Pomeranče v obchodech na Ukrajině podražily o 20 korun na kilogramu, banány a mandarinky o 15, cena pětikilového balíku mouky se zvedla o v přepočtu o desetikorunu. | foto: Hanna Tonkoshkur

Ceny potravin na Ukrajině vyletěly, výplaty jsou nižší nebo nepravidelné

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
O dvacet až čtyřicet procent zdražily podle místních potraviny na Ukrajině. Ceny zvedají i zničené chovy, výrobny či sady. Obchody jsou otevřené a také dobře zásobené. Zavřeno mají pouze tehdy, když je letecký poplach. Nebo když nejde elektřina.

Stejně tak restaurace. Snaží se fungovat s generátory, jejich chod ale ruší časté útoky. Přešly také více na studená jídla, popřípadě venkovní vaření. Lidem navíc scházejí peníze a ceny zvedá i slábnoucí hřivna.

„V obchodech nic nechybí. Ale to, že se vše zdražilo, je fakt. A chápu: Jak by se mohly ceny nezvednout, když je v zemi válka? Mnoho druhů ovoce a zeleniny se pěstovalo v oblastech, které jsou dnes okupovány Ruskem. Dovoz z jiných zemí je logisticky nákladný, a proto ceny vzrostly,“ říká Oksana z Dnipra. „Všechny obchody fungují, ale jen do poplachu, do zákazu vycházení. Nebo dokud je elektřina.“

Restaurace se stávají i jakýmisi pracovními centry, kde můžete dělat na notebooku, zatímco jste doma bez elektřiny. Můžete si tam i nabít telefon.

Rodion Jeroshekspolečnost Poster

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se