(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ostrava zvýší podporu nadaným studentům. Přidá jim 400 tisíc korun

  • 0
Jiří Matula měl po získání magisterského titulu na výběr: pracovat, nebo pokračovat v doktorandském studiu na Ostravské univerzitě. Díky stipendiu od krajského města zůstal na vysoké škole. Mladý muž je jedním z těch nadaných studentů, které Ostrava podporuje už přes dvacet let.

„Je to skvělé, protože konkurence firem je velká a platové rozdíly taky. Stipendium ve výši přes pět tisíc korun měsíčně ten rozdíl srovnává a umožňuje mi plně se soustředit na vědu,“ říká Matula, který se věnuje aplikované informatice.

Jen pro tento akademický rok mezi studenty Ostrava rozdělila 1,375 milionu korun. Od září podporu navýší o 400 tisíc korun.

„Při hodnocení žádostí o stipendia jsme řešili obrovský přetlak. Museli jsme vybírat jen ty nejlepší z nejlepších. Proto jsme se rozhodli celkovou sumu zvýšit na 1,775 milionu a navýšit i roční limity, protože náklady stále rostou,“ říká náměstek primátora Vladimír Cigánek.

Podotkl, že stipendijní program je určený nadaným i handicapovaným studentům vysokých škol kdekoli v Česku i zahraničí. Studujícím v cizině nově město vyplatí místo 110 až 130 tisíc korun ročně. Podmínkou ale je, že mají trvalý pobyt v Ostravě, výborné studijní výsledky a věnují se vědecké práci.

Od roku 1996 do roku 2008 rozdělovalo krajské město mezi studenty okolo 370 tisíc korun ročně, poté částku zvyšovalo. Nové zásady, jež ve středu schválili zastupitelé, umožní získat stipendium i studentům, kteří nemají nejlepší studijní průměr, ale jsou mimořádně úspěšní ve vědecké práci.