Gang vydával nadrcené léky za štukovou omítku, vyrobil kila pervitinu

  • 5
Šestičlennou organizovanou skupinu v minulých dnech zadrželi a obvinili policisté z Moravskoslezského kraje. Z nadrcených léků, které obvinění vozili z Rumunska, následně gang vyráběl pervitin například v domě na Frýdecko-Místecku.

Do varny v pronajatém domě policisté vpadli před pár dny. Na místě zajistili čtyři kila efedrinu, ze kterého by bylo možno vyrobit tři kila pervitinu.

„To odpovídá přibližně patnácti tisícům dávek,“ uvedl vedoucí policejní skupiny Toxi v Moravskoslezském kraji Jakub Mohyla.

Kriminalisté zároveň zadrželi pět mužů a jednu ženu, kteří se měli podílet na převozu, výrobě a následné distribuci drogy velkoodběratelům. Skupina vozila kilogramy léků z Rumunska zhruba jednou měsíčně v plastových kbelících. Materiál při převozu vydávala za štukovou omítku.

„Šesti osobám obviněným z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí tresty od 10 do 18 let,“ řekl náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita.

Skupinu vedl devětatřicetiletý muž. Hlavní pachatel měl i fiktivní firmu, za kterou schovával nelegální činnost a obstarával si díky ní chemikálie. Další členové se podíleli na přepravě, výrobě a předání drogy velkoodběratelům, kteří ji dále šířili v Moravskoslezském kraji i dalších regionech.

Šestice zadržených je nyní ve vazbě, policie skupině zabavila i část majetku - například automobily, elektrické koloběžky i minibagr.

Pracovní tým Toxi letos podle náměstka částečně zbrzdila při řešení drogové problematiky v kraji nutnost pomáhat s boje proti šíření koronaviru v regionu. S částečným rozvolněním opatření v červnu, už ale opět proběhlo několik akcí.

„Odhalili jsme pět varen, devět pěstíren marihuany a 45 osob jsme začali stíhat trestně,“ dodal Wita.