Mládě damana pralesního - velký chovatelský úspěch ZOO Ostrava. | foto: Jana Čížková, ZOO Ostrava

Ostravská zoo se těší z mláděte damana, chová je jako jediná na světě

  • 2
Malí příbuzní slona, damani pralesní, nadchnou spíš odborníky než návštěvníky ostravské zoologické zahrady. Potomek zvláštních savců velikosti králíka, který se tam teď narodil, je ale světovým unikátem. Rozhodně se jím nemůže chlubit žádná jiná zoo.

„Jako jediní na světě chováme i odchováváme damany stromové. Nyní se radujeme z další mimořádné události. Osmnáctého února přišlo na svět historicky první mládě damana pralesního v lidské péči,“ oznámila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Damani pralesní obývají neprostupné lesy západní Afriky.

S chovem damanů pralesních začala zahrada na podzim 2016, kdy dovezla dva samce a dvě samice. Mladší pár si nechala v chovatelském zázemí, starší mohou návštěvníci vidět v noční expozici Pavilonu evoluce.

„U staršího páru ošetřovatelé pozorovali na konci roku 2016 páření, takže jsme už od loňska netrpělivě očekávali prvního potomka. K velkému překvapení chovatelů ale nyní porodila druhá samička v zázemí,“ líčí mluvčí zoo.

Damani jsou velmi plaší

Připouští, že o biologii a životě těchto tajemných nočních savců zatím ani odborníci mnoho nevědí. Damani pralesní totiž obývají neprostupné lesy západní Afriky, jsou plaší a většina jejich aktivit se odehrává ve stromovém baldachýnu, navíc převážně v noci, takže vědci zkoumají spíše jejich hlasitý vrzavý křik a anatomii uhynulých jedinců.

„Nemáme k dispozici ani zkušenosti jiných chovatelů, jelikož je nechová žádná jiná zoo. Proto o další překvapení pravděpodobně nebude nouze ani v budoucnu,“ dodává Šárka Nováková.