ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Svatby v parku nebo ve mlýně jsou populární, Opava zvyšuje poplatek

  • 2
V parcích nebo zahradách, v areálu mlýna i odsvěceném kostele. Svatební obřady se odehrávají stále častěji mimo tradiční prostory, v Opavě loni počet takových sňatků přesáhl množství těch, které se uskutečnily v sále Městského domu kultury Petra Bezruče.

Vyšší náročnost a rostoucí náklady nutí slezskou metropoli zdražit poplatky za obřady. Ty město zvýší pro oba typy obřadů.

„Od 1. ledna se poplatek za svatby, které pořádáme v našich prostorách v sále Městského domu kultury Petra Bezruče, navýší z 800 na 1 500 korun. U svateb v terénu z 2 tisíc na 3,5 tisíce korun,“ informovala mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

Doplnila, že od klasických obřadů se rok od roku ustupuje. Trendem jsou svatby na méně obvyklých místech a matrikářky, ceremoniáři a oddávající stále častěji jezdí do terénu.

Mezi nejoblíbenější lokality svatebčanů v Opavě patří odsvěcený kostel sv. Václava či areál Panského mlýna.

„Na obou místech jde o desítky svateb ročně. Žádaný je i zámeček Kocharowsky v Loděnici, oddáváme i na Ptačím vrchu ve Dvořákových sadech, v zámeckém parku v Neplachovicích, v zámecké zahradě ve Velkých Hošticích nebo na Svaté Anně v Opavě-Zlatníkách,“ vyjmenovala mluvčí.

V loňském roce už svateb v terénu bylo víc než těch v sále. „V sále Městského domu kultury Petra Bezruče se konalo 103 obřadů, v terénu jich bylo 144. To není záležitost jednoho člověka, vyjíždí skupina až čtyř lidí,“ popsala Dobrovolná.

Nový tříapůltisícový poplatek za svatbu v terénu bude stejný ve všechny dny v týdnu, v městském sále si snoubenci za den mimo sobotu připlatí další tisícovku.

Boom svatebních obřadů v terénu platí celokrajsky, čím netradičnější, tím lepší. „Oddával jsem na nejrůznějších místech. V parcích, školách, v lese i chatové osadě,“ bilancoval například loni v listopadu uplynulých sedmnáct let, kdy oddával snoubence, tehdejší starosta Poruby Petr Mihálik.