Dny rodin podpoří pěstounství, nabídnou i zábavný program pro rodiny

Dny rodin podpoří pěstounství, nabídnou i zábavný program pro rodiny | foto: Moravskoslezský kraj

V moravskoslezských domovech jsou stovky dětí, dvě třetiny mohou k pěstounům

  • 1
Návštěva zajímavých míst v Moravskoslezském kraji se speciálními prohlídkami a zábavným programem pro dospělé i děti, ale také informace o možnosti stát se pěstounem. To vše nabídnou zářijové Dny rodin v Moravskoslezském kraji. První akce se uskutečnila o víkendu na hradě Sovinci, další tuto neděli na zámku ve Frýdku-Místku a poté 19. září na zámku v Kuníně.

Kraj chce po tři neděle nabízet rodičům i prarodičům s dětmi zábavný program, někde například loutkové představení, jinde focení v dobových kostýmech či kreativní dílny – na Sovinci budou děti ve Škole kouzel vyrábět kouzelnickou hůlku a plnit kouzelnické úkoly.

Kromě toho ale Dny rodin v rámci kampaně Dejme dětem rodinu upozorní na potřebu náhradní rodinné péče. „Okolo 600 dětí vyrůstá v kraji v dětských domovech, i když zhruba dvě třetiny z nich by mohly žít v náhradních rodinách. Přirozené rodinné prostředí je rozhodně vhodnější, děti poznávají všední chod rodiny, učí se vztahům a lépe se připravují na život v dospělosti. Proto Moravskoslezský kraj tak intenzivně podporuje pěstounství,“ uvedl náměstek hejtmana pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Podotkl, že loni přešlo v kraji do náhradní rodinné péče 91 dětí a dalších 110 dětí se ujali pěstouni na přechodnou dobu. Předloni získalo náhradní rodinu včetně osvojení 99 dětí a na přechodnou dobu přijali pěstouni 128 dětí. O pěstounství loni projevilo zájem 55 lidí, pěstouny na přechodnou dobu se nově chtělo stát 25 osob.

Podobné akce pořádá i Ostrava

Kraj by rád získal další zájemce. „Na nedělních Dnech rodin získají lidé nejen užitečné informace, ale také možnost pořídit si výhodné slevové Rodinné pasy a Senior pasy. Starší lidé si budou moci odnést také takzvanou IN. F. Obálku, která v případě nenadálých situací informuje záchranáře o zdravotním stavu seniora a pomáhá zefektivnit jejich zásahy,“ dodal náměstek Navrátil s tím, že na programu budou spolupracovat organizace působící v oblasti náhradní rodinné péče i zaměstnanci odboru kultury a památkové péče krajského úřadu.

Propojit rodiny a prorodinné organizace napříč městem se snaží také Ostrava a její akce Dny Fajne rodiny. Druhý ročník přehlídky programu pro rodiny s dětmi trvá od 22. srpna do 19. září, kdy skončí festivalem Kompot na Trojhalí.

Do letošní přehlídky se zapojilo přes 50 kulturních institucí, městských i soukromých organizací, které připravily téměř stovku akcí a aktivit pro rodiny, například Sousedské slavnosti, Bambifest, tvořivé dílny či soutěžní odpoledne. Program je na webu dnyfajnerodiny.cz.