na to, aby přibývaly další splněné sny. Třeba ve stodole. Ta je zatím neosvětlená a tedy nepřístupná. Do budoucna by ale Pokorný chtěl otevřít lidem i ji. S ukázkou starých strojů, které v ní uchovává. Lidé zde pak budou moci posedět nebo se schovat před nevlídným počasím.

S rodinou výzdobu začíná připravovat v září. Vytáhne osvědčené figury, které má již v LED diodách “oblečené“. S namotáváním světelných řetězů na makety mu pomáhají členové rodiny, kovové základy postav si dělá sám. Vytvořit svůj nápad podle představ pro něj není nic těžkého. Je strojař a nic není nemožné. Naohýbat drát, svařit ho, nalepit.

„Jedna postava trvá čtyři až osm hodin práce, než se dají diody. Aby člověk poznal, že stojí před trumpetistou nebo třeba králem, musí být ledkové diody v jednom směru. Nemohou být jen tak namotané na drátě, jinak by lidé postavu nepoznali,“ vysvětlil Pokorný.

Jím vytvořené postavy nejsou všechny jen statické. Chlapíci, kteří řežou dřevo, se skutečně přetahují o pilu, kovář buší kladivem do kovadliny. Pokorný využil obyčejný motorek ze starých stěračů z auta. Najednou se zastaví otáčecí mechanismus větrného mlýna. „Jak mrzne a taje, dostane se do diod voda a občas to zabliká,“ říká Pokorný. Drobná revize lopaty větrného mlýna nemine.

Sváteční atmosféru městečka letos umocňuje sníh, který napadl. Zlatá a stříbrná světélka se od bílého podkladu ještě více odrážejí. Takto silně napadlo za roky, co Pokorný otevřel svou zahradu lidem, teprve podruhé.

„To asi uděláte hodně lidem radost, co?“ řekla osmdesátiletá návštěvnice, která si přijela městečko prohlédnout.

Pokorní vstupné nevybírají, kdo chce může přihodit dobrovolný příspěvek. V ceně neceně je punč nebo čaj pro děti. Kdo chce, může si nabídnout. Děti si mohou vzít pohlednice, které jsou volně k dispozici v malém domečku. Ten Pokorný vyrobil původně pro vnoučata. Stísněný krcálek ale nečekejte. Pohodlně se zde před nevlídným počasím schovají čtyři lidé.

Džbánov u Voděrad

Džbánov u Voděrad

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Návštěvníci by mohli projít nazdobené městečko během patnácti minut. Odsud ale lidé nespěchají. Lavička vytvořená pro focení bývá obsazená. Fronta a davy se tu nekonají. Lidé se pohodlně rozptýlí po areálu a když je volno, vrátí se. Pravidelně sem například přijíždí parta lidí z Lanškrounska a udělají si zde piknik. Vydrží klidně dvě hodiny a nasávají sváteční atmosféru.

V osvětlené zahradě se konají koncerty, setkání s čerty a Mikulášem, vítají zde Nový rok. Jakkoli jsou zvuk koled, smích dětí a hovory s návštěvníky pro majitele a jeho partnerku naplňující, posvátnou atmosféru si užívají až když vše utichne. „Postavíme se v chalupě na zápraží a jen sledujeme tu naši krásu. Pro nás je tenhle pohled stále silný a dojemný. A když už to tu máme, proč bychom se nepodělili s ostatními,“ říká Pokorný.

  • Nejčtenější

Na dostizích v Pardubicích se splašil kůň, vběhl mezi diváky a zranil i dítě

8. května 2024  15:29,  aktualizováno  19:59

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se ve středu odpoledne splašil kůň bez jezdce. Přeskočil plot...

Stegosaurus se skluzavkou stál sedm milionů. Stal se terčem kritiky i posměchu

11. května 2024

Premium Už nejen opoziční zastupitelé upozorňují na vysokou cenu nového hřiště v pátém pardubickém obvodě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej mi dal všechno, Čechům budu fandit, říká Musil. Přestup syna chápe

10. května 2024  10:53

Jeho příběh spojený s odvážnou emigrací do NHL zná snad každý hokejový fanoušek. Legendární obránce...

U Pardubic vlak usmrtil člověka, koridor z Prahy na Moravu asi hodinu stál

7. května 2024  13:23,  aktualizováno  15:58

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Vlaky na železničním koridoru na Moravu asi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči na konci D35 se dočkají, ŘSD začalo stavět navazující úsek s tunelem

6. května 2024  14:41

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) výrazně pokročilo s budováním dálnice D35 v Pardubickém kraji....

Na podobný zápas jsem čekal snad dvě sezony, ulevilo se Hlavatému

12. května 2024  18:50

Na podobný zápas čekal v podstatě celou sezonu. „Možná i dvě,“ vyhrknul hned s úsměvem. Záložník...

Pardubice - Č. Budějovice 3:2, přestřelka pro domácí. Hrdinou střelec Hlavatý

12. května 2024  17:15,  aktualizováno  17:36

Museli otáčet, poté čelili i vyrovnání, nakonec pardubičtí fotbalisté porazili v klíčovém souboji...

Superrychlých nabíječek kolem hlavních tahů přibývá, na sídlištích chybějí

12. května 2024  11:01

Kolem hlavních tahů a obchodních center v Pardubickém kraji přibylo za poslední čtyři roky více než...

Druhá výhra v řadě? Už to dáme, věří pardubický záložník Sychra

12. května 2024

Fotbalisté Pardubic hostí v neděli od 15 hodin Budějovice. Pokud získají tři body, záchrana v lize...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...