Dům v Pardubicích se zřejmě vzňal od nedopalku, který odhodila nezletilá dívka

  • 7
Pět milionů korun škodu způsobil požár, který v neděli odpoledne vypukl v rodinném domě v Pardubicích. Hořet začalo v kolonii finských domků, a to patrně od cigaretového nedopalku. Odhodila ho nezletilá dívka. Požár likvidovaly čtyři jednotky hasičů.

„Jako prvotní příčina požáru se jevilo odhození sirky nebo nedopalku cigarety, což následně nezletilá dívka doznala policistům do výslechu. Dívka, které ještě nebylo 15 let, chvíli před vznikem požáru údajně odhodila u domu nedopalek a sirku, od čehož s největší pravděpodobností celý požár vznikl,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Prozatím jsme v případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ dodala mluvčí s tím, že uchránit se podařilo majetek ve výši 8 milionů korun.

Hořet začalo zřejmě u pergoly z vnější části, kde se plamenné hoření rozšířilo po plášti budovy na celý dům a střechu. Po provedeném průzkumu hasiči našli psa, kterého předali majitelce. Příčiny požáru jsou v šetření vyšetřovatele. Hasiči dále uvedli, že během požáru se zranil jeden člověk.

Na místě zasahovali také pardubičtí strážníci, a to hned čtyři hlídky. „Musely se postarat o uzavření dopravy v okolí místa požáru a také dohledávat jednotlivé majitele parkujících vozidel, která byla nutno přeparkovat tak, aby se na místo mohla dostat technika hasičů,“ řekl mluvčí městské policie Jiří Sejkora.

Kolem zásahu se pohybovalo také také hodně zvědavců, které bylo třeba usměrnit, dodal.

Protože se požár začal velmi rychle šířit, zapojili se strážníci i do samotné likvidace. Ihned po příjezdu k události vypomáhali i hasičům s natahováním hadic a dopravou materiálu nebo koordinací jednotlivých postupně dojíždějících jednotek na místo, kde je bylo právě třeba.

„Řešit museli rovněž i vypjaté emoční situace a oddělit jednotlivé účastníky vzájemného sporu,“ řekl Sejkora.

Hlídky městské policie postupně uzavřely širší prostor kolem požáru tak, aby byla možná rotace cisteren a nutné pojíždění hasičských vozidel a na místě asistovaly hasičům více jak dvě hodiny.