ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: DPO

Centrem Ostravy pojedou minibusy, na náměstí ale stavět nebudou

  • 2
Po dlouhém čekání se do historického centra Ostravy vrátí začátkem září minibusy, které už v minulosti jezdily po okružních trasách k městské nemocnici. Na nový start linky číslo 99 čekají netrpělivě hlavně senioři z Kamence, ale i další obyvatelé či lidé pracující v centru města nebo ve Slezské Ostravě.

„Seniorům minibusy umožní dostat se z domova do nemocnice bez přestupování,“ vysvětluje hlavní výhodu nového spojení místostarostka Slezské Ostravy Ivona Vaňková.

Spuštění linky se ale několikrát odsouvalo kvůli problémům se vznikem nových zastávek v pěší zóně.

Sliby politiků, že minibus bude zastavovat přímo na Masarykově náměstí, kde před mnoha desítkami let jezdily tramvaje, a také u nedalekého Hotelu Imperial, se ale nakonec nenaplní. Autobusy do pěší zóny nesmí.

„Zahájení provozu linky číslo 99 je naplánováno ke změnám jízdních řádů od neděle 1. září. Nasadíme na ni tři elektrominibusy s jedenácti sedadly a patnácti místy k stání. Ale protože budou jezdit pouze v pracovních dnech, poprvé vyjedou až v pondělí 2. září,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Karolína Rycková.

Podotkla, že interval spojů na lince bude z koncových zastávek Hladnov a Bazaly třicetiminutový, v centru města od zastávky Most Miloše Sýkory bude patnáctiminutový.

Okružní trasa povede z Bazalů přes Kamenec a náměstí Jurije Gagarina na most Miloše Sýkory, kolem Divadla loutek na Novou Karolinu a poté k Městské nemocnici Ostrava. Odtamtud se bude minibus vracet přes Ústřední autobusové nádraží na Karolinu, dál pojede přes zastávky Elektra, Stodolní a Husův sad přes most Miloše Sýkory ke slezskoostravské radnici a přes Františkov až na Hladnov.

„Zastávky Stodolní a Husův sad budou jen dočasné kvůli opravám kanalizace v ulici Čs. legií. V budoucnu povede trasa po této ulici se zastávkou u Klubu Atlantik,“ upřesnila Rycková.

Zastávky u náměstí se dopravci nepodařilo prosadit

Centrem projedou autobusy kolem výstaviště se zastávkou v ulici Vojanově. Do pěší zóny nevjedou, takže tam nebudou ani stavět.

„Hlavním důvodem opožděného zahájení provozu linky 99 byly zastávky v historickém centru u Hotelu Imperial a na Masarykově náměstí, které se nakonec bohužel nepodařilo prosadit,“ řekla mluvčí DPO. 

„Podle platné legislativy, jejíž dodržení vyžadovala policie, by pro zřízení zastávek v historickém centru musela být vybudována vyvýšená nástupiště. To ale bylo pro městský obvod Moravská Ostrava esteticky, provozně i nákladově nepřijatelné,“ vysvětlila Rycková.

„Objevilo se tolik technických problémů, že provoz minibusů, které DPO vlastní, tam skutečně není možný,“ doplnil místostarosta Moravské Ostravy David Witosz.