Současná podoba Domu hudby v Pardubicích

Současná podoba Domu hudby v Pardubicích | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Bubeníky ve zrekonstruovaném Domě hudby už není slyšet přes několik pater

  • 0
Očištěný od přerostlých dřevin zvenčí, s vyměněnými okny a vkusnými lustry vyrobenými na zakázku uvítá po generální opravě pardubický Dům hudby počátkem září první návštěvníky. Modernizovaná budova bude v noci nově nasvícená.

Než se návštěvníci usadí 8. září před Slavnostním zahajovacím koncertem Pardubického hudebního jara do nových sedadel v Sukově síni pardubického Domu hudby, mohou si prohlédnout několik novinek. Ty spolu s celkovou opravou povýšily bývalý komunistický palác na místo, kde stojí za to vychutnat si hudební koncert.

„Součástí oprav byla výměna inženýrských sítí, zejména starší občané volali po zábradlí, které jsme tam nechali umístit. Ale hlavní je audiovizuální část. Tu tvoří rampy, které umožňují promítání i scénické nasvícení sólisty. Nové je také pódium, umělci mají v zemi zásuvky, takže si mohou přímo nasvítit noty,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.

Až doposud přitom neměly sály, kde zkouší konzervatoristé, jimž podstatná část domu slouží, žádné akustické vybavení. Bylo běžnou praxí, že když ve třídách zkoušeli bubeníci, věděli o jejich tréninku všichni v budově. To už se nyní nestane. 

„V suterénu budovy vznikly pro tyto účely 4 místnosti, jimiž tento hluk nepronikne, takže v nich mohou mladí bubeníci a vlastně i další hudebníci o několik pater výš poklidně zkoušet,“ řekl zástupce ředitele konzervatoře Alois Mech.

Před hlavní koncertní síní vznikla vzdušná prosklená promenáda, takže se lidé o přestávce koncertu mohou rozptýlit od restaurace až po hlavní vchod. Ten už nehyzdí nevzhledné šatny. Během koncertu je skryjí uzavíratelné zástěny.

Vpravo od restaurace se nachází dominanty prosklené promenády - na míru vyrobené designové lustry od renomované novoborské sklářské firmy Lasvit.

Lustr z ručně vyráběných svítidel

„Architekt Ondřej Tuček jeden umělecký lustr umístil do ohybu kolonády a druhý nad schodiště ze šaten. Jsou to sestavy 40 a 48 ručně vyráběných svítidel krystalického tvaru ve třech odstínech, každé zavěšené na samostatném lanku. Autorem jejich návrhu pro firmu Lasvit je designer Arik Levy. Pardubický kraj za tato umělecká svítidla zaplatí 2,2 milionu korun,“ řekl Línek.

V této společenské části pracovaly stavební firmy od kavárny směrem k hlavnímu vchodu, tedy na rekonstrukci malého a komorního sálu, sociálního zařízení a také hlavní vstupní části budovy z nábřeží.

„Tady jsou změny v dispozici nejviditelnější, z bývalé komunistické vrátnice tu vzniká příjemný prostor pro studenty i čekající rodiče. Celá kolonáda kolem sálů je pak propojená a průchozí a rozšiřuje společenské prostory s posezením,“ popisuje novinky v Domě hudby náměstek.

Hodně práce s řadou nemilých překvapení ale čekalo stavbaře v přilehlých prostorách Domu hudby. Kraji patří hlavní chodník kolem budovy s květináči a vstupní část do suterénního vchodu. Parkoviště a další záhony jsou pak v majetku města, které se na opravu zatím chystá.

„Ukázalo se, že květináče z počátku 80. let prosakovaly do konstrukce schodiště, které se drobilo, stejně jako mostek před kavárnou. Nyní je máme zcela rekonstruované a nově osázené, mostek a schody jsou pak vyztužené a spravené,“ řekl Línek.

Zajímavý prostor vznikl v suterénu. Venkovní atrium může sloužit pro malé koncerty či jiné akce.

Těmito opravami by však stavební ruch v Domě hudby utichnout neměl. Pardubický kraj se chce v dalších letech pustit do oprav školní a kancelářské části budovy. V ní sídlí konzervatoř, Komorní filharmonie Pardubice i základní umělecká škola.

Doposud provedené opravy vyšly hejtmanství na 95 milionů korun, na zateplení získalo 14,5 milionu korun dotaci od Evropské unie. Necelých 1,5 milionu korun zaplatila konzervatoř ze svých peněz za nábytek.