Zmar i naděje. Lidé si mohli prohlédnout zdevastované lázně na Opavsku

  • 12
Mimořádné možnosti komentované prohlídky někdejšího lázeňského areálu Jánské koupele, místní části Starých Těchanovic nedaleko Vítkova na Opavsku, využilo zhruba 150 lidí. Viděli zdevastované objekty, ale také slyšeli o naději vyvolané novým vlastníkem.

Akci pořádal Spolek Zálužné pro Geopark Krajina břidlice. „Jánské koupele jsou fenoménem, které do zdejší krajiny prostě patří. Bohužel od roku 1993 je areál prázdný a chátrá,“ poznamenal Petr Zahnaš ze spolku.

Účast na prohlídce ho mile překvapila. „Jsem z toho úplně vedle, přijeli lidé místní, z Opavy, ale třeba i ze Zlatých Hor. Hodně z nich tady pracovalo, další se rekreovali nebo jezdili na minerální vodu. A není jim jedno, jak to tady vypadá,“ našel vysvětlení zájmu.

Účastníci prohlídky se zajímali o minulost lázní i sami přidávali vzpomínky. „Tam jsem hrával stolní tenis, tam chodil tančit na živou hudbu,“ ukazoval Viktor Theurer z Opavy. Pak jen zakroutil hlavou. „Vypadá to tady opravdu hrozně, jako dílo zkázy,“ povzdychl si.

Zdenka Kavanová si lázně v provozu nepamatuje. „Ale jezdíme tady na Moravici na vodu, nedaleko máme podnikovou chatu, takže jsem to tady dobře znala ještě v dobách, kdy to nebylo tak poničené. Hodně to tady nechali poničit,“ poznamenala.

Obdobně hovořila i Lenka Motlová, která v lázních na začátku 90. let tři roky přes prázdniny pracovala na brigádě. „Vypadalo to tady moc hezky, také atmosféra byla moc pěkná. Nyní je mi z toho, co vidím, hodně smutno. Úplně mi to drásá srdce a asi už tady nepojedu,“ řekla posmutněle.

Jánské koupele kdysi patřily k nejznámějším lázním ve Slezsku. Po roce 1945 byly znárodněny, poté tam vznikla ozdravovna a později areál sloužil jako středisko odborářské rekreace.

Jenže posledních takřka třicet let se tam střídají různí soukromí majitelé, naposledy lázně koupil právník a podnikatel Karel Ležatka.

„Nemohu o plánech nového majitele mluvit, ale hovořili jsme spolu několikrát a projekt se mi líbí. Snad zase nad Jánskými koupelemi vysvitne slunce, bylo by to krásné,“ podotkl Zahnaš.