Velká voda přehradila příjezdové cesty do opavských Držkovic

  • 16
Voda ze silných dešťů posledních dnů odřízla od okolí opavskou část Držkovice. Zaplavila všechny přístupové silnice. Projela po nich jen auta hasičů, kteří pomáhali s přepravou obyvatel.

Voda se dostala i do sklepů rodinných domů, s jejím odčerpáváním nyní pomáhají tři hasičské jednotky, sdělil starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka.

Povodně na Opavsku

Pokud se někdo chce dostat do Držkovic nebo z Držkovic sám, může tak učinit jen pěšky a ve vysokých holínkách. V posledních hodinách i za asistence hasičů.

„Voda od noci klesá. Takže zaplavenými silnicemi už projedou hasičská auta. Kdo si zavolá, že potřebuje třeba do práce či domů, hasiči jej převezou,“ uvedl starosta.

Krajský mluvčí hasičů Petr Kůdela redakci iDNES.cz řekl, že o koordinovaném převážení obyvatel Držkovic nemá informace. „Ověřoval jsem to a nic nemám hlášeno. Možné je, že je to v režii dobrovolných hasičů, ale i ti by nám to měli oznámit,“ podotkl. Potvrdil ale, že voda zaplavila všechny přístupové silnice. 

„Podle místních tu ve středu byla situace ještě mnohem horší. I tak to ale Držkovice odnesly z okolí nejvíce tím, jak je voda odřízla. Opodál voda vytopila nějaké sklepy, taky hřiště, ale není to tak zlé “ uvedla z místa spolupracovnice redakce Lucie Faryová. 

Profesionální hasiči od úterního večera do dnešní třinácté hodiny vyjížděli v kraji kvůli dešťům už ve více než šesti stovkách případů, nejvíce právě na Opavsku a Novojičínsku.

„Nejčastěji se to týkalo čerpání vody, odstraňování nebezpečných stavů a stromů, či monitoringu vodních toků.,“ dodal Kůdela. 

Hasiči v Ostravě odčerpávali vodu a likvidovali vyvrácené stromy:

,