Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peruán byl poctivec a profík, vzpomínají na šampiona Velké pardubické

  7:42
Mezi koňaři se říká, že na toho svého koně si každý musí počkat. A někdo ho nepotká nikdy. Zubní lékař Václav Bruna tomu svému koni nejdříve patrně zachránil život. Jeho Peruán se mu za to odvděčil hned třikrát, když v jeho černo–žlutých barvách Dostihového centra Zámrsk vyhrál v letech 1998 - 2000 Velkou pardubickou.

Zdeněk Matysík s hnědákem Peruánem vyhráli Velkou pardubickou poprvé v roce 1998. Poté to dvakrát zopakovali. | foto: MAFRA

Slavný kůň a trojnásobný vítěz Velké pardubické vyhrál celkem dvacet dostihů. O víkendu na tohoto výjimečného koně, který nedávno zemřel, vzpomínal jeho majitel s Peruánovými trenéry a dvacítkou přátel.

„Peruána jsem vlastně koupil na poslední chvíli. Dozvěděl jsem se, že z rozpadajícího se zemědělského družstva odváží vagon deset koní do Rakouska a Německa. Za těchto dramatických okolností jsem Peruána vytáhl z transportu a odkoupil ho,“ vzpomíná Bruna na události roku 1996.

Do Zámrsku se tedy dostal vnuk trojnásobného vítěze Velké Koroka. Ale ambice ve stáji se upínaly ke koni Veleda II, kterého tehdy koupil Bruna na Ostrovech. Stál o něj totiž dvorní žokej Zámrsku Snitkovskij.

Cena za Veledu nebyla vysoká, asi to mělo svoje opodstatnění. Při dostihu v Karlových Varech koni praskla aorta, a tak se na místo jedničky posunul neplánovaně Peruán. V roce 1997 skončily jeho naděje na překážce drop (seskok), kde z něj spadl žokej Snitkovskij.

„Ale formu měl, to jsme věděli, a tak jsme ho přihlásili do velkého dostihu v Cheltenhamu, který se koná přibližně měsíc po Velké pardubické. Tam skončil těsně druhý o krk a udělal jeden z nejlepších českých výsledků. Věřím tomu, že kdyby jednou jedinkrát na tom závodišti běžel, tak by zvítězil,“ řekl Bruna.

Pak už ale na Peruána čekala třikrát po sobě stuha pro vítěze Velké pardubické. Nový žokej Zdeněk Matysík začal v Zámrsku pracovat, takže hnědáka poznal dokonale.

Na Peruána nestačil ani kůň Seana Conneryho

„On přišel na to, že Peruánovi stačí jet v dostihu na dvojku, pak tam vrazí pětku, šestku a je vepředu,“ vysvětluje Bruna. Takhle porazil i desetinového zahraničního favorita Risk of Thundera. Jeho majitelem byl známý herec Sean Connery.

„Když jsem stál v tom mumraji po vítězství, kdy nadělil Peruán Riskovi deset koňských délek, zaslechl jsem telefonát mezi žokejem Whelanem a hercem Connerym. Váš kůň jel znamenitě, pane Connery, ale byl tady jeden lepší,“ usmívá se dnes historce Bruna.

Svému Peruánovi věřil. Bezmezně. Na jeho vítězství vsadil u bookmakerů na černém trhu dvacet tisíc korun. Vše platilo jen rukou dáním, ale odměna přišla, jak bylo domluveno.

Doteď je Bruna přesvědčený, že Peruán měl být uznán vítězem i napočtvrté. Tehdy se prosadil žokej Peter Gehm s Chalcem. Odvolání bylo zamítnuto, i když se majitel za svého koně pral, předkládal důkazy. Nebylo to nic platné.

„Kdyby to bylo naopak a Peruán by byl tím, kdo tísní, jistě by se to řešilo. A náš kůň byl tísněný skutečně sprostým způsobem,“ je si jistý Bruna.

Kromě valachových sportovních kvalit si snad ještě víc cení jeho charakteru.

„Kdyby všichni lidé měli jeho povahu, líp by se nám tu žilo. Neměl v sobě paličatost, vzteklost. Žil s člověkem v přátelství, věděl, co se od něj chce. Byl tím koněm, po jakém touží každý trenér a jakého majitel chce mít ve stáji. Žádný problém při transportu, žádnou svoji vodu z vlastní stáje, skutečně nevím o žádné manýře. Poctivec, profesionál. Ten kůň prostě říkal, ty jsi můj, já jsem tvůj,“ říká Bruna.

V době úspěchů si Bruna samovolně přeměnil kalendář. Začínal Velkou a končil tamtéž. A koncem září přicházela nervozita, kterou prý na sebe přitahoval hlavně žokej Matysík. Byl tragéd a dramatik.

Peruán uváděl slavnostní defilé účastníků Velké pardubické

„On to prožíval úžasným způsobem, nebyla s ním řeč. To tu atmosféru ještě prohlubovalo. Asi to ale potřeboval, protože to dopadalo dobře,“ říká Bruna.

Tým kolem Peruána nikdy nezapomněl dodržovat jednu pověru – mít před dostihem vždy něco nového. „Žena si vždycky koupila něco nového na sebe, prošla se po stáji a jeli jsme,“ popisuje zaběhnutý rituál Bruna.

Trenérka Lenka Horáková je přesvědčená, že takových koní, jako byl Pepík, jak mu ve stáji říkali, moc není. „On byl ochotný pracovat, byl to dříč. Určitě by se na dráze neztratil ani teď, když úroveň dostihů pokročila zase o kus dál,“ řekla Horáková.

Když se z koně závodníka pak stal kůň penzista, na závodiště se pravidelně vracel. V den Velké pardubické uváděl slavnostní defilé všech účastníků před samotným dostihem. Pardubickou dráhu bezpečně poznával. Bylo vidět, že se diví, proč ho vedou zpátky, když on je přeci ten, kdo jde vyhrát, ne aby ho táhli zpátky do stáje.

Celkem odjel Peruán 58 dostihů, 20 jich vyhrál a vydělal kolem 7 milionů korun. Poslední roky trávil ve výběhu, zaučoval mladé koně. V dobách jeho sportovní kariéry se do sedla svého nejznámějšího koně vyhoupl i jeho majitel. Když měl po tréninku, brával občas Peruána na procházku.

Peruán odešel přirozenou smrtí ve spánku. Netrpěl stařeckými neduhy. „Devětadvacet let je u plnokrevníka požehnaný věk. Jako kdyby bylo člověku pětaosmdesát. Takže jsme věděli, že to někdy přijde. Byli jsme spíš překvapeni z každého měsíce, kdy si to tady mezi námi protáhl,“ říká Bruna.

Václav Bruna dopřál Peruánovi krásný důchod na svém statku. „Že bych ho po kariéře prodal? O tom jsem nikdy neuvažoval. Tady jsem měl jistotu, že dožije v lásce svých bližních,“ řekl Bruna.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Chrudim chce více podzemních parkovišť, další chystá i developer

30. dubna 2024  15:52

Pro města přeplněná auty je ideální budovat k novým bytům i podzemní parkování. Je to však drahé a...

Pardubická koalice narazila u ztrátového letiště, jeho další dotování neprošlo

30. dubna 2024  11:40

Radním Pardubic neprošel na jednání bod, ve kterém chtěli schválit další navýšení základního jmění...

Zakladatel letního kina projekt po 18 letech opouští, promítat se bude dál

29. dubna 2024  14:05

Poprvé začal Jan Motyčka zadarmo promítat filmy po celé prázdniny v centru Pardubic v létě 2006....

Play off se vším všudy, chyběl jen titul. Bolí to, přiznává trenér Zadina

29. dubna 2024  13:41

Marek Zadina během play off ukázal, že se hlavním trenérem Dynama nestal jen proto, že Pardubicím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...