(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Pacientům s mrtvicí provedou trombolýzu i lékaři v Novém Jičíně

  • 2
Obyvatele Novojičínska postižené cévní mozkovou příhodou musely donedávna sanitky vozit za speciální léčbou pomocí trombolýzy do Ostravy nebo Olomouce. Teď už to ale neplatí. Trombolýzu totiž začali provádět i lékaři nemocnice v Novém Jičíně, která patří do skupiny Agel.

„V naší nemocnici není iktové centrum, které by se specializovalo na problematiku cévních mozkových příhod. Přesto jsme se rozhodli rozšířit spektrum poskytovaných výkonů právě o trombolýzy. Ty totiž představují první pomoc při akutní mozkové příhodě,“ vysvětluje primář neurologického oddělení Nemocnice Nový Jičín Petr Kuba. 

Pro pacienty s mrtvicí, u nichž lékaři indikují trombolýzu, to znamená, že už nemusejí přejíždět do vzdálených nemocnic. Odborné pomoci se dočkají hned.

„Lidem, u nichž by zdržení znamenalo hrozbu komplikací, aplikujeme látku rozpouštějící krevní sraženinu a blokující průtok krve na našem pracovišti. V případě nutné specializované péče spolupracujeme s Iktovým centrem Vítkovické nemocnice,“ dodal primář.