Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muž, který si tykal s papežem. Ve Studénce si připomínají kardinála Tomáška

  11:59
Pouze se dvěma lidmi si tykal někdejší papež Jan Pavel II. Jedním z nich byl i rodák ze Studénky, český kardinál František Tomášek. Muž, kterému projevovali úctu prezidenti světových velmocí, se zapsal do dějin především svým působením ve funkci kardinála a pražského arcibiskupa v nelehkých dobách normalizace, kdy si přes veškeré ústrky i nebezpečí dokázal zachovat konzistentní morální postoj.
Vystavovatelům se i díky záštitě kardinála Duky podařilo získat řadu cenných...

Vystavovatelům se i díky záštitě kardinála Duky podařilo získat řadu cenných osobních předmětů Františka Tomáška. Kardinál Dominik Duka se zúčastnil i slavnostního zahájení výstavy. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Studénka si nyní připomíná 120 let od narození této osobnosti velkolepě pojatou výstavou.

František Tomášek se narodil 30. června 1899 v rodině místního nadučitele. „Jeho otec ale umřel, když bylo Františkovi sedm let. Maminka zůstala s šesti dětmi sama. Poté, co odešel nejstarší z bratrů do Olomouce na gymnázium, se tam s ostatními dětmi přestěhovala i ona,“ připomíná Hana Maiwalderová, ředitelka SAK Studénka, která za vznikem výstavy stojí.

Ve Studénce František Tomášek strávil prvních jedenáct let svého života. „Máme zde zachovány i třídní knihy, kde je zaznamenán jeho prospěch,“ uvádí Maiwalderová.

Před válečnou frontou jej zachránila tuberkulóza

Dobu první světové války už strávil Tomášek v Olomouci. Byl odveden, na frontu ale kvůli svému zdravotnímu stavu odvelen nebyl, měl totiž tuberkulózu.

Po válce se rozhodl vstoupit do kněžského semináře a na studia teologie a v roce 1922 byl po úspěšném studiu vysvěcen na kněze. „Svou první mši sloužil ve farním kostele v rodné Studénce,“ podotýká Maiwalderová.

V předválečném období působil Tomášek jako učitel náboženství v Olomouci a poté v Kelči u Hranic. Kvůli pověsti skvělého katechety jej v roce 1934 vyzval profesorský sbor olomoucké teologické fakulty, aby na ní přednášel místo odchozího profesora Václava Kubíčka. Po potřebném studiu se v roce 1938 stal doktorem teologie.

Ve složité poúnorové době byl papežem Piem XII. jmenován pomocným biskupem pro Olomouc a následně byl neveřejně vysvěcen na biskupa.

V roce 1951 byl bez soudu poslán do internačního tábora v klášteře v Želivě, kde strávil celkem tři roky. Po propuštění se stal administrátorem farnosti Moravská Huzová, kde byl až do roku 1965. „Dodnes se tam nacházejí pamětníci, kteří na Tomáška vzpomínají s velkou láskou jako na člověka, za kterým mohli kdykoliv přijít a který s nimi zůstal v blízkém kontaktu i poté, co se stal kardinálem,“ popisuje Maiwalderová.

„Zakázaný“ biskup na koncilu

Když v roce 1962 uspořádal papež Jan XXIII. vatikánský koncil, pozval na něj všechny biskupy, i ty ze zemí socialistického bloku. Československo chtělo projevit dobrou vůli a vyslalo právě Františka Tomáška, který paradoxně doma neměl oficiální souhlas k vykonávání biskupské činnosti. „I když byl na koncilu pro ostatní zcela neznámý, vystupoval velmi aktivně a jeho příspěvky vzbudily značný ohlas,“ líčí Maiwalderová. 

Ještě v průběhu koncilu se František Tomášek stal administrátorem pražské arcidiecéze a v roce 1977 jej papež Pavel VI. jmenoval kardinálem a arcibiskupem pražským. Za svého působení v této funkci se stále hlasitěji ozýval proti komunistickému útlaku a pronásledování církví a věřících a stal se jedním ze symbolů protikomunistického odporu.

„O jeho morálních postojích nám vyprávěl i kardinál Dominik Duka, který se s Tomáškem osobně znal. Byl to člověk, který nikdy nerezignoval a nešel pod svou morálku, i když to neměl jednoduché. Byl neustále odposloucháván a sledován. Musel být kvůli tomu pořád ve střehu, doma musel důležité dokumenty kvůli prohlídkám schovávat, musel se hlídat, co kdy může říct,“ popisuje Maiwalderová.

I přesto si podle ní dokázal Tomášek udržet kontakt s běžnými lidmi. „Kdo mu poslal dopis, tomu odpověděl, neměl na to žádnou agendu, vše psal sám,“ říká.

„Jméno Tomášek nám všude otevíralo dveře“

Když před třemi měsíci začali ve Studénce s přípravou výstavy na počest 120 let od narození kardinála Františka Tomáška, vůbec netušili, jak velkolepou expozici se jim podaří sestavit. „Naše původní představa byla, že tam bude pár informačních panelů doplněných fotografiemi a několika osobními předměty. Nejsme totiž profesionální muzejní instituce. Nakonec zde ale máme zapůjčené věci z depozitáře pražského arcibiskupství s obrovskou historickou hodnotou,“ popisuje vedoucí SAK Studénka Hana Maiwalderová. 

„Jméno Františka Tomáška nám totiž otevíralo všude dveře. Lidé nám s důvěrou půjčovali předměty a pomáhali, ať to bylo na jeho někdejší farnosti, na olomouckém arcibiskupství, v ostravsko-opavské diecézi, nebo v Praze. Pak nám poradili, že ještě lépe by to šlo, kdyby oficiální záštitu nad výstavou převzal kardinál Dominik Duka. I on byl velmi vstřícný. Stačily dva dny a záštitu jsme měli oficiálně potvrzenou,“ popisuje Maiwalderová.

  • Nejčtenější

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

Poklad pod hřištěm. V Opavě našli archeologové sto zlatých a stříbrných mincí

15. května 2024  12:35,  aktualizováno  13:11

Za nejcennější mincovní objev v rámci Moravskoslezského kraje za posledních sto let označují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Baník - Ml. Boleslav 0:1, další ztráta. O domácí porážce rozhodl nešťastný gól

11. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:23

Pátá ztráta v řadě. Fotbalisté ostravského Baníku nezvládli klíčový souboj o čtvrté místo a s...

Asi hezký gól, ale o něm mluvit nechci. Naštvaný Frydrych o prohře na Spartě

15. května 2024  7:59

Před sedmi lety jeho gól z rohu proti Plzni přiblížil k titulu Slavii, v níž působil. V úterý večer...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze dvou tatrováckých muzeí je nyní jen jedno, to starší čeká na obnovu

12. května 2024  8:10

Akci kulový blesk připomíná letošní muzejní reorganizace v Kopřivnici. Tři muzea mění zřizovatele,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

V Opavě končí dvojice pivotů, loučí se basketbalisté Gniadek a Pecháček

17. května 2024  15:05

Basketbalisté Opavy půjdou do příští sezony už bez pivotů Martina Gniadka a Adama Pecháčka. Loňský...

Slezskoostravský hrad ovládne letní Shakespeare, festival nabídne 25 představení

17. května 2024  14:55

Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, nově nastudovaná komedie zahájí Letní shakespearovské...

Cestovali dvacet hodin, bydlí v kempu a fandí. Jsme tady od začátku, říkají Němci

17. května 2024  13:32

Dopoledne pohoda a relax v kempu, odpoledne a večer zábava na stadionu. Tak vypadá program...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...