Hasiči evakuovali kladrubské učiliště, žáci se nadýchali neznámé látky

  • 5
Na jezdecké škole v Kladrubech nad Labem dopoledne předčasně skončila výuka. Kvůli neznámé dráždivé látce muselo být evakuováno všech 53 žáků včetně učitelů. Několik lidí mělo vážnější obtíže, se kterými museli do nemocnice.

Podle informací hasičů došlo ve školních šatnách k úniků dráždivé látky, která nutila studenty ke kašli.

„Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů z Přelouče a Pardubic. Na místo byl vyslán i autobus sloužící pro evakuaci a přepravu osob. Hasiči postupně spolu s učiteli přesunuli žáky do tělocvičny. Některým žákům se udělalo velmi špatně,“ sdělila mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. 

Velitel zásahu si vyžádal spolupráci Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč.

Dva lidé, kterým bylo nejhůře, byli hned převezeni zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. Dalších pět lidí s nevolností odjelo ke kontrole do nemocnice evakuačním autobusem hasičů.

„Studenti si stěžovali, že je škrábe v krku. Z naší strany nikdo ošetření nepotřeboval. Dívky se cítily být nějakým způsobem indisponované. Převezli jsme je k dalšímu dovyšetření do nemocnice. Z našeho pohledu to bylo preventivní,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Aleš Malý.

Hasiči prováděli měření koncentrací, odběr vzorků a následné odvětrání budovy. O jakou látku šlo, se zatím neví. „Bohužel zatím není známo, co to bylo za látku. Vzorky byly odebrány,“ dodala Horáková.

Případ si převzali policisté. „Co zdravotní problémy žáků způsobilo je předmětem šetření,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Muzikantová.