Pilot vrtulníku Jiří Vlk pomáhal jeden den hasit požár v Českém Švýcarsku. Pak s tím měl nemalé patálie.

Pilot vrtulníku Jiří Vlk pomáhal jeden den hasit požár v Českém Švýcarsku. Pak s tím měl nemalé patálie. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Úřad zmírnil trest za nepovolené hašení v Hřensku, pilot dostal napomenutí

  • 19
Místo stotisícové pokuty musí pilot Jiří Vlk zaplatit „jen“ náhradu nákladů přestupkového řízení ve výši jednoho tisíce korun. Tak nakonec Úřad pro civilní letectví (ÚCL) posoudil to, že Vlk pomáhal loni v létě se svým vrtulníkem hasit obří požár v Českém Švýcarsku, aniž pro to měl potřebná povolení.

Nejprve ÚCL rozhodl o pokutě sto tisíc korun za neoprávněné vzlety. Po odvolání, doprovázeném zájmem médií i ministra dopravy Martina Kupky, byla pokuta zrušena.

Samotný verdikt se však nezměnil. „Účastník se shledává vinným ze spáchání přestupku,“ stojí v rozhodnutí úřadu s tím, že Vlkovi ukládá za hašení požáru napomenutí.

„Úřad rozhodl v podobné věci pokaždé jinak. Když jsem hasil před časem ve Vítkovicích (velký požár vrakoviště - pozn. red.), bylo to v pořádku, ale za Hřensko jsem dostal nejprve sto tisíc pokutu a teď nic, jen poplatek, takže jak to komentovat,“ povzdychl si Jiří Vlk s tím, že s hasiči trénoval podobné hašení pravidelně.

Také zmínil, že se ve věci už nechce „babrat“. „Dokumenty, které k hašení ze vzduchu potřebuji, už jsem si zajistil a v nejbližších dnech bych je měl získat. Takže za tím už chci udělat tlustou čáru,“ zopakoval pilot.

Ačkoliv bude mít všechna povolení, tak se podle něj údajně mohou podobné problémy opakovat.

Chystají se změny v legislativě. Možná

„Legislativa silně pokulhává. Je rozdíl, když hasí policisté, vojáci, nebo já coby soukromník. Pro policisty i vojáky platí jiná pravidla než pro soukromníky. Kdyby hypoteticky hořela chata na beskydské Lysé hoře a já ji letěl hasit, tak nad CHKO nesmím letět níže než 200 metrů nad terénem. Nemůžu nabírat vodu za letu třeba z Žermanické přehrady a podobně. To všechno vojáci mohou,“ vyjmenoval pilot vrtulníku možné potíže.

„A za to všechno nám hrozí další pokuty. Ale už jsem byl na ministerstvu dopravy a tam mi říkali, že by se snad legislativa mohla změnit,“ věří v obrat.

Ještě však zatím není jasné, kdy se tak stane. „Oblast leteckých záchranných prací a hašení samozřejmě průběžně sledujeme, je tedy logické, že si i zásahy v Hřensku spolu s ÚCL s odstupem času zhodnotíme a případně oslovíme i ministerstvo vnitra a hasičský záchranný sbor,“ konstatoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. „Jak to dopadne, je nyní předčasné předjímat. Ukvapené závěry nyní netřeba dělat,“ upozornil.

Reakce ministrů na dřívější udělení stotisícové pokuty

1. listopadu 2022

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv