Diskuze

Němci při výstavbě Hitlerovy dálnice dbali na detaily, postavili k ní i hotel

Inženýři, kteří měli na starost trasování, projektování a výstavbu německé průchozí dálnice Vratislav – Vídeň, překonali svou dobu. Dodnes se o jejich průlomových metodách, které poprvé vyzkoušeli při stavbě tzv. Hitlerovy dálnice, učí studenti německých technických škol.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RV

Škoda, že jsem nějak přehlédl tu výstavu, minulý týden jsem přes Třebovou jel. ;-(

0 0
možnosti
EH

Zato dneska nejsou schopni ani udrzovat silnice a zeleznice v radnem stavu atd. A nove letiste v Berline - to by i Mongolci zvladli lepe.

0 0
možnosti
Foto

Tak proto se v ČR staví dálnice tak pomalu.

"Přeci nebudeme tak rychlí a dokonalí, jako nacisté"

5 1
možnosti
Foto

Němci dělají líp než Češi a mají proto víc peněz a to bez ohledu na to, že jsou nacisté nebo ne, Češi zase dělají líp jako Makedonci a proto mají víc peněz jako oni

0 1
možnosti
TP
Foto

O92t76a 85B72l20a90ž39e90k

8. 4. 2023 23:59

"Inženýři, kteří měli na starost trasování, projektování a výstavbu německé průchozí dálnice Vratislav – Vídeň, překonali svou dobu."

-------------------------------------------------------------------

Rozhodně ano - včetně ekologie. Před skoro sto lety - za války!

Totiž - poblíž Černé hory - v údolí říčky Lubě - u lokality "Krkatá bába" je informační cedule z detailem projektu dálnice v tomto místě. Projekt respektoval onu "Krkatou bábu" - což je asi dvoumetrový balvan, balancující na asi desetimetrové skalce natolik, že přemostění říčky rozdělil na dva oddělená mostní díla tak, aby "Krkatá bába" nebyla nijak dotčena. Před a za údolíčkem se dálnice v projektu opět spojila ve spojité těleso 2x2 pruhy. Co dodat...?

2 0
možnosti
Foto

O41t57a 85B79l26a25ž10e13k

9. 4. 2023 0:55

...opravuji pravopis: ..."u Černé Hory"...

0 0
možnosti
KH

Pracoval jsem v letectvi a mel jsem cest pracovat s nemeckyma letadlama (Fieseler Storch a Siebel). Jako elektrikar jsem pracoval i s pristrojema a radiovym zarizenim: ti lide co to navrhovali a vyrabeli byli generaci pred nama (a to Ceska letadla nebyla pred druhou SV zrovna spatna)! Kdovi kde by dnes "Cesko" bylo kdyby zustalo Protektoratem (zlocinecke umysly Nemcu stranou)...

6 2
možnosti
TH

Tak oni nacisté byli technicky vepředu prakticky ve všech oblastech a kdyby nebyli limitováni zdroji a hlavně Hitlerovým megalomanstvím, který těmi omezenými zdroji mrhal na spoustu nesmyslů, tak by zbytek světa měl asi hodně vážné problémy. Takže nakonec jsme vlastně měli štěstí v neštěstí.

1 0
možnosti
PHH

Nedělal bych si iluze o tom, že všichni Němci tu dálnici stavěli jen z nadšením. Mnozí si uvědomovali, podobně jako za socíku, že pracují pro totalitu a dobrých výsledků se dá bohužel i dosáhnout negativní motivací, to znamená ze strachu.

0 0
možnosti
MR

tak snad, každý trochu znalý, ví, že s stavěly i z důvodu, že zajištovaly zaměstnanost obyvatelstva a že, po dokončení měly sloužit i vojenským účelům..

1 0
možnosti
JB

Plánované rozšíření dálnice od Vyškova přes Brno směr Popůvky bude drahý a do budoucna neefektivní, dokud nebude obchvat od Prahy jižním směrem na Bratislavu a severním směrem na Olomuc, Zlín což nepředpokládám, bohužel:-/tak bude pořád z Brna při křížení směr Svitavy, Olomouc, Bratislava a Znojmo jeden obrovský špunt:-/

2 2
možnosti
PV

Podle toho úvodního fota mi nepřijde, že by ta dálnice byla projektována na 160 kmh. V té zatáčce by mohla jet auta tak maximálně 80.

0 2
možnosti
PJ

Tenkrát byla jiná auta a jiní řidiči.

A při známé důkladnosti a preciznosti Němců si nemyslím, že by nevěděli co plánují a co říkají o záměru projektu

5 0
možnosti
Foto

Od té doby se moc nezměnilo. Jen politici a sféry vlivu.

0 2
možnosti