Pardubický kraj v době možného výskytu koronaviru vydal letáky týkající se základní hygieny. Jedno ze šesti doporučení je v rozporu s tím ministerským. | foto: iDNES.cz

Krajský leták posílá lidi s příznaky nákazy do čekáren, už ho upravili

  • 5
Pardubický kraj vydal letáky upozorňující na obecné hygienické zásady v souvislosti s možným výskytem koronaviru. Je v něm však informace, která je v rozporu s doporučením ministerstva zdravotnictví. Vedení kraje proto už obcím a zdravotnickým zařízením rozeslalo aktualizované informace.

Papírové letáky se kraj rozhodl vydat po úterním ustavení krajské epidemiologické komise, která by v případě rozšíření nákazy koronavirem COVID-19 rozhodovala o dalším postupu. 

Kromě standardních hygienických zásad, že si mají lidé dobře mýt ruce nebo se vyhýbat místům s vyšší koncentrací lidí, se také na konci letáku píše:

„Mezi důležité hygienické zásady patří také okamžitá návštěva lékaře v případě zjištění závažných příznaků onemocnění.“

Poslední doporučení je zavádějící vzhledem k zatím posledním instrukcím ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu. Ministerstvo totiž doporučuje, aby lidé s příznaky respiračního onemocnění, kteří se vrátí s oblastí zasažených koronavirem, zůstali doma a svého lékaře kontaktovali telefonicky.

„Hygienické zásady v letáku se vztahují k základním pravidlům hygieny, abychom je lidem připomenuli v době možného výskytu koronaviru. Naše snaha byla informovat občany co nejrychleji, nicméně situace se v průběhu dní neustále mění. Zajistili jsme tisk letáků v neuvěřitelně rychlém čase. Doporučení ministerstva však přišlo až včera (ve čtvrtek) odpoledne, kdy byla velká část letáků v distribuci,“ vysvětlil postup mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Letáků nechal Pardubický kraj natisknout sto tisíc a rozeslal je prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, odkud šly dál do zdravotnických zařízení a škol.

O jejich stažení nyní vedení kraje neuvažuje. „Všem, co jsme leták rozeslali, pošleme informaci, že došlo k aktualizaci v souvislosti s aktuálním vývojem včetně pozměněného letáku v elektronické verzi,“ dodal Barták k inovované verzi, která bude v souladu s nejnovějším doporučením.

Těchonín je v případě koronaviru mimo hru

Centrum biologické ochrany v Těchoníně, které je specializovaná infekční nemocnice na území Pardubického kraje, není důvod aktivovat. Potvrdil to plukovník generálního štábu Jan Třináctý a ředitel Těchonína podplukovník Michal Kroča po schůzce s hejtmanem kraje. Centrum slouží k izolaci a léčení osob se zvláště nebezpečnými a exotickými nákazami na úrovni biologického zabezpečení BLS 3 a BLS 4 (ebola, sars). „Nový koronavirus nepatří do takto přísné skupiny. Proto taková situace s pravděpodobností blížící se jistotě nenastane,“ sdělil hejtman kraje Martin Netolický. Na specializovaném pracovišti se nachází sto karanténních lůžek pro pacienty bez příznaků, dvacet standardních izolačních lůžek a celkem osm lůžek intenzivní péče. V současné době jsou v Těchoníně vojáci, kteří se vrátili z mise v Afghánistánu.

Mluvčí kraje zároveň odkázal na aktualizovaný web www.pardubickykraj.cz/koronavirus, kde jsou k nalezení aktuální informace nejen k případnému výskytu nemocných v Pardubickém kraji, ale i aktuality vydané ministerstvem zdravotnictví a Státním zdravotním ústavem.

Podle hygieničky Olgy Hégrové z Krajské hygienické stanice Pardubického kraje, která se na tvorbě letáku spolupodílela, je přístup nakažených také o ohleduplnosti stejně jako při chřipkové epidemii.

„V souvislosti s novými informacemi je určitě lepší, aby lidé, kteří se vrátí z dovolené a mají příznaky respiračního onemocnění, kontaktovali lékaře telefonicky. Ten poté, aby snížil riziko nákazy, pacientovi doporučí, aby přišel třeba na konci ordinační doby, kdy nemá plnou čekárnu,“ řekla Olga Hégrová.