Záplava v Arboretu Nový Dvůr (13.5.2021).

Záplava v Arboretu Nový Dvůr (13.5.2021). | foto: Slezské zemské muzeum

Povodeň na Opavsku poničila arboretum, lidé už posílají dary na obnovu

  • 0
Rok budovali novou expozici, minulý týden však veškeré jejich úsilí spláchla blesková povodeň a začínají znovu. Voda, bahno a naplavené kameny poničily zhruba třetinu Arboreta v Novém Dvoře, místní části Stěbořic na Opavsku. Nánosy ze stezek a chodníčků jsou už pryč, další následky budou lidé z botanické zahrady odstraňovat měsíce.

Podle vedoucího arboreta Rostislava Šindlera tam před týdnem během dvou hodin napršelo 46 litrů vody na metr čtvereční. Voda s bahnem přitekly i z přilehlých polí, cestu areálem si razily ve čtyřech proudech. V prvních třech dnech musel povolat všechny zaměstnance, aby odstranili nejhorší škody.

„Celá řada prvků v parku byla poškozena – bohužel i těch nedávno vybudovaných nebo právě budovaných. V oblasti Japonska děláme jezírko i s altánem, rok jsme to budovali a povodeň to zničila. Zničená je také vodoteč s kameny a jezírky,“ popsal šéf botanické zahrady.

Za své vzala i část výsadby, voda odnesla rostliny a podemlela chodníky, bahno zaneslo rybník.

„Jsou tam ryby, kapři, nelze ho vypustit. Vyčistit jej budeme moci po výlovu na podzim, kdy bahno vybagrujeme,“ popsal David Váhala, mluvčí Slezského zemského muzea, pod které arboretum patří.

Dodal, že obnova prvků, jako jsou vodoteče a jezírka, bude trvat měsíce. Je nutné přemístit velké množství kamenů i některá místa znovu osadit.

Finanční pomoc spontánně nabídli lidé na sociálních sítích.

„Uzavřeli jsme dárcovské smlouvy v hodnotě třicet tisíc korun, což je úžasné. Aby se peníze nerozplynuly v rozpočtu arboreta, využijeme je vždy na vybudování konkrétních prvků, kde dárci budou jejich sponzory,“ uvedl Váhala.

Arboretum zůstává v plném provozu, právě tam vrcholí sezona květu rododendronů.