Celníci dohlížejí na maková a konopná pole, hlídají přítomnost opia a THC

  • 1
Téměř 2 443 hektarů osetých mákem a 1,5 hektaru technického konopí kontrolovali před sklizní celníci Moravskoslezského kraje, kteří dohlížejí na množství omamných a psychotropních látek v těchto plodinách. V odebraných vzorcích zjišťují přítomnost opia a THC.

„V Česku pěstovaný mák může obsahovat maximálně osm desetin procenta morfinu, u něhož je podle odborníků halucinogenní účinek nicotný. U technického konopí nesmí množství THC přesáhnout jedno procento,“ specifikovala mluvčí krajského celního úřadu Zuzana Němcová.

Vysazení máku letos celní správě nahlásilo 62 zemědělských společností, technické konopí pěstovalo devět farmářů. Všichni musejí celníky informovat nejen o výsadbě, ale také o velikosti sklizně. „V průběhu roku k namátkovému odběru vzorků plodin vyrážíme sami,“ sdělila Zuzana Němcová s tím, že na vyhodnocení letošních výsledků testů celníci zatím čekají.

Pokud by některý z farmářů pěstování máku či konopí neohlásil, může mu celní správa udělit pokutu až jeden milion korun. „Neohlášení bývá v našem kraji výjimečné. Loni nám výsadbu neohlásil jeden pěstitel, letos nevíme o žádném,“ upřesnila Němcová.

Česko je jedním z největších producentů a vývozců máku na světě. Každoročně proto maková pole lákají narkomany, kteří v nich hledají zdroj opia.

Peníze víc než morálka, spílají radním za obchod s kratomem. V domě ho nechtějí

Podle odborníků ze společnosti Renarkon, kteří se specializují na pomoc lidem závislým na návykových látkách, si vyrábí surové opium z českých makovic desítky závislých. „Jedná se o klienty z menších měst, kteří o polích vědí a nemají takovou jednoduchou dostupnost návykových látek jako klienti ve větších městech,“ řekla metodička Renarkonu Iva Valášková.

Počty závislých, kteří si opium sami vyrábějí, jsou podle ní rok od roku nižší. „Někteří pěstitelé si pole oplocují, jinde je hlídají policisté,“ dodala Valášková.