Oderský zámek, který v šedesátých letech vyhořel a následně byl zdemolován,...

Oderský zámek, který v šedesátých letech vyhořel a následně byl zdemolován, lidem připomíná malba na štítu jednoho z tamních domů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Mladík připomíná odstřelený zámek malbou na štítu domu. Oderští to ocenili

  • 1
Starší paní odchází z tržnice a najednou upře zrak na štít domu, který nově kryje malba někdejšího zámku. A začíná vzpomínat. „Malířka se docela trefila. To víte, že si na zámek pamatuju, jako mladá jsem tam chodila do knihovny,“ líčí obyvatelka Oder na Novojičínsku. Nezapomněla ani na požár zámku v roce 1964 či na demolici o dva roky později.

„Zámek byl sice ohněm a vodou dost poškozený, ale odstřel určitě nebyl nutný. Jenže papaláši rozhodli,“ povzdychne si a připomíná, že demolice údajně měla zakrýt drancování zámku.

„Jeden můj známý vykládal, že byl u jednoho z tehdejších funkcionářů národního výboru doma a poznal tam obraz, který byl předtím v zámku,“ přibližuje žena, jež nechce říct své jméno. „Radši ne, ve městě to je pořád citlivé téma.“

Vzpomínky lidí z Oder oživil místní rodák, 22letý Petr Kučerka. „Oderský zámek mi pořád ležel v hlavě. Jeho obnova byla mimo mé možnosti, tak jsem uvažoval, co pro něj mohu udělat,“ vysvětluje. A napadla ho velkoformátová malba nedaleko místa, kde zámek stával. Volný byl štít domu, který patří jeho otci, památkáři také nebyli proti.

V myšlenkách má už pět podobných projektů. „Místo bude, někteří lidé mi dokonce nabízejí své plochy. Příště, ale zatím nevím kdy, bych chtěl malbu, jak budou Odry vypadat v roce 2040,“ nastínil, že po zámecké minulosti se nyní vypraví do budoucnosti města.

Tvorby se ujala malířka Karin Herzmanská. Malba podle grafického modelu zámku trvala zhruba měsíc. „Máme v podstatě jen kladné ohlasy. Každý Oderák má zámek v srdci,“ těší Kučerku.

Starosta Oder Libor Helis Kučerkovu iniciativu oceňuje. „Je to jeden z mladých, který nesedí jen u počítače, ale je opravdu aktivní.“ Možnost obnovení zámku je podle starosty velmi složitá. „Bylo by to náročné finančně i časově, ale nikdy neříkej nikdy,“ nechává Helis alespoň naději.