Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hledáme práci a bojíme se o naše muže, říkají Ukrajinky z hotelu v Ostravě

  12:10
Přes padesát uprchlíků z Ukrajiny je ubytovaných v hotelu Kovák v areálu ostravské huti Liberty. Jsou to ženy s dětmi, tomu nejmenšímu je jen pět měsíců. Dospělí si hledají práci, pro děti shánějí školy a školky. Odejít ale podle svých slov chtějí, jakmile to bude možné.
V hotelu Kovák jsou ubytování uprchlíci z Ukrajiny.

V hotelu Kovák jsou ubytování uprchlíci z Ukrajiny. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Uprchlíci přijížděli do Ostravy postupně. Někteří přijeli autem sami, jiné dovezli dobrovolníci, další přijeli autobusy organizace Pro pomoc uprchlíkům. Využili také vlaky, které do Česka míří. Do Ostravy jeli najisto.

„Polovina lidí jsou příbuzní našich zaměstnanců,“ řekla Barbora Černá Dvořáková, mluvčí Liberty Ostrava.

Huť nabídla lidem ubytování zdarma. „Velmi nám pomáhají i naši zaměstnanci a lidé z okolí,“ doplnila mluvčí. Ukrajinci mají v hotelu přístup k pomoci, kterou lidé posílají. Jsou tam potraviny, hygienické potřeby, oblečení a hračky pro děti.

Mezi uprchlíky je Jana z města Krivoj Rog. Ženy přišly vyprávět o svých osudech do hotelové herny. Děti běhají kolem a hrají si, Ukrajinky jsou ale viditelně smutné.

„Přijela jsem vlakem z Užhorodu přes Slovensko. Cestou to nebylo lehké, museli jsme v noci spát na podlaze, když jsme čekali na spoj,“ popisuje svou cestu do bezpečí. „Má sestra má v Ostravě kamarádku, která zde pracuje. Řekla nám, že můžeme přijet, že nám tady nabízejí pokoj, ve kterém můžeme zůstat,“ přibližuje.

Krajané Janě i slíbili, že zde najde práci. Nyní žena přemýšlí nad tím, jak dlouho bude muset mimo Ukrajinu zůstat. „Má matka doufá, že budu v Ostravě týden. Ale my vůbec nevíme, na jak dlouho to tu bude. Třeba půl roku?“ dodává.

Na to se ozývá její kamarádka, která také sedí na gauči v herně. Říká, že je Jana přílišná pesimistka. Že tak dlouho válka snad nepotrvá, že by mohla skončit na konci března. Všichni ale vědí, že je to jen přání.

Její kamarádka Anna je v hotelu se svým pětiměsíčním synem. „Byli jsme na policii a dostali jsme víza, která platí rok. Alespoň to, že zde můžeme zůstat, nás uklidňuje,“ říká.

Na Ukrajině nevěřili, že bude válka

Anna pochází také z města Krivoj Rog. „Přišla jsem se sestrou, matkou a dvěma dětmi. Mé druhé dítě chodilo do první třídy. Teď mu musím zajistit školu tady v Česku,“ dodává. Pomáhá jí Ukrajinec Ivan, který v Liberty pracuje. Poradil jí, ať začne školu pro dítě shánět co nejdříve.

Anna si také pochvaluje české úřady. „Všechno bylo jednoduché a rychlé. Přijeli jsme na policii, za tři hodiny jsme měli víza, také jsme dostali finanční podporu. Na Ukrajině by něco takového trvalo měsíce,“ pochvaluje si.

„U nás doma jsem pracovala ve velmi podobné továrně. Kvůli válce je výroba zastavená. Město má ale dobrou polohu. Je nejdelší v Evropě, dlouhé sto dvacet šest kilometrů, ruští vojáci ho nemohou obklíčit, jako to udělali v Charkově. Potřebovali by moc zbraní, raket. Proto doufám, že až se vrátím, bude poničených třeba jen několik ulic,“ vypráví.

Anna si myslí, že Rusové se jejímu městu vyhnou. Nebezpečí války si nechtěla připustit.

„I když jsme četli zprávy o tom, že Rusko se chystá nás napadnout, nevěřili jsme tomu. Říkali jsme si, že se to nestane. Byli jsme přece dlouhé roky slovanští bratři. Všichni máme rodiny a přátele v Rusku. Opravdu jsme tomu do poslední chvíle nevěřili. Okolní svět, Američané a Britové i další nás ale varovali. My jsme si říkali, že je to jen manipulace, dezinformace,“ říká Anna.

„Pamatuji si den, kdy válka začala. Vzbudil mě manžel a řekl, že nás napadlo Rusko. Nemohla jsem tomu uvěřit, volala jsem rodičům. Ti si vařili na snídani palačinky, dívali se na olympiádu v Pekingu. Nic nevěděli, řekli mi, že si dělám legraci,“ líčí.

Ukrajinu opustila asi šestý den války. „Celou dobu, každý den jsme přemýšleli, jestli vyrazit. Bylo to děsivé váhání. Všichni máme manžely, otce a bratry, kteří pryč nemohli. Bylo to nejtěžší rozhodnutí našeho života. Vybírali jsme mezi tím být společně na Ukrajině, nebo v cizině v bezpečí, ale s hrozivými myšlenkami, co je s našimi nejbližšími,“ dodává Anna.

„Nakonec jsem se rozhodla odejít kvůli svému pětiměsíčnímu synovi. Kdybych neměla děti, nikdy bych z Ukrajiny neodjela. Rozhodli jsme se v noci, ani na chvíli jsem neusnula. Ráno jsme potom odjeli,“ svěřuje se.

Útrapy útěku

Cesta byla složitá. „Nevěděli jsme, kde jsou bomby, kde je nepřátelská armáda, odkud přiletí jejich letadla. Viděli jsme spoustu lidských tragédií. Byla tam malá šestidenní holčička. Narodila se při bombardování Kyjeva. Mluvili jsme s babičkou, která odvážela svou půlroční vnučku. Rodiče museli zůstat, protože to jsou armádní důstojníci,“ vzpomíná Anna.

S rodinou a jednou kamarádkou jely autem. „Hledali jsme na internetu informace, který hraniční přechod je volný. Na ukrajinských sociálních sítích byly aktuální informace, ty se ale také velmi rychle měnily. Nakonec jsme odjeli do Moldávie, čekali jsme asi pět hodin. Oproti těm, kteří čekali dny, jsme měli štěstí,“ popisuje Anna.

„Celou cestu jsem se ale chtěla vrátit, táhlo mě to domů. S manželem jsme si stále volali, zjišťoval, kde jsme,“ dodává Anna. Ženy pokračovaly přes Rumunsko do Maďarska. „Zastavili nás policisté. Byli velmi milí, poradili nám, kudy jet, abychom se dostali do Česka,“ říká. Přes Slovensko tedy dojely až do Ostravy.

Ukrajinky si přejí dobrý konec války. „Ukrajina má teď hodně zbraní a munice. Rusko jich tolik nemá, jiné země jim nepomáhají. To je má jediná naděje. Rusové mají ale hodně lidí, každý měsíc přicházejí noví vojáci. Je těžké cokoliv předpovídat,“ smutně krčí rameny Jana.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Spor kvůli Liberty se prohlubuje. Tameh zpochybňuje restrukturalizaci

3. května 2024  17:38,  aktualizováno  21:07

Spor mezi společnostmi Tameh a Liberty se přitvrzuje. Podle zástupců Tamehu nemusí být dřívější...

Ostravar Aréna a okolí mění tvář pro hokejové MS, z Dolních Vítkovic bude Fandov

3. května 2024  19:01

Fanzóna na dvou parkovištích u ostravské hokejové arény o rozloze sedm tisíc metrů čtverečních už...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Vítkovice angažovaly brankáře Paříka a kanadského útočníka Yetmana

3. května 2024  15:52

Vítkovice získaly pro příští sezonu hokejové extraligy do branky třiadvacetiletého Lukáše Paříka....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...