Hasiči v Klešicích na Chrudimsku upravují nornou stěnu na Podolském potoku, do...

Hasiči v Klešicích na Chrudimsku upravují nornou stěnu na Podolském potoku, do kterého unikla nafta ze skladu Správy státních hmotných rezerv v nedalekém Kostelci u Heřmanova Městce. Následkem silné bouřky proud vody jednu z nádrží nadzvedl a poškodil. Ropné látky se dostaly do dešťové kanalizace a odtud do potoka. (16. června 2020) | foto: Josef Vostárek, ČTK

Studny jsou po úniku ze skladu hmotných rezerv bez nafty, ale plné bahna

  • 0
Rozbory vzorků vody vyloučily kontaminaci ropnými látkami ve studnách v Kostelci u Heřmanova Městce a okolí. Prohlédnout je nechala Správa státních hmotných rezerv poté, co z jejího blízkého skladu unikla po nedělních přívalových deštích nafta. Studny však nelze používat dál.

Kostelec u Heřmanova Městce a okolní obce na Chrudimsku zasáhly v neděli přívalové deště. Naftu vyplavenou ze skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) museli hasiči zachytávat nornou stěnou na Podolském potoce.

Obyvatelé nemohli používat studny, pokud nemají vodovod, chodili si pro vodu do přistavené cisterny. Rozbory vody nakonec u 29 studen v Kostelci u Heřmanova Městce kontaminaci vyloučily, studny jsou však zaneseny bahnem.

„Do Kostelce u Heřmanova Městce jsme poslali cisternu na pitnou vodu. Lidé tam však stále nemohou studny používat, protože je přívalový déšť zanesl bahnem. Dosud měli půjčenou cisternu od místních vodáren, museli ji ale vrátit,“ uvedl na Twitteru předseda SSHR Pavel Švagr.

Z areálu SSHR se již kontaminace nešíří. Škody státní organizace odhaduje na desítky milionů korun. Voda poničila dešťovou a olejovou bezpečnostní kanalizaci, tunel s umístěnými podzemními nádržemi a strojovnu. Podemlela také silnici a koleje, po nichž cisterny do areálu přivážejí a odvážejí pohonné hmoty.

,