Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změna územního plánu? Pardubické politiky čeká první verdikt o Dědkově hale

  9:31
Povolit majiteli Dynama Petru Dědkovi pokus o změnu územního plánu, či ho odmítnout jako desítky lidí před ním? Na složitou otázku, která se týká výstavby nové arény, budou zastupitelé odpovídat už dnes.

Nadhled od příjezdu k aréně a závodišti směrem z města | foto: Tomáš Vymetálek Architects

V jednom se většina pardubických politiků shodne: Chceme, aby ve městě vznikla nová aréna, kterou zaplatí majitel hokejového Dynama Petr Dědek.

V čem se však jejich názory liší, je cesta, která k výstavbě za miliardy korun povede. Na ní dříve nebo později musí dojít ke změně územního plánu. Laicky řečeno, politici musí překreslit mapu nedaleko Cihelny na takovou barvu, která miliardáři z Vrchlabí umožní vedle arény pro 15 tisíc lidí postavit i velký hotel a další infrastrukturu.

„Problém je v tom, že celý komplex, tak jak ho plánujeme, nám neumožňuje ani stávající územní plán, ani ten budoucí. Proto potřebujeme jednu dílčí změnu územního plánu,“ uvedl majitel Dynama Petr Dědek.

Ten má ostatně v plánu se osobně pondělního jednání zastupitelstva účastnit. „Pevně věřím, že nás politici podpoří. Jde o výjimečnou investici za pět miliard korun. Má potenciál zvednout image města, přitáhnout turisty,“ řekl jeden z nejbohatších Čechů.

Jenže celá akce není zdaleka tak jednoduchá, a to hlavně kvůli tomu, že Pardubice už více než deset let pořizují nový územní plán města. Aby proces šel co nejrychleji, což se tedy stejně nedaří, politici se v roce 2017 usnesli, že žádné změny stávajícího plánu přijímat nebudou.

„To usnesení je platné. Schválit teď někomu jiný přístup je politická sebevražda. Co řekneme těm desítkám lidí, kterým jsme odmítli změnu územního plánu povolit?“ ptá se náměstek primátora za Žijeme Pardubice Jakub Rychtecký.

Ten se postavil do čela odpůrců toho, aby město velmi rychle vyšlo Dědkovi vstříc. „Jsem pro, aby tady nová aréna vznikla. Ovšem podle nějakých pravidel. Zatím jsme neviděli žádnou studii, vlastně nevíme, co chce pan Dědek stavět. Navíc tady máme historicky špatnou zkušenost s územním plánem a černými stavbami. Jedna z nich se týkala i pana Dědka,“ narazil na kauzu překladiště u Semtína Rychtecký.

Zatím to pro Dědka vypadá dobře, hlasy asi dostane

Nicméně se zdá, že jeho názor bude dnes v menšině. Politici v čele s náměstkem primátora Reném Živným údajně našli způsob, jak si Dědek dokáže zajistit potřebnou změnu územního plánu, a zároveň se město nezdrží při pořizování nového plánu.

„Pro mne je zásadní, aby pořízení změny územního plánu kvůli aréně, hotelu a dalším stavbám pana Dědka nezdrželo přijetí nového územního plánu města. Máme dohodu, že pokud to pan Dědek nestihne do konce roku, tak se jede dál podle stávajícího územního plánu a on pak bude muset počkat na změnu toho nového územního plánu. Zprávu připravujeme tak, aby se o ní v pondělí mohlo hlasovat,“ uvedl Živný, na kterého dost ožehavý politický problém spadl.

O územní plán se stará ještě radní za Společně pro Pardubice František Brendl, ale ten bod odmítl připravovat. „Takový blázen nejsem, to si musí najít někoho jiného,“ uvedl Brendl. Podle něj Dědek těžko stihne akci do konce roku a pak bude otázka, co bude dál.

11. května 2022

„Dá se to stihnout. Už na tom pracujeme několik měsíců. Nemůžeme ke všemu přistupovat stylem, že to nejde a že budou problémy. Ty jsou od toho, aby se řešily. S takovým postojem bych nepostavil nikdy nic,“ reagoval však Dědek a dodal, že jinou cestou se vydat ani nemohl. „Já nemůžu čekat roky na pořízení nového územního plánu a pak další roky na jeho změnu. To by celá investice už nedávala smysl. Musel jsem jít touto cestou, jiná pro mne ani nebyla možná,“ dodal.

V každém případě politiky čeká na pondělním jednání, které začíná na radnici v 15 hodin a bude ho možné sledovat na webu pardubice.eu, mimořádně dlouhá debata a složité hlasování. „Čeká nás jedno z nejtěžších hlasování, v němž nejde o koalici a opozici. Po důkladném zvážení všech pro a proti a s přihlédnutím na mimořádnost celého projektu, který má nadregionální přesah, jsem připraven usnesení podmíněně podpořit,“ řekl náměstek primátora za ANO Jan Hrabal.

Nicméně jeho klub se ještě nerozhodl, jak bude hlasovat. To třeba ODS dodá všech svých šest hlasů. „Plán podpoříme. Neodporuje totiž ničemu. Když jsme v roce 2017 odhlasovali konec změn územního plánu, tak tam také bylo, že to neplatí pro stavby ve veřejném zájmu nebo pro výjimečné a významné investice. Tady si myslím, že jsou naplněny obě podmínky,“ uvedl zastupitel za ODS Petr Klimpl a jeho kolega Dušan Stránský doplnil informaci o tom, že firma Dědka už některá potřebná razítka ke změně má. „Proces už začal,“ uvedl.

Podle šéfa krajské organizace hnutí ANO a radního města Jiřího Rejdy se bude jednat do poslední chvíle. „Dnes máme domluvenou schůzku s panem Dědkem i jednání šéfů zastupitelských klubů. Otázek leží na stole hodně,“ řekl Rejda.

Dá se tak říct, že radnici čeká drama hodné téměř hokejového play off. „Našli jsme cestu, aby pan Dědek dostal šanci to zkusit. Taky jsem mu řekl, že mu pro to ale nebudu shánět 20 hlasů, to už je práce někoho jiného,“ dodal Živný.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Zakladatel letního kina projekt po 18 letech opouští, promítat se bude dál

29. dubna 2024  14:05

Poprvé začal Jan Motyčka zadarmo promítat filmy po celé prázdniny v centru Pardubic v létě 2006....

Play off se vším všudy, chyběl jen titul. Bolí to, přiznává trenér Zadina

29. dubna 2024  13:41

Marek Zadina během play off ukázal, že se hlavním trenérem Dynama nestal jen proto, že Pardubicím...

Pardubický most Červeňák jen stěží unese sám sebe, oprava by byla drahá

29. dubna 2024  11:46

Aktivisté v Pardubicích chtějí zachránit most Červeňák, který stojí ve stejnojmenném bývalém...

Budu dřít tak dlouho, dokud nezískám pohár, hlásí pardubický gólman Will

29. dubna 2024  9:23

Dynamo na něj uvalilo absolutní embargo. Celé play off se před novináři „skrýval“. Pardubický...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...