Pražský arcibiskup Dominik Duka

Pražský arcibiskup Dominik Duka | foto: Yan Renelt, MF DNES

Chrudimská pouť bude mít vzácnou návštěvu, přijede arcibiskup Duka

  • 1
Pouť v Chrudimi, to jsou pro lidi zejména atrakce, stánky s jídlem, kolotoče a hlasitá hudba. O víkendu si však budou moci připomenout duchovní základ celé akce. Do Chrudimi totiž v neděli na slavnostní bohoslužbu přijede arcibiskup Dominik Duka.

Slavnostní mše začne v chrudimském kostele v deset hodin dopoledne. "Rád bych připomněl, že Chrudim je královské město a pražský arcibiskup je zároveň metropolitou a primasem. To je důvod, abych se této slavnostní tradiční pouti zúčastnil," řekl arcibiskup Duka.

Dominik Duka ale svou účast neomezí jen na mši. Po jejím konci je naplánovaná beseda s lidmi, která by se měla konat před kostelem na náměstí a arcibiskup by si také měl prohlédnout nedaleký kostel svatého Josefa, kde vzniká Muzeum barokních soch.

Církevní program pouti nabídne ve čtvrtek přednášku, v pátek bohoslužbu v kostele Na Kateřině a v sobotu zpívané nešpory.

Velká většina lidí však zamíří na pouť za světskými radovánkami. Atrakce znovu zaberou celé centrum města. Kamiony a nákladní auta je začnou přivážet ve středu večer. V Chrudimi už po zkušenostech z minulých let každý ví, kde najde houpačky či centrifugu. Letos ale dojde k menším změnám.

"Nastanou z toho důvodu, že prostor před kostelem svatého Josefa doznal po rekonstrukci změn, takže tu atrakce stát nebudou," řekl ředitel Chrudimské besedy Jiří Kadeřávek.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit