Čertův kámen zmizel ze zámeckého parku loni v říjnu.

Čertův kámen zmizel ze zámeckého parku loni v říjnu. | foto: Obec Raduň

Balvan váží skoro dvě tuny, přesto Čertův kámen v Raduni někdo ukradl

  • 69
Jeden ze symbolů obce i zámeckého parku v Raduni na Opavsku zmizel. Ač tamní bludný balvan nazývaný Čertův kámen měří v nejdelší ose přes metr a jeho hmotnost se může blížit až ke dvěma tunám, někdo jej ukradl. Zloděj musel použít těžkou techniku. Zástupci zámku i obce doufají, že se jim podaří najít svědky.

Policie případ prověřuje od konce minulého týdne, kdy zmizení nahlásila správa zámku.

„Policisté Obvodního oddělení Hradec nad Moravicí oznámení na místě ověřili. V následujících dnech budou prověřovat všechny zjištěné informace a skutečnosti, které se zmizením bludného kamene souvisí,“ sdělila mluvčí Zlatuše Viačková.

Podle kastelánky zámku v Raduni Markéty Kouřilové byl Čertův kámen v parku naposledy viděn minulé pondělí. „Zjistili jsme, že 19. října v deset dopoledne byl ještě na místě. Druhý den v tu samou dobu už ne. Víme to od místní lesní školky, která to tam využívá jako potkávací místo,“ vysvětlila kastelánka.

K odvozu kamene museli pachatelé využít techniku. „Víc možná napoví záběry z kamer. Také se mohlo stát, že někdo něco viděl, jen jej nenapadlo, že jde o krádež. Možná si myslel, že balvan přemisťujeme my. Rádi bychom oslovili například rybáře, kteří se pohybují nedaleko,“ řekla kastelánka.

Lidé si mohli manipulaci s Čertovým kamenem spojit i s předchozím pohybem techniky v parku. Kvůli dešťům předminulý týden hrozilo vylití zámeckého rybníka a bylo nutné překopat cestu parkem a odvést vodu do říčky Raduňky.

Čertův kámen byl nedílnou součástí parku. „V těchto místech byl pravděpodobně od doby zalednění, kdy tyto balvany ledovec tlačil s valem kamenů na velkou vzdálenost. Je zaznačený v katastru i v mapách,“ zmínila Kouřilová.

Byl i součástí života místních, je pro ně citlivou ztrátou. Příběh o čertovi, který jej tam zahodil, když nesl kameny na stavbu zámku a nestihl doletět před rozedněním, slýchávali od rodičů a předávali dětem i vnukům. „Od malička, co si pamatuji, v parku byl,“ konstatoval starosta Přemysl Schindler. 

Obec teď prostřednictvím facebooku, obecního rozhlasu i dalších kanálů hledá případné svědky. „Zjišťujeme, jestli si někdo mezi 19. a 20. říjnem nevšiml, že by někdo kámen stěhoval,“ dodal Schindler.