Kráter, který vznikl po propadnutí země v Pekařské ulici v Opavě. (4. září 2020)

Kráter, který vznikl po propadnutí země v Pekařské ulici v Opavě. (4. září 2020) | foto: Magistrát města Opavy

V Opavě se propadla země, objevil se nejméně šestimetrový kráter

  • 28
V areálu soukromé společnosti v Pekařské ulici v Opavě se propadla země, a to v místě, kde byla v minulosti díra. Tu někdo zasypal a překryl asfaltem. Vznikla tak nejspíš kapsa, která se nyní propadla. Kráter je nejméně šest metrů hluboký a má pět metrů v průměru.

Jak uvedl opavský magistrát, naštěstí nedošlo k žádné závažnější škodě. „Pouze byla poškozena jedna odtoková kanalizační trubka,“ konstatoval mluvčí Opavy Roman Konečný.

Průměr kráteru je zhruba pět metrů, hloubka se zatím odhaduje na nejméně šest metrů. „V kráteru je totiž voda zatím neznámé hloubky,“ vysvětlil Konečný.

Na místo byli povoláni hasiči, policie, báňský úřad, inspekce životního prostředí a zástupce havarijního oddělení opavského magistrátu.

Pro Opavu mimořádný jev, na Karvinsku častější

Jak vzešlo z prvotního vyšetřování, před zhruba padesáti lety tam byl otvor, který někdo zasypal a vše nakonec překryl asfaltový povrch. „Podle všeho vznikla kapsa, která se teď propadla. Vzniklá díra bude muset být zasypána vhodným materiálem a okolí bude zpevněno injektáží,“ přiblížil mluvčí Konečný s tím, že škodu uhradí ministerstvo životního prostředí.

Propadnutí země je v Opavě výjimečné, ale například na Ostravsku a Karvinsku se takové události vlivem poddolování dějí častěji. V květnu 2010 se v Ostravě přímo na nově vydlážděném centrálním Masarykově náměstí částečně propadl hasičský vůz

Zřejmě nejznámější takový případ se v únoru 1976 stal v Brně, shodou okolností také v Pekařské ulici. Propadl se tam tramvajový můstek a v kráteru zmizela jedna žena. Její tělo se dodnes nenašlo.

Pekařská ulice tvoří jednu z nejvýznamnějších komunikací v Opavě.

Pekařská ulice tvoří jednu z nejvýznamnějších komunikací v Opavě.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz