Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruština byla na Ukrajině městskou řečí, teď ji mnoho lidí přestalo používat

  17:30
Celá desetiletí byla ruština jejich přirozený jazyk. Pro některé i upřednostňovaný. Po letošním 24. únoru, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, většina lidí ruský jazyk odmítá zcela, píše ukrajinská spolupracovnice MF DNES Hanna Tonkoshkur žijící nyní v Ostravě.

Vlastenecký transparent umístěný u dětského hřiště v Dnipru propagující vítězství Ukrajiny nad Ruskem. (17. srpna 2022) | foto: AP

Celý svůj život, až do začátku války, jsem žila v městě Dnipro. To bylo vždy z větší části ruskojazyčné. Ukrajinština se používala převážně na venkově. Existovalo dokonce takové povědomí, že když někdo mluví ukrajinsky, znamená to, že je z vesnice. Na venkově zní často také suržik - mluva, která míchá ruštinu s ukrajinštinou.

Vyrůstala jsem v bilingvní rodině, kde můj otec vždy mluvil ukrajinsky (pochází z vesnice) a maminka jen rusky (tedy „městsky“). Studovala jsem na škole, kde všichni mimo hodiny mluvili rusky, ale výuka byla v ukrajinštině, stejné to bylo i na univerzitě. Rusky uměl mluvit úplně každý, všichni této řeči rozuměli a mluvit rusky bylo pro mnohé i přirozené.

Od roku 2014, kdy Rusové obsadili část našich území, začala v zemi na celostátní úrovni plynulá ukrajinizace, kdy lidé aktivně přecházeli na svůj rodný ukrajinský jazyk. V roce 2019 pak Ukrajina přijala zákon o výhradním používání ukrajinského jazyka ve všech sférách života.

Ukrajinsky vysílá televize, mluví tak prodavači v obchodech, učitelé ve školách, úředníci v bankách… Za ruštinu na úřední úrovni i hrozily pokuty. Jinak ale postoj k ruštině zůstal normální a mnozí rusky nadále komunikovali, samozřejmě že bez represí a trestů, ruštinu nikdo nezakazoval.

Když pak letos v únoru začala válka, lidem přišlo přirozené začít mluvit i doma, na ulici a vlastně všude jen ukrajinsky. Po celé zemi se i otevírají kurzy ukrajinštiny, které jsou pro všechny zcela zdarma, otevírají se také takzvané „spíking“ kluby, kde se scházejí lidé různých profesí a sdílejí své názory.

Kultura podporující násilí nemůže být normální

„Po totální invazi ruských útočníků se můj postoj změnil nejen k ruskému jazyku, ale k celé ruské kultuře. Kultura, která podporuje násilí a sadismus, nemůže být normální a hodná studia. Ukrajinizaci země, v rámci které jsou televize, tištěná média, rozhlas v ukrajinštině, považuji dnes za správné rozhodnutí. Správný krok, který přispívá ke studiu a udržování ukrajinského jazyka a kultury,“ uvedl Daniil z Dnipru.

Vyrůstal v ruskojazyčné rodině, vystudoval rusky mluvící školu, takže rusky mluvil neustále, doma i v práci. „Letos se vše dramaticky změnilo. V komunikaci přecházím na ukrajinský jazyk, alespoň na veřejnosti. Doma stále mluvím i rusky, ale snažím se častěji přecházet na ukrajinštinu“, dodal.

Alexej žije rovněž v Dnipru. Mluví výhradně ukrajinsky, i když až do února hovořil pouze rusky.

„Ukrajina prochází důležitou etapou nejen totální války, ale také samotné identity obyvatelstva. Stejně jako mnoho jiných mě nikdo nenutí, je to pouze moje rozhodnutí. Jsme samostatná země s vlastním jazykem, tradicemi a mentalitou. V naší zemi nyní nikdo neutlačuje žádný jazyk světa, každý může mluvit, jak mu to vyhovuje. Ale státní jazyk je jeden a je to ukrajinština. Jako každá země na světě má i Ukrajina svůj vlastní jazyk. Jsem moc rád, že každým dnem přibývá lidí s takovým pohledem na věc,“ přidává svůj názor.

Ruština byla rodným jazykem. Už tak nemluvím

Rusky už nemluví ani Světlana. „Co se týče komunikace Ukrajinců v ruštině, jsem tolerantní, protože si myslím, že každý Ukrajinec nebo Ukrajinka si sám zvolí svou cestu a rozhodne se podle svého srdce. Do roku 2014 jsem mluvila rusky, protože od školních let nás to takto učili. Na jazyk jsme nemysleli a do 24. února jsme komunikovali společným jazykem - ruským s ukrajinským dialektem, takzvaným suržikem. Dnes v práci, ve společnosti a tedy i doma mluvím výhradně ukrajinsky,“ potvrzuje Světlana. V poslední době už i myšlenky má pouze v ukrajinštině.

Julia je žena v domácnosti. Ruština je její rodný jazyk, ale už jím nemluví.

„Použiju ji, jen když vůbec nevím, jak se něco ukrajinsky řekne. Ukrajinsky mluvím na veřejných místech, snažím se ji používat i doma. Hlavně s dítětem, aby rozumělo a vyrůstalo v ukrajinsky mluvícím prostředí. Pokud nerozumí, duplikuji to v ruštině a pak řeknu znovu v ukrajinštině. Jsem pro jemnou ukrajinizaci. Pohrdám Rusy jako národem. I když je tu jeden známý, který přijel z Ruska a teď hodně pomáhá ozbrojeným silám Ukrajiny,“ popsala současnou realitu.

Na ukrajinštinu přechází i Natalia z Dnipra, přitom od dětství mluvila rusky. Jak říká, do roku 2014 žádná negativa vůči Rusům necítila.

„Nyní je to vztek, znechucení a mnoho dalších negativních pocitů. Nyní je na frontě mnoho mužů, kteří mluví rusky, ale jsou to skuteční vlastenci. Jsou lidé, kteří mluví ukrajinsky, ale to neznamená, že jsou patrioti,“ upozorňuje.

V práci mluví pouze ukrajinsky. Doma, jak to přijde - rusky, ukrajinsky, nebo nářečním suržikem. „Ukrajina bude časem silná, svobodná, prosperující a bude mluvit ukrajinsky,“ věří.

Ukrajinština odhaluje ruské sabotéry

„V tuto chvíli mi ruština vyhovuje, ale obdivuji lidi, kteří přešli na ukrajinštinu. Osobně je to pro mě obtížné, protože téměř celé mé okolí mluví rusky. Nikdo nezruší ruský jazyk v našem každodenním životě. Ale jsem si jistý, že v blízké budoucnosti budeme všichni mluvit ukrajinsky. Od prvního dne války moje vlastní sestra přestala mluvit rusky, ačkoli předtím mluvila jen rusky,“ doplnila realitní makléřka Oksana.

Andrej je důstojník, od 24. února je na frontě. Mluví rusky, to mu však nebrání bojovat ve stejném zákopu se svými ukrajinskými bratry. „Nebudu mluvit o postoji k ruskému lidu, ten je velmi složitý. Ukrajinský jazyk pomáhá identifikovat sabotéry, Rusové neumí vyslovit některá ukrajinská slova. Teď už pomalu ovládám ukrajinský jazyk, bojuje se mnou spousta kluků, kteří to umí. Naše vítězství se blíží,“ zůstává optimistický.

Mám pocit, že celkově u nás nastala fáze sebeidentifikace národa. Lidé chápou, že Ukrajina je samostatný národ, svobodomilovný národ s vlastním územím, jazykem a kulturou.

Postoj k Rusům se u mnoha lidí změnil, zejména těch, kteří měli v Rusku příbuzné nebo přátele. Když jim zavolali a požádali je, aby hned na začátku udělali něco pro zastavení krvavé války, nevěřili jim nebo řekli, abychom byli trochu trpěliví. Myslím, že ruštinu opustíme zcela.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nechte brankáře být! Přísný trend ochuzuje o emoce. Je to divné, uznávají i hráči

25. dubna 2024  8:58

Když Ondřej Kacetl opouštěl třinecké brankoviště, deset tisíc lidí v Pardubicích ho vypískalo....

Oceňovaná přestavba jatek na galerii má problém. Ve fasádě vznikají trhliny

27. dubna 2024  17:04

Nejen chválu a nominace na prestižní architektonické ceny, ale také problémy způsobené paradoxně...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Je to finále, jedeme nadoraz, tvrdí útočník třineckých hokejistů Hrehorčák

27. dubna 2024  7:59

V základní části nastřílel pět gólů v padesáti zápasech. V nynějších dvaceti v play off se trefil...

Retro věci mizely, ztrácely se telefony, foťáky i slabikáře. Teď muzeum střeží kamery

27. dubna 2024  7:37

V kuchyni kachlová kamna a starý kredenc. Obývací pokoj s dobovou rodinnou fotkou i jedním z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...