Půl domku na Hřbitovní ulici v Českém Těšíně se po explozi zcela zhroutilo. (30. srpna 2018) | foto: pozary.cz/Romana Tkáčová

Domem v Českém Těšíně otřásl výbuch. Ze sutin vyprostili popáleného muže

  • 11
V rodinném domě v Českém Těšíně se odpoledne ze zatím neznámých příčin ozval výbuch. Část objektu se zřítila, ze sutin záchranáři vyprostili těžce popáleného staršího muže.

Na místo ihned vyrazilo pět hasičských jednotek, podle mluvčího Petra Kůdely i nadále pokračují v prohledávání trosek domu ve Hřbitovní ulici. „Přibližně o půl čtvrté odpoledne nám byl oznámen výbuch s požárem. Z trosek jsme vyprostili šedesátiletého muže. Byl sice při vědomí, ale těžce zraněný, proto byl předán záchranářům,“ přiblížil Kudela.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že muž byl těžce popálený na hlavě i na horních a dolních končetinách. „Celkově měl zasaženo asi čtyřicet procent tělního povrchu. Muž byl v ohrožení života s rozsáhlým traumatem 2. a 3. stupně,“ řekl mluvčí.

Záchranáři proto těžce popáleného uvedli do umělého spánku a vrtulníkem přepravili do Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

Mladá žena utrpěla psychický šok

Záchranáři však ošetřili ještě jednu osobu. „Přímo na místě jsme poskytli pomoc mladé ženě s akutní stresovou reakcí. Nebyla zraněná, ale bylo tam těžké prožívání události,“ dodal mluvčí záchranářů.

Na místě neštěstí je i kynoložka se psem vycvičeným na vyhledávání osob v sutinách. Přijede ještě další kynolog. K domku dorazil i statik, hasiči mají k dispozici také zařízení na stabilizaci zřícených budov, ze záchranné jednotky hasičů v Hlučíně navíc jede speciální sací bagr. 

„Nyní je nejdůležitější úkol jednoznačný: musíme mít jistotu, že v troskách už nikdo není. Práce jistě potrvají hodiny,“ konstatoval Kůdela.

Podle zatím nepotvrzených informací z místa je možné, že za explozi může únik plynu. K zemi se zřítila zhruba polovina dvojdomku, nic bližšího zatím není známo.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz