Lemur šedohlavý

Lemur šedohlavý | foto: P. Vlček

Po adopcích zvířat sbírka, ostravskou zoo zachraňují příznivci

  • 2
Lidé, kteří si oblíbili Zoologickou zahradu a botanický park Ostrava, mohou nyní podpořit existenci jedné z nejnavštěvovanějších atrakcí v kraji nejen zaplacením vstupného či adopcí zvířat, ale také příspěvkem v nové sbírce. Už loni dárci poslali zoo téměř dva miliony korun. Nouze ale trvá.

Zahrada je po nuceném uzavření ve finanční ztrátě, musela kvůli tomu omezit investice a opravovat jen to nejnutnější. Právě proto v minulých dnech spustila první peněžní sbírku svého druhu ve své sedmdesátileté historii, a to prostřednictvím webu organizace donio.cz.

Zájemci mohou zahradě poslat libovolnou částku. Stačí vyplnit jednoduchý formulář a příspěvek uhradit platební kartou či bankovním převodem. Sbírka trvá 60 dní.

„Lidé nás podporovali i v době, kdy byl areál zoo a botanického parku zavřený kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru. Za první tři letošní měsíce nám formou adopce zvířat věnovali skoro tolik peněz jako za celý loňský rok, kdy šlo o téměř dva miliony,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Přispět se rozhodla i padesátiletá žena z Ostravy. „Do zoo chodím moc ráda. V posledních letech se mění před očima, patří k nejhezčím v Česku. Chápu, že současná situace není pro žádnou zoologickou zahradu snadná. Když jsem tu naši dlouho nemohla podpořit vstupným, symbolicky jsem adoptovala jedno ze zvířat a přispěla tak na jeho krmení,“ popsala žena.

V ostravské zoo nyní žije přes pět tisíc zvířat ve více než 430 druzích. Jen krmivo pro ně stojí osm milionů korun ročně, z toho například přes dva miliony ovoce a zelenina, milion seno. Další milion a půl ročně stojí veterinární péče.

„Ve sbírce jsme stanovili cílovou částku 300 tisíc korun. Lidé už poslali přes 245 tisíc, což je přes 80 procent. Sbírka potrvá do 10. června, i když se podaří cílovou částku překročit dřív. Budeme rádi za každou korunu navíc,“ uvedla Nováková s tím, že zahrada použije darované peníze především na nákup krmiva, léčiv a veterinární péči.

Za 300 korun zoo například získá krmení pro jednoho slona nebo stádo zeber na den. Za 500 korun krmivo pro jednoho onagera nebo krokodýla štítnatého na měsíc.