Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lůžka v domovech seniorů nestačí, nejen v České Třebové chtějí změnu

  17:08
Radnice měst se snaží na populačně silné ročníky Husákových dětí připravit zvyšováním kvality a kapacity stávajících domovů seniorů. Problém je však ve financích. Radnice nemají potřebné stovky milionů korun a dotační programy zatím zcela nefungují.
Plánovaný nový pavilon orlickoústeckého domova pro seniory, jehož náklady budou...

Plánovaný nový pavilon orlickoústeckého domova pro seniory, jehož náklady budou atakovat částku 100 milionů korun. | foto: Město Ústí nad Orlicí

Česká Třebová s průměrným věkem obyvatelstva 43,8 roku je nejstarším městem v Pardubickém kraji.

Zdejší Domov pro seniory na břehu řeky Třebovky má necelou stovku lůžek, což s vyhlídkami do budoucna není mnoho. Nebo lépe řečeno je to až bolestně málo.

Město se proto před dvěma lety rozhodlo pro velkorysý plán a za 18 milionů korun odkoupilo nevyužívaný areál firmy Böhm Plast-Technik pro výstavbu zcela nového pavilonu, který nabídku výrazně rozšíří.

„Je to velký projekt, poslední odhady jsou kolem 300 až 400 milionů. Populace stárne a je evidentní, že tyto služby budeme potřebovat čím dál víc. O tomto projektu jsme před volbami mluvili všichni, musíme se na to připravit, zároveň je jasné, že bez dotací by to město nezvládlo,“ řekl pro MF DNES starosta České Třebové Zdeněk Řehák.

Radnici přitom moc času nezbývá. Populace stárne skutečně rychle a dá se spočítat, že velký problém je vlastně za dveřmi. „V roce 2050 zde bude seniorů až pětkrát více. Stále se také zvyšuje podíl klientů s různými formami demence a náš Domov pro seniory jim aktuálně nedokáže nabídnout odpovídající péči,“ uvedla ředitelka českotřebovských sociálních služeb Magdaléna Zemková.

Kromě boomu populačně silných ročníků radnici tlačí i nevyhovující stav pavilonu B, který v roce 1910 začínal jako chudobinec a poslední větší rekonstrukce se dočkal v roce 1978. Tedy v období „husákovské normalizace.“

„Největší potíže nám dělá nešťastné umístění budovy ve svahu u řeky. Při deštích, které nemusí být ani velké, sem stéká voda z polí. Tím nejvíce trpí spodní patro budovy, kde neustále bojujeme s vlhkostí. Vzhledem ke stáří budovy se však havarijní situace různého charakteru pravidelně objevují ve všech jejích částech,“ uvedl vedoucí provozního úseku domova seniorů Roman Škeřík, který tristní stav pavilonu zastupitelům města nedávno ukázal na příkladě jednoho z pokojů, kde aktuálně opadává strop.

Bez dotace to nepůjde, říkají dopředu radní České Třebové

A není to jediný problém budovy, která je s modernějším pavilonem A propojena prosklenou lávkou přes řeku. Její nevyhovující dispozice, která personálu znesnadňuje manipulaci s imobilními klienty a neumožňuje jim dostatečné soukromí, se zdá být ve světle havarijního stavu budovy drobností.

„Paní ředitelka má pravdu, když říká, že teď již není čas bavit se o tom, jestli Domov pro seniory nové prostory potřebuje, ale spíše začít hovořit o tom, jak v dohledné době docílit realizace. Proto přistoupíme k vypracování projektové dokumentace, bez které na dotační tituly v budoucnu nedosáhneme,“ nastínila místostarostka České Třebové Petra Válková s tím, že si radnice už nechala vypracovat studii.

Na základě dohody kraj v novém pavilonu s kapacitou 25 lůžek počítá v rámci domova se zařazením 10 lůžek do základní sítě s tím, že zbytek lůžek bude zařazen až po změně financování sociálních služeb.

„Stávající nastavení systému financování sociálních služeb nám neumožňuje rozšiřovat síť o další lůžka pobytových služeb dle potřeb, avšak všichni si uvědomujeme, že bude přibývat seniorů, kteří budou vyžadovat odbornou pomoc, a to jak v pobytové, terénní, tak i odlehčovací péči. Nabízí se, aby po investici do nového pavilonu došlo k navýšení kapacity. Domlouvali jsme se také, že čtyři lůžka budou určena na odlehčovací péči. Původní pavilon B by mohl fungovat pro osoby s Alzheimerovou chorobou či jinými formami demence,“ řekl krajský radní pro sociální oblast Pavel Šotola.

Stavbu už chystají také v Ústí nad Orlicí

Tlak na zvyšování počtu lůžek je podle radního všude.

„Ve střednědobém plánu počítáme s rozšířením pobytových kapacit na Žamberecku, kde je situace nejhorší. Domov seniorů není ani v Žamberku, ani v Letohradě. Počítá se s mírným navýšením kapacity v Litomyšli, kde by měl vzniknout zcela nový domov seniorů. Vyhovující nejsou ani kapacity v pardubickém domově nedaleko Kostelíčka,“ přiblížil situaci radní oblasti, do které stát jen v Pardubickém kraji letos nalil 1,333 miliardy korun.

Zpříjemnit stáří chtějí lidem i v Ústí nad Orlicí. Ke stávajícím třem propojeným budovám domova důchodců by v budoucnu měla přibýt čtvrtá. Stávající prostory jsou totiž v mnoha ohledech za zenitem.

„Nejde tak v současnosti o rozšíření kapacity, ale spíše o zkvalitnění poskytovaných služeb. V současné době tam je 144 klientů ve dvou budovách, třetí budova slouží jako zázemí. Plně si uvědomujeme, že prostorové řešení domova důchodců není pro 21. století úplně ideální. Třílůžkové pokoje jsou bez sociálního zařízení a v budově A jsou velice úzké chodby,“ řekl místostarosta Ústí nad Orlicí Jiří Preclík.

V pětipodlažním objektu s předpokládanými náklady kolem 90 milionů by mělo vzniknout zhruba padesát až šedesát nových míst v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením.

„Bude otázka, jak ten dotační titul bude vypsán, jak dlouho se bude hodnotit a zda v něm budeme úspěšní či nikoliv. Je to hlavní priorita, abychom stavbu zahájili ještě v tomto volebním období,“ řekl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

  • Nejčtenější

V Pardubicích se srazil nákladní vlak a rychlík. Čtyři mrtví, desítky zraněných

5. června 2024  23:28,  aktualizováno  6.6 10:57

V Pardubicích u nové zastávky v centru města se před středeční půlnocí čelně srazil noční rychlík s...

Nehodu zavinil vlak RegioJetu, projel na červenou. Zemřely Ukrajinky a Slovenky

6. června 2024  10:38,  aktualizováno  18:21

Za noční srážku vlaků v Pardubicích může souprava RegioJetu, která projela návěstidlo na signál...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

22:49: ohlušující rána a ticho. Okamžik srážky vlaků zaznamenala kamera

6. června 2024  8:08

Nic nenasvědčovalo, že se schyluje k obrovské tragédii. Na videu z průmyslové kamery v Pardubicích...

Nebezpečného muže podezřelého z vraždy ženy v Jevíčku zadržela policie

4. června 2024  22:26,  aktualizováno  5.6 16:22

Policisté našli muže z Blanenska podezřelého z úterní vraždy ženy v Jevíčku na východě Pardubického...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Za brutální vraždu dostali muži 26 a 18 let, mrtvolu uvařili a rozlili na polích

6. června 2024  10:33,  aktualizováno  14:14

Ke svému konci dospělo soudní líčení v případě mimořádně brutální vraždy v Pohodlí na Svitavsku....

Svitavy začnou s velkou očistou rybníka Rosnička

8. června 2024  9:55,  aktualizováno  12:55

Lidé ze Svitav by se sice rádi koupali v tamním rybníku Rosnička, ale přes letité snahy města se v...

Plný provoz obnoven po 40 hodinách, tratí v Pardubicích se jezdí bez omezení

7. června 2024  6:30,  aktualizováno  17:36

Na trati v Pardubicích, kde se ve středu pozdě večer srazil rychlík s nákladním vlakem, se v pátek...

Zavražděná žena z Jevíčka měla dvacet bodných ran, druh na ni zaútočil boxerem

7. června 2024  12:58,  aktualizováno  17:14

Okresní soud ve Svitavách poslal do vazby čtyřiatřicetiletého muže, který podle kriminalistů v...

Bez zabezpečovače nemohl nákladní vlak srážku odvrátit, tvrdí Federace strojvůdců

7. června 2024,  aktualizováno  16:41

Fungující zabezpečovací zařízení by dalo strojvedoucím obou vlaků, které se srazily v noci na...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...