Hygienici v souvislosti s darkovským ohniskem nařídili městům na Karvinsku...

Hygienici v souvislosti s darkovským ohniskem nařídili městům na Karvinsku častěji dezinfikovat veřejná prostranství. Na snímku například pracovník dezinfikuje dětské hřiště v Parku Boženy Němcové v Karviné. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Uvolňuje i Karvinsko. Možné jsou akce nad sto lidí i návštěvy nemocnic

  • 0
Krajská hygienická stanice v Ostravě v pátek odpoledne informovala o zrušení některých mimořádných opatření, které nařídila v souvislosti s výskytem nemoci covid-19 na Dole Darkov. Ruší se například zákaz návštěv v nemocnicích, nebo omezení hromadných akcí maximálně stovkou osob.

V případě hromadných akcí to tak znamená, že na Karvinsku se mohou nově řídit limitem ministerstva zdravotnictví, který povoluje účast až 500 lidí.

Dovoleny jsou i návštěvy v sociálních zařízeních a města na Karvinsku už nemusí pravidelně provádět dezinfekci veřejných prostranství. 

„S ohledem na stávající epidemiologickou situaci v Moravskoslezském kraji rozhodla Krajská hygienická stanice se sídlem v Ostravě o ukončení uvedeného mimořádného opatření,“ oznámila ředitelka krajské hygieny Pavla Svrčinová.

Omezení pro Karvinsko platilo od 25. května, kdy se region nepřidal k další vlně uvolňujících opatření platných pro zbytek republiky. 

Mezitím na Dole Darkov proběhla druhá vlna plošného testování, která odhalila další desítky nemocných horníků i rodinných příslušníků. Kvůli nákaze navíc museli zavřít internu v Bohumíně, či omezit provoz chirurgie v Nemocnici s poliklinikou v Karviné.

Celkově v Moravskoslezském kraji bylo podle posledních čísel přes 1700 nakažených, z toho tisícovka lidí již je uzdravených.