Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slýcháme až pět sirén denně, svěřují se Ukrajinci. Někteří už poplach neřeší

  15:55
Ukrajinou už zněly tisíce poplachů a na zvuk sirén se snaží uvyknout miliony lidí. Někteří už rezignovali, další naopak nebezpečí nepodceňují a vždy hledají úkryt. Na Ukrajině dokonce vzniklo i několik poplachových mobilních aplikací. Jeden ze známých ukrajinské uprchlice, která nyní žije v Ostravě, natočil zvuk sirén v nočním Dnipru.

Na Ukrajině se od začátku války rozezněly sirény už více než v 17 tisících případech. Průměrná doba trvání jednoho poplachu je 55 minut, ten nejdelší ale trval celých 18 hodin a 43 minut. Byl ve městě Nikopol ve Dnětropetrovské oblasti.

Podle statistiky poplachové aplikace Air Alarms nejčastěji kvílely sirény v Charkovské oblasti, kde bylo 1 208 poplachů s celkovou dobou trvání přes 1 600 hodin, což je zhruba 66 dní. V celé zemi ruské rakety poškodily přibližně 100 tisíc civilních objektů, včetně nemocnic, nákupních center, tepláren, domů.

„Během sirén myslím jen na jedno - aby nás bombardování minulo a my všichni zůstali v bezpečí. Bydlím v oblasti města, která byla již třikrát bombardována. Poslední siréna nás probudila uprostřed noci a hned po ní následoval raketový útok. S dcerou jsme si musely lehnout na zem a chránit se před střepy skla, které vlétly do našeho bytu - výbuch byl velmi blízko,“ uvedla Elena z Dnipru. „Při každém denním poplachu utíkáme do nedaleké školy, do sklepa, abychom tam přečkali poplach,“ dodává.

„Žil jsem v Severodoněcku. Zvuk sirén tam znamenal jistotu výbuchů a ničení. Můj dům je taky vybombardovaný. Město jsem ale opustil, až když reálně hrozilo jeho obsazení. Teď jsem v Dnipru. Tady lidé na poplachy reagují klidně. Já se ale při zvuku sirény třesu. Máme strach, že to, co se stalo Severodoněcku, se stane i Dnipru, takže jakmile uslyším poplach, vezmu ženu a dítě a jdu do sklepa. Tam trávíme každý poplach,“ přidal Sergej.

Mnoho času na ukrytí nezbývá

Za identifikaci potenciální vzdušné hrozby jsou zodpovědné radarové služby ukrajinského letectva.

„Od zjištění hrozby do vydání signálu k poplachu neuplyne ani minuta, což je doba potřebná k přenosu informací z radarové služby na místní úřad, který následně aktivuje sirény. Tento signál říká, že se do oblasti blíží nepřátelské letadlo nebo raketa,“ uvedl mluvčí ukrajinských vzdušných sil vojenského letectva Jurij Ignat zpravodajskému portálu Vikna.

Po vyhlášení poplachu mají obyvatelé 5 až 10 minut na to, aby se dostali do krytu. Záleží také na tom, jaká raketa je odpálená a na jakou vzdálenost. Pokud je vystřelená z Černého moře a letí rychlostí 800 km/h, dorazí například do Dnipru rychleji než za 5 minut. Pokud by letěla z Běloruska, bude jí to trvat asi 20 minut. V tom, aby zasáhla cíl, se jí snaží zabránit ukrajinská protivzdušná obrana.

„Poplach začíná krátce po odpálení rakety, to však neznamená, že raketa letí přesně na vaše město nebo region. Její přesný cíl nelze určit,“ vysvětlil poradce prezidentské kanceláře Alexej Arestovič.

Není jasné, kam raketa dopadne

Poplach tak může znít v několika oblastech. Síly protivzdušné obrany zaznamenávají trasu střely a předpokládají, že se může odchýlit doleva nebo doprava, není jasné, kam střela dopadne. Pokud je tedy například z Černého moře odpálena raketa, která má zasáhnout Dnipr, poletí nad Oděsou a městem Vinnycja, pak směrem na Záporoží nebo Kirovograd a nakonec zamíří do Dnipra. Stejná raketa ale může být odpálená s tím, že má zasáhnout města před Dniprem.

„Proto je důležité poplachy neignorovat a být připraven schovat se na bezpečném místě,“ dodal Arestovič

Okupanti se zároveň snaží odpálení rakety co nejvíce zamaskovat a vypustit ji na velmi nízkou trajektorii - radarové služby pak nejsou vždy schopny takovou raketu odhalit, zato civilisté ji mohou na obloze dobře vidět. Na internetu je i spousta videí s raketami letícími nad obytnými oblastmi.

Ukrajinci si mohou do mobilů stáhnout různé aplikace, které je na případnou hrozbu také upozorní. Například aplikaci Air Alert vyvinula soukromá společnost s podporou Ministerstva digitální transformace Ukrajiny. Lidem dává okamžité upozornění na letecký poplach ve vybraném městě nebo regionu.

„Aplikaci jsem si nainstaloval doslova hned, jak vyšla, využívám ji pravidelně,“ sdělil Andrej ze Záporoží.

Tři až pět sirén denně

Pravidla při poplachu jsou jednoduchá. Siréna, ať už v aplikaci anebo v ulicích, znamená, že lidé mají okamžitě opustit otevřené prostranství a jít do nejbližšího krytu. Pokud jsou doma, měli by zhasnout světla, vypnout plyn, vzít si nouzovou záchrannou sadu, tedy balíček s potravinami, léky, vodou a doklady.

V případě, že se obyvatelé nemohou dostat do krytu, musí se schovat v místnosti bez oken, být za dvěma stěnami, posadit se na podlahu a čekat, až poplach skončí.

„Nyní se v mém městě ozve v průměru tři až pět sirén denně. Často se stává, že mě některé sirény zastihnou na cestách nebo v práci. Samozřejmě, že kromě lokality záleží i na délce trvání sirény. Jednou jsme museli zůstat v krytu v práci 4,5 hodiny. Nahoře jsme slyšeli výbuchy, bylo to opravdu děsivé,“ konstatoval Danil z Dnipra.

„Poplachy nepodceňuji. Před naším domem je dětské hřiště. Když se rozezněla siréna, lidé ji ignorovali. Pak se kousek od nás hlasitě rozezněla protivzdušná obrana. Matky braly děti a s hrůzou v očích utíkaly. Takže ano, sirénu beru úplně pokaždé jako signál, že se stane něco strašného,“ líčí Danil.

„Snažím se dodržovat pravidlo dvou zdí, když jsem doma, a když jsem v práci, všichni chodíme do speciálně vybaveného sklepa,“ dodala Anna. Poslední výbuchy v Dnipru se odehrály nedaleko od jejího domu.

Někteří už mají syndrom fantomové sirény

Někteří Ukrajinci přiznávají, že na neustálé poplachy a sirény po osmi měsících války reagují jinak. „Přestal jsem se jich bát. Nikde se neschovávám a jdu si po svých. Když to přijde, tak to přijde,“ mávnul rukou Alexandr. „Před posledními výbuchy v Dnipru ve mně siréna už nevyvolávala paniku ani silné obavy. Jen hněv a nenávist,“ svěřil se.

Zvuk sirén je pro řadu lidí stresující. „Nedá se to vydržet. Cítím vždy silnou úzkost. Je to nekonečné kvílení. Nekonečný strach,“ přiznala jedna z žen.

Psychologové rovněž popisují stavy takzvané fantomové sirény, kdy člověk slyší zvuky sirény, i když ve skutečnosti žádná siréna není.

„Každý život ohrožující stres může způsobit posttraumatickou stresovou poruchu. Pro mnoho lidí je nyní siréna hlavním spouštěčem, a když ji člověk slyší, mozek reaguje úzkostí a strachem. Stejný pocit se dostaví, když si člověk myslí, že údajně slyší sirénu. Je normální, že se nyní objevuje syndrom fantomové sirény. Neznamená to, že se člověk zbláznil, ale spíše jde o obrannou reakci organismu na silný stres ohrožující život,“ vysvětlila pro agenturu Unian psycholožka Natalia Ježova.

Ostřelování Záporoží na Ukrajině (9. října 2022)

9. října 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Trenér Országh se vrací na Slovensko

1. května 2024  12:54,  aktualizováno  15:27

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Krutost k hororu patří, vyvoláváme emoce, říká autorka Nelly Černohorská

1. května 2024

Premium Oko čarodějnice a Zlovolné bytosti, to jsou názvy dvou novel, které vydala spisovatelka Nelly...

Zoo v Ostravě chce mít za dva roky tučňáky, vodní areál osídlí i další ptáci

1. května 2024  6:11

Tučňáky na souši i pod vodou budou moci sledovat návštěvníci ostravské zoologické zahrady....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...