Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elektrárna Chvaletice musí plnit emisní limity až od června 2024

  9:35aktualizováno  13:37
Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil elektrárně Chvaletice emisní limity na oxidy dusíku a rtuť. Nicméně až do konce května příštího roku budou limity podle rozhodnutí úředníků mírnější. Ekologické organizace tvrdí, že jde o obcházení zákona.

Ekologické organizace pravidelně protestují proti prodloužení provozu chvaletické elektrárny, jež patří miliardáři Pavlu Tykačovi. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Nicméně ve skutečnosti vyšli úředníci elektrárně vstříc. Přísnější limity platí až od června 2024.

Mluvčí krajského úřadu Dominik Barták vysvětluje, že elektrárnu Chvaletice úřad svým rozhodnutím zařadil mezi zdroje, které mohou být využity k řešení potenciální krizové situace v souvislosti s problémem v zajištění dodávek energií.

V době mimořádného stavu podle tohoto výkladu mohou pro znečišťovatele „v relevantních případech“ platit mírnější limity. Tak jako nyní pro chvaletickou elektrárnu. „Ze strany ministerstva životního prostředí bylo krajskému úřadu doporučeno tuto možnost na elektrárnu Chvaletice aplikovat,“ uvedl Barták.

Podle ministerstva životního prostředí krajský úřad využil novely emisní vyhlášky, která reaguje na energetickou krizi vyvolanou ruskou invazí na Ukrajinu, a související metodický pokyn.

„Jde tedy o krizové opatření, které nic nemění na dlouhodobých závazcích k omezování emisí znečišťujících látek a skleníkových plynů,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Ministerstvo průmyslu a obchodu 28. června prodloužilo trvání možného mimořádného stavu do konce příští topné sezony, tedy do 31. května 2024. Rozhodnutí je pravomocné, elektrárna se proti němu neodvolala. V minulosti uvedla, že pokud emisní výjimku nezíská, hrozilo by i zastavení výroby.

Ekologické organizace už roky tvrdí, že pardubický krajský úřad jde firmě Sev.en EC miliardáře Pavla Tykače na ruku. Faktem je, že existuje několik soudních rozhodnutí, ve kterých soudci rozhodnutí krajského úřadu o chvaletické elektrárně zrušili. Ekologické organizace proti nejnovějšímu rozhodnutí podají odvolání.

„Ústupek pro elektrárnu Chvaletice je obrovským selháním úředníků Pardubického kraje, navíc je v rozporu se zákonem. Pardubickému úřadu už asi nepomůže nic, pokud současné úředníky nevyhází a nenajme si nové, lepší. Laťka je nastavená brutálně nízko,“ uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Elektrárna rozhodnutí úřadu nechce komentovat, odpověděl na dotaz ČTK její mediální zástupce Petr Dušek. Podle něj je ale po čtyřech letech intenzivního aplikovaného výzkumu elektrárna na nejlepší cestě ke splnění nových emisních limitů na rtuť.

Krajský úřad měl o změně integrovaného povolení rozhodnout už před rokem, ale tento krok z různých důvodů oddaloval. Tak dlouho, až pardubickým úředníkům ministerstvo životního prostředí v květnu nařídilo, aby konečně rozhodli.

Dosud měla elektrárna v integrovaném povolení emisní limit pro oxidy dusíku 200 miligramů na metr krychlový, do konce května 2024 platí hodnota 185 miligramů na metr krychlový. U rtuti v minulosti žádný emisní limit neplatil, přechodně je stanovena roční průměrná koncentrace na 21 mikrogramů na metr krychlový. Teprve v červnu 2024 limit klesne na sedm mikrogramů.

„Více než rok jsme čekali, až krajský úřad Pardubického kraje splní svou zákonnou povinnost a přepíše do povolení Elektrárny Chvaletice dvě čísla, aby provozovatel konečně plnil stejné zákonné emisní limity jako všichni ostatní. Namísto toho jsme se však dočkali nového nezákonného rozhodnutí, které provozovatele navzdory platným právním předpisům nepřiměřeně zvýhodňuje,“ řekla právnička Frank Bold Eliška Beranová. Podle ní ministerstvo životního prostředí rozhodnutí v odvolacím řízení pravděpodobně zruší.

Hra o čas

V přetahované ekologických organizací a Tykačovy elektrárny jde nicméně o čas. A ten nyní firma získala. Pokud ministerstvo nebo soudy dojdou k závěru, že krajský úřad rozhodl nezákonně, na věci to už mnoho nezmění. Stejně tak jako když letos v červnu Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že krajský úřad v roce 2019 chyboval při rozhodování o ekologickém auditu před modernizací elektrárny.

Zároveň stále pokračuje řízení o povolení výjimky z emisních limitů. Elektrárna o výjimku z emisí rtuti a oxidů dusíku usiluje od roku 2018, ale stále ji i kvůli odporu ekologických organizací nezískala. V minulosti výjimku na šest let vydal krajský úřad v Olomouci a potvrdilo ministerstvo životního prostředí, pobočka Krajského soudu v Olomouci ji však zrušila.

Provozovatel elektrárny proti rozhodnutí podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek. Elektrárna nedávno uvedla, že zatím testuje novou technologii na snížení emisí rtuti.

Elektrárna ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým, Vysokou školou báňskou, Západočeskou univerzitou, Ústavem chemických procesů Akademie věd ČR a několika dalšími výzkumnými či průmyslovými společnostmi úspěšně otestovala alternativní aditivum na bázi solného roztoku, které v kombinaci s jinými ekologizačními technologiemi umožní snížit emise rtuti ve spalinách pod požadovanou úroveň.

„Daná metoda se jeví jako velice slibná, a máme velkou naději, že se osvědčí i v dlouhodobém provozu. Podstatou řešení bude každopádně kombinace různých technologií, které již v elektrárně úspěšně pracují,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Elektrárny Chvaletice Václav Matys.

Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou rekonstrukci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by podle svého staršího vyjádření investovat další vysoké částky, což je podle ní neúměrné poměrně malému snížení emisí.

Chtěla proto na osm let zachovat dosavadní limity, původní výjimka umožňovala vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku po dobu o dva roky kratší. Elektrárna tvrdila, že pokud výjimku nezíská, bude muset výrobu ukončit, což by ohrozilo stabilitu energetické sítě. Za loňský rok elektrárna vykázala čistý zisk přes miliardu korun.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun. Vloni vyrobila rekordních 4,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

16. dubna 2019

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Pardubice zvednou firmám daň z nemovitosti, peníze půjdou na opravu silnic

28. dubna 2024  9:14

Od příštího roku majitele velkých továren nebo hypermarketů v Pardubicích čeká citelné zvýšení daně...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...